Eier, forvalter eller bare bruker?
Sommerens debatt om Oslo kommunes eiendomsforvaltning har satt et kritisk søkelys på hvordan det offentlige forvalter fellesskapets verdier. Oslo kommune er landets største eiendomsbesitter, men i følge defleste en svært dårlig forvalter av disse enorme verdier.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Offentliggjøringen av det nye eiendomsregisteret har vist at svært mange av de eiendommer kommunen forvalter på vegne av fellesskapet enten forfaller, står tomme eller er dårlig vedlikeholdt, og således belaster kommunen med store kostnader og tap av inntekter. Eksperter har anslått at opptil 600 millioner kroner kan spares årlig ved en mer hensiktsmessig forvaltning. I den forbindelse har NæringsEiendom stilt noen spørsmål til Bård Folke Fredriksen, leder av bystyrets finanskomiè og nestleder i Høyres bystyregruppe. Høyre har i gjennom lengre tid tatt til ordet for en vesentlig omlegging av Oslo Kommunes eiendomsforvaltning, hva er egentlig problemet med dagens organisering?-Kommunens problemer med å forvalte eiendom er i hovedsak tredelt. For det første er kommunen både eier, forvalter og bruker av bygninger. Dette åpner for en rekke rollekonflikter. For det andre er ikke organisasjonen tilpasset å takle slike rollekonflikter, og heller ikke skapt for å drive konkurranse med kommersielle aktører. Og for det tredje eier kommunen rett og slett for mye, ja så mye at den totalt sett nesten har mistet oversikten, og samtidig ikke har hatt et kritisk syn på hva den skal eie og ikke.
Så mye av problemet ligger i organiseringen?-Ja, de nesten 16.000 eiendommene forvaltes av tilsammen 62 etater, bedrifter og virksomheter. Potensialet for forbedringer er enormt, og det er realistisk å spare et hundretalls millioner, dersom eiendomsforvaltningen drives profesjonelt og forretningsmessig, og driften legges om til aksjeselskaper med profesjonelle styrer. Men et høyere eiendomssalg, ikke minst av de bygningene kommunen ikke trenger til egen drift, ville hjulpet, og redusert kommunens lånebehov for andre nødvendige investeringer i f.eks skole og eldreomsorg.
Bystyret har pålagt byrådet å fremme sak om organisering og forvaltning av Oslo kommunes eiendommer. Hva bør denne saken inneholde?-Den bør inneholde en ny strategi for kommunens eiendomsforvaltning og en bevisstgjøring av eierrollen. Det bør være et krav at kommunen har en særskilt begrunnelse for hver eneste eiendom den eier. Videre bør antallet etater og virksomheter som forvalter eiendom på vegne av kommunen drastisk reduseres fra dagens 62. Eiendommene må organiseres i aksjeselskaper med profesjonelle styrer. Gjenneom et fullt utbygget internhusleiesystem bør etatene og virksomheten gis incentiv til arealøkonomisering.
Samle alle eiendommerHvor mange slike aksjeselskaper og eiendomsforvaletere ser du for deg?-Det er det for tidlig å si noe sikkert om, men personlig har jeg antydet å samle alle eiendommer kommunen skal eie i 3-4 aksjeselskaper. F.eks et for jord- og skogeiendom, et for institusjonsbygg og et for boliger og kontorer. Men som sagt dette må utredes grundig før endelig konklusjoner trekkes.
Og hva mener du kan oppnås med slike omorganiseringer?-Arealøkonomisering, frigjøring av kommunal kapital for andre formål og bedre vedlikehold av den eiendomsmassen kommunen må ha for egen tjenesteproduksjon ved at vedlikeholdsressursene når lenger med en totalt sett mindre eiendomsportefølje. Kommunen bør kunne gjenvinne et kritisk syn på hva den bør eie. Det er et paradoks at kommunen går i banken for å låne penger til å bygge skoler og belaster driftsbudsjettene med renteutgifter, samtidig som kommunen har syltet ned penger i kommunale eiendommer som forvaltes svært dårlig. Dette avslører en ualminnelig slett forvaltning av fellesskapets ressurser. Høyre kjemper for at kommunen skal konsentrere innsatsen om de viktigste velferdsoppgavene – som helsevesen, eldreomsorg og skole – hvor det er svært mange uløste oppgaver. I et slikt perspektiv fremstår mislykket kommersiell eiendomsdrift og millionløsning i hundremillioners-klassen desto mer grotesk, og viser at Arbeiderpartibyrådet ikke engang har ambisjoner om å innrette begrensede kommunale ressurser på dem som trenger det aller mest.
Trekke private innHvordan vil private fimaer kunne trekkes inn i dette?-Gjennom en klargjøring av kommunens eiendomsroller kan private trekkes inn på driftssiden, og jeg utelukker heller ikke at dersom private eiendomsforvaltere kan gjøre jobben bedre og billigere enn kommunen bør private firmaer kunne supplere eller kanskje erstatte kommunen. Det er også viktig å understreke at kommunen eier for mye, og bør rett og slett redusere sitt engasjement for å gjenvinne oversikten. Undersøkelser viser også at næringslivet mener at deres hovedproblem ved fremtidig lokalisering innenfor Oslo bys grenser, er usikkerheten knyttet til ekspansjon og modernisering. God tilgjengelighet på adekvate tomter og næringslokaler er derfor avgjørende for bedriftene, og et høyere eiendomssalg er derigjennom også god næringspolitikk