Kabelhuset fra 1916 på Notodden har fått støtte. Nå skal det bygges moderne leiligheter der. (Foto: Einar Engen)
Kabelhuset fra 1916 på Notodden har fått støtte. Nå skal det bygges moderne leiligheter der. (Foto: Einar Engen)

Får støtte til restaurering

Kulturminnefondet gir i år ut 95 millioner kroner til restaurering av verneverdige objekter. Nå gis det også støtte til gamle fabrikklokaler.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ser en gledelig økning i interessen for å restaurere gamle industrilokaler. I 2016 ga vi 250 000 kroner, mens det for 2017 er blitt innvilget 2,4 millioner kroner. Det betyr at kvaliteten på prosjektene blir stadig bedre, både når det gjelder istandsetting og ny bruk, sier kontorsjef Einar Engen i Kulturminnefondet.

Det er nedlagte fabrikker og industribygninger som skal få nytt liv gjennom restaureringen. Ifølge Engen er mange på jakt etter særpregede lokaler som kan brukes som boliger, forretningsbygg eller verksted.

– Det kan virke positivt på virksomheten å drive i et lokale som har en historie, sier Engen.

For å få støtte til restaurering av gamle bygg må ikke oppussingen ødelegge den historiske verdien. Både særpreg og arkitektoniske detaljer skal bevares.

Første november i fjor var fristen for å søke støtte til bevaring av kulturminner i 2017. Det kom inn 1242 søknader, noe som var en økning på nesten 40 prosent sammenlignet med året før. 95 millioner kroner i støttemidler er blitt fordelt på 488 søknader.