– Eiendom har blitt komplisert
– Eiendom har blitt svært komplisert de siste årene, både i forhold til transaksjoner, men også når det gjelder leieforhold og byggekontrakter, sier Bjørn Erik Øye hos Prognosesenteret.
Les også: Stadig flere eiendomsadvokater
Les også: All time high for eiendomsadvokatene
Har blitt avansert juss
Han forteller at eiendom i ”gamle dager” var en svært statisk greie. Hovedsakelig var det et sted bedrifter med overskudd plasserte pengene og hvor holdningen var at der skulle pengene ligge lenge.
– Det ble ikke omsatt på samme måte som i dag. I en del tilfeller ble selskapets eiendomsportefølje faktisk mer verdt enn det de egentlig holdt på med, selv om det ble håndtert som en venstrehåndsgeskjeft, sier Øye.
Eiendom ble med andre ord ikke sett på som en en egen aktivaklasse.
– På dette området har de ikke skjedd en evolusjon, men en revolusjon. I dag er eiendom en aktivaklasse som forvaltes aktivt og profesjonelt. Det innebærer at det kjøpes og selges, sier Øye, som legger til at dette har bidratt til å gjøre eiendom langt mer avansert.
– Det begynner å bli avansert juss, og jeg forstår derfor godt hvorfor andelen advokater er økende, sier Øye.
Les også: – Kostnadene har skutt i været
Bedre balanse
Ser man entreprisesiden så mener Øye at dersom man går 20 år tilbake i tid, så var også entreprenørkontraktene langt enklere.
– I praksis var det entreprenørene som styrte det hele. På denne tiden var entreprisekontraktene langt enklere, og det var lettere å finne ut hvem som var ansvarlige. I dag er kontraktene i langt større grad delt opp i deler og overgangene mellom dem er derfor langt mindre åpenbare. Her det mye advokatmat, sier Øye.
Les også: Selgerne sjekker seg selv
Les også: Klart for Bjørvika-saken i Høyesterett
Han forteller at før så var det ofte slik at dersom entreprenøren ikke fikk det de hadde krav på, så bare viste de til kontrakten og så gikk de det som de ville likevel.
– I dag er det mye større balanse i dette forholdet. Nå har både utbyggerne og huseierne sine egne advokater som sørger for at kontraktene er slik de bør være, sier Øye.
Han mener at dette er en av grunnene til at eiendomsadvokatene har hatt en voldsom økning de siste årene.
Kan gå fryktelig galt
En annen årsak henger sammen med kravene fra myndighetene.
– Det er mange miljøkrav og tekniske krav i nye tekniske forskrifter. Gjør man feil på disse områdene kan det være fatalt. Myndighetskravene er en medvirkende faktor til at byggesaker har blitt veldig mye mer kompliserte, sier Øye.
Han minner også om at når man snakker om eiendom, så er ofte svært store verdier involvert.
– Det er derfor slik at dersom det går galt, så går det ofte fryktelig galt. Man bruker derfor så mange advokater som man har råd til for å unngå å havne galt ut, sier Øye.
Les også: – Vi har aldri hatt det så travelt
Les også: Fem forretningsadvokater fusjonerer