PILOT: KA13 i Oslo er Norges hittil tørste ombrukspkosjekt. Ill.: Mad Arkitekter

Jakter brukte materialer til prestisjeprosjekt

Norges første fullskala ombruksbygg brøyter vei for sirkulærøkonomi i eiendomssektoren.

Publisert Sist oppdatert

I Tullinkvartalet i Oslo bygger Entra et nytt bygg med brukte materialer, det hittil største i Norge. Formålet er å bidra til å gjøre ombruksbygg konkurransedyktige på lik linje med ordinære bygg, ifølge en pressemelding.

I restaureringen av bygget fra 1950-tallet har Entra lett grundig etter materialer som kan brukes på nytt. Inni blir mye bevart, som lysegule fliser i en av inngangene. Gammelt treverk skal få nytt liv som parkett. Men eiendomsgiganten leter etter mer.

LES OGSÅ: Sparer enorme summer på ombruk

– Entra har i lang tid vært på jakt etter hulldekker, vinduer, himlinger og toaletter fra rivningsklare bygg. Jakten, logistikken og lovverket har gjort det til en tidkrevende oppgave, men gevinsten gir arbeidet mening, melder selskapet.

– Det er utrolig gøy når vi gjør funn som passer. Mye skal klaffe for å finne de rette materialene. Nylig har vi fått overlevert et kjølesystem fra Dronning Eufemias gate 8 som skal rehabiliteres. Det er like morsomt hver gang vi får napp, sier prosjektleder Håvar Haugen Espelid.

Også et helt nytt tilbygg skal settes sammen av tidligere brukte materialer, men selv om de allerede har sporet opp mye av det de trenger i prosjektet jakter Espelid fortsatt fasadekledning og innvending platekleding.

LES OGSÅ: Total makeover for hele kvartalet

– Kollegene mine bruker mye tid på å spore opp tre og stål til innervegger og himling. Vi er avhengig av å finne de rette produktene for å fullføre rehabiliteringen og byggingen. Vi ønsker at alle i bransjen som skal rive eller rehabilitere tar kontakt, sier Espelid.

I en rehabiliterings- eller riveprosess forsvinner i dag belysning og gulvbelegg som kun er noen år gamle rett ut som avfall, uten at gjenbruk blir vurdert.

– I dag rives bygg før 10 prosent av levetiden er brukt opp. Disse kan med riktig håndtering plukkes fra hverandre og settes sammen et annet sted, påpeker prosjektlederen.

Skal industrien bli mer bærekraftig, må flere komme opp med sirkulære løsninger.

– Vi er først ut med dette pilotprosjektet. Det blir dyrere enn først antatt, men vi fortsetter vårt arbeid. Målet er selvsagt at ombruksprosjekter på sikt er skånsomt for miljøet samtidig som det er økonomisk lønnsomt, sier Espelid.

Nye Kristian Augusts gate 13 (KA13)  som prosjektet heter skal etter planen stå ferdig høsten 2020. Arkitekt er MAD.

Se også Estate Play om Resirqel, som har posisjonert seg innen ombruk her:

Se også Estate Play om prestisjeprosjektet til Entra her:

Powered by Labrador CMS