Bladde opp 75 mill til Karl Johan-oppussing
Karl Johan skal fremstå som sitt sanne jeg - Nordens flotteste paradegate! Oslo kommune og gårdeierne har satset til sammen 75 millioner kroner på lyssetting og oppussing av fasader.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Like før dette bladet gikk i trykken var det offisiell åpning med julegate og ?Initiativ Karl Johan?.Halgrim Thon i Olav Thon-gruppen er forkjemperen og entusiasten bak prosjektet. – Det å få 50 gårdeiere til å samarbeide var ikke lett, men gøy, sier han. – Nå har vi kommet langt etter mange korsveier, og vi vet helt sikkert at vi når målet med oppgraderingen til tusenårsjubileet. Alle gårdeierne er med, og vi har entusiasme og stolthet over å være på Karl Johan. Det er både et ansvar og en glede for alle gårdeierne å befeste Karl Johan som Nordens flotteste hovedgate. Vi har fått med offentlige bygg som Universitetet, Stortinget og Nationaltheatret og mangler nå (medio november, red. anm.) kun 500.000 kroner til å lyssette trerekken langs Studenterlunden. Også det skal vi får til. ?Initiativ Karl Johan? skal gjøre hele sentrum lysbar.
Millionsponsing
– Hvem betaler for ?Initiativ Karl Johan?, Halgrim Thon?– Dette prosjektet på totalt 75 millioner er i land etter at Oslo kommune har satset ca 30 millioner kroner. Thon-gruppen har lagt ned 20 millioner kroner og mye entusiasme i en årrekke med belysning, gatestein og fasader. Det resterende kommer fra gårdeierne og sponsorene Viken Energinett, samt Phillips med belysningsutstyret.– Hvordan er prosjektet lagt opp?– ?Initiativ Karl Johan? er inndelt i fire deler. De to første fasene skal være ferdig til begynnelsen av desember, til åpningen av julegaten. Da er gatestein byttet fra betong- til granittheller og lyktestolper langs hele Karl Johan er oppgradert.Neste fase kalt ?Aksjon Karl Johan? skal være ferdig i februar neste år, og består av oppussing av alle fasader og belysning av disse fasadene, som gårdeierne står bak.
– Offentlig fattigdom
Leder for prosjektet er Per Jæger. Han er kritisk til kommunens manglende innsatsvilje i Oslo sentrum.– Politikerne må satse på helse, skole og eldre og har derfor mindre å rutte med i bykjernen.Dessuten bor det ingen velgere der! Samtidig er det en tiltagende privat investeringsvilje i bykjernen, mer offentlig fattigdom og økt privat rikdom, sier Jæger. – I forhold til en by som Malmö, så bruker Oslo bare tredjeparten til vedlikehold i sentrum. Da snakker vi ikke om å plukke søppel eller vaske, men at gater, fortau og offentlige områder ikke rehabiliteres. Alle vil snakke om operaen, men få snakker om vedlikeholdet. Det er for lite penger til å prioritere bykjernen. – Hvordan har dere motivert til denne satsingen, Jæger?– Vi har ønsket å gjøre folk og politikere stolte av byen, ved å lage positive og uventede endringer i bykjernen, blant annet via belysning. Et annet eksempel er skøyteisen i Spikersuppa. Den er forresten blitt Norges mest populære utendørs isanlegg. Resultatet blir økt trivsel for publikum og økt økonomisk vekst for gårdeiere og leietakere.
Unik
Jæger sier han tidlig merket seg hvor stolte gårdeiere og leietakere er av Karl Johans gate. – Gårdeierne er samfunnsengasjerte og tenker mer langsiktig enn politikere. Men for øvrig var alle med ? fra Slottet til pubeierne. NSB var også med umiddelbart, og Oslo Sporveier – selv om de ikke har bygning i gaten. Stortinget er den best vedlikeholdte bygningen i landet og jeg kan ikke få fullrost administrasjonen der. De er engasjert og seriøse.– Til slutt – hva vil du spesielt fremheve ved Karl Johan?– Karl Johan er den mest intenst brukte gågaten i Europa, 100.000 går der daglig. Den har alle nasjonale institusjoner som Slottet, jernbanestasjon, Domkirke, Storting og Nationaltheatret, og alle er levende i bruk. Dette er unikt. Vi ønsker å skape en ny bytradisjon ved å tenne fasadelyset til samme tid, starte med Østbanehallen og avslutte med Slottet, og la Rådhusklokkene slå, sier Per Jæger i «Initiativ Karl Johan».
Initiativ Karl Johan
Ideen kom opp i 1994, og fysisk fornyelse startet for tre år siden.·Prosjektleder: Per Jæger·Styreformann: Ingar Tanum·Viktig medspiller, sjef for Gatelys i Oslo: Petter Kristiansen·Initiativtaker: Halgrim Thon (Olav Thon gruppen har 12 gårder på Karl Johan, hvor DFDS-gården ble sist kjøpt)
Prosjektet i fire faser
De to første fasene var ferdig til begynnelsen av desember, til åpningen av julegaten:·utskifting av gatestein fra betong- til granittheller·utskifting og oppgradering av lyktestolper langs hele Karl Johan Neste fase kalt ?Aksjon Karl Johan? skal være ferdig i februar 2000, og består av:·oppussing av alle fasader·belysning av disse fasadene hvor gårdeierne står bak.
Bakgrunn
Halgrim Thon har vært formann for Gågatene i Oslo i mange år. Gågatene ble dannet i 1973.Etter 30 år trengte Karl Johan et nytt løft og ?Initiativ Karl Johan? ble satt igang som et skippertak fra Oslo Kommune og gårdeierne for å oppjusterte Karl Johan til tusenårsårsfesten.