ØKONOMISK: KLP Eiendom sparte penger ved å beholde Max-bygget i Trondheim.

Ble billigere å beholde enn å rive

Da KLP Eiendom hadde rehabilitert det gamle bygget, hadde de redusert byggekostnadene i forhold til å rive og bygge nytt.

Publisert Sist oppdatert

Istedenfor å rive og bygge nytt, rehabiliterte KLP Eiendom det gamle Max-bygget i Trondheim. Resultatet er et av de mest bærekraftige byggene i Norge, ifølge en pressemelding.

Ikke bare har bygget fått Outstanding-sertifikat i miljøsertifiseringssystemet for bygg, BREEAM-NOR, i tillegg til å skåre høyt på bærekraft. KLP Eiendom reduserte også byggekostnadene med gjenbruk.

LES OGSÅ: Sparer enorme summer på gjenbruk

– Vi ville se på hva vi kunne gjøre med det som allerede sto der. Det er flere fordeler med å benytte seg av eksisterende konstruksjon, blant annet byggetid. Vi visste også at vi kunne få noe lavere byggekostnader ved å redusere grunnarbeid og nytt bæresystem. Likevel visste vi at det lå en risiko her. Derfor var det viktig å kartlegge bygget godt før vi begynte, for å redusere risiko i gjennomføringsfasen, påpeker prosjektleder Line Gjerde Syltern.

Samtidig har prosjektet gitt muligheter man vanligvis ikke tenker på.

– Når du kjenner til en del av utfordringene i forkant, tilpasser du prosjektprosessen slik at du tilrettelegger for gode diskusjoner knyttet opp til de endelige løsningene. Du får utfordret flere på prosjektet til å tenke litt «utenfor boksen», sier prosjektlederen.

LES OGSÅ: Total makeover for hele kvartalet

KLP Eiendom visste på forhånd at de måtte utbedre utleiesituasjonen, vedlikehold/drift og sikkerheten i bygget. Samtidig ligger bygget i et attraktivt område.

– Slik kan det gjøres! KLP Eiendom går foran og velger rehabilitering, og sammen med Norconsult og Veidekke i Norge løftes stadig ambisjonsnivået for bærekraft i prosjektet. Sammen viser de at rehabilitering ikke er til hinder for topp BREEAM-klassifisering – snarere tvert imot, sier daglig leder Katharina Th. Bramslev i Grønn Byggallianse.

Bærekonstruksjonen i bygget er gjenbrukt, og det er brukt mye tid på å finne gode og miljøvennlige produkter. Det ble også satt av tid til å undersøke hva som er mulig å få til tidlig, før endelig løsning ble besluttet.

– Vi måtte se bort fra en del standardløsninger og heller tilpasset oss til bygget og ønsket funksjon, forteller Syltern.

LES OGSÅ: Jakter brukte materialer

Hun mener bygget er et godt eksempel på at det er mulig å sette seg ambisiøse mål med et utfordrende utgangspunkt.

– Noen av utfordringene kjente vi til før vi satte i gang, andre ting kom som en overraskelse. Vi har hatt en løsningsorientert entreprenør som har gjort at vi har funnet gode løsninger innen rimelig tid. Fremdriften har vært en stor utfordring når uforutsette hendelser har dukket opp, fortsetter hun.

Ved å gjenbruke mye av betongkonstruksjonen, reduserte prosjektet karbonutslipp med over 60 prosent.

– Når vi bygger snakker vi mye om å redusere klimagassutslippene over tid ved å redusere energibruken, og kan ofte ikke regne inn byggene før en levetid på ca. 50 år. Ved å gjenbruke betong og slippe å destruere og produsere ny, reduserer vi klimagassutslippene. Det er viktig når vi nå kjenner til utfordringene verden står fremfor. Jeg mener det er mulig for små og større aktører å gjøre det vi har gjort, men at det er viktig å ta inn gode rådgivere tidlig. Vi var tydelig med våre ambisjoner fra starten av og ga spillerom og muligheter til rådgiverne som utfordret oss med nye løsninger, avslutter Syltern.

Se også Estate Play om Entras store ombruksprosjekt midt i Oslo sentrum her:

Powered by Labrador CMS