BØNN: Handelsstanden ber om hjelp til å komme gjennom viruskrisa. Foto: OHF

Vil sikre handel, servering og arbeidsplasser

- Risikoen for at når viruset er bekjempet står Oslo sentrum og ulike markedsplasser igjen som branntomter med mørke 1. etasjer, ingen arbeidsplasser i våre næringer og stans av byliv.

Publisert Sist oppdatert

Administrerende direktør Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening maler et pessimistisk bilde av virusituasjonen som nå herjer landet ifølge en pressemeding.

I et brev til byrådsleder Raymond Johansen og ordfører Marianne Borgen krever de følgende tiltak:

LES OGSÅ: Mange gårdeiere står i en sterk posisjon

– Det er full krise i handel- og serveringsnæringen, og viruset har stanset praktisk talt all handel og servering med unntak av apotek, dagligvare og netthandel. Oslo Handelsstands Forening (OHF) har tradisjon for å tale med rolig stemme, men nå må vi alarmere, tordner han.

Næss frykter at Oslo sentrum og ulike markedsplasser står igjen som branntomter med mørke 1. etasjer, ingen arbeidsplasser i næringene og stans av byliv.

LES OGSÅ: Lar ikke leietakerne ta hele regninga

– Byrådet har uttrykt at de fra regjeringen forventer at landet stiller opp for hoteller, restauranter og varehandel. Det gleder oss at byrådsleder utviser denne omtanke, og vi vil her bidra med å tydeliggjøre for byrådet hva det MÅ gjøre lokalt for å hjelpe våre bransjer, påpeker han og ramser opp:

  • Fjerne eiendomsskatt på næring for 2020.
  • Gratis gategrunnleie på fortau/gater utenfor egen virksomhet i 2020
  • Fjerne serveringsavgifter (alkohol o.a.) for restauranter mv. for 2020
  • Styrke lørdagshandel i Oslo ved å samarbeide om gratis/rimelige parkeringshusbruk på lørdager.
  • Gratis kollektivtransport for alle fra dagen fra da nåværende “portforbud» oppheves og tre måneder frem i tid.

LES OGSÅ: Rører ikke husleien ennå

– Disse tiltakene er innenfor kommunens handlingsrom og vil vise at byens politiske ledelse faktisk kommer våre næringer og markedsplasser i møte. Vi regner med at staten og finansnæringen vil komme våre bedrifter nokså raskt til hjelp i deres behov for likviditet og arbeidsrettslige regler. Våre krav til kommunen dreier seg om at vi snarest mulig må få på plass en velfungerende markedsplass etter krisen – og det bør også være byrådets prioritering, understreker Næss.

Powered by Labrador CMS