Aktuelt

Samhandling skal sikre storprosjekt

Omsorgsbygg gikk ikke for lavest mulig pris da kontrakten for den nye storbylegevakten på Aker Sykehus ble gitt. I stedet skal en samspillkontrakt sikre lavere kostnader og bedre prosjekt.

STORPROSJEKT: De som jobber med Oslo storbylegevakt skal samarbeide seg til et godt prosjekt.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

I 2023 skal den nye storbylegevakten på Aker Sykehus stå ferdig, med en prislapp på 3,2 milliarder kroner. Byggherre Omsorgsbygg valgte en noe annerledes tilnærming da Åf Advansia fikk ansvar for å styre prosjektet og Skanska ble entreprenør, mens Cowi ble valgt som rådgivende ingeniør.

– Erfaringer fra tradisjonelle prosjekter viser at man kaster bort mye tid på krav, endringer, omprosjekteringer og tvister – ofte basert på misforståelser og uklarheter som oppstår i startfasen, sa Tor I Hoel, prosjektdirektør i ÅF Advansia, da han var med på en debatt under Oslo Urban Arena.

Ambisjonsnivået for prosjektet ble økt, og det ble tatt flere grep for å få til en bedre prosjektgjennomføring.

– Vi fikk alle parter tidlig inn i prosjektet og etablerte en åpenhetskultur. Vi samlet alle rundt felles målsetninger og ble enige om felles arbeidsmetodikk, sier Hoel.

Omsorgsbygg valgte en modell hvor kontraheringen ble gjennomført uten konkurranse på entreprisekost. I stedet ble kriteriene rettet mot personell, team, oppgaveforståelse og timepriser.

– Vi valgte denne modellen fordi vi opplever at tradisjonelle gjennomføringsmodeller med fokus på lav pris skaper konflikter. Aktørene har ofte sine egne agendaer, det mangler felles målsettinger og man ender ikke nødvendigvis med laveste pris til slutt, sier Lars Henrik Bøhler, administrerende direktør i Omsorgsbygg Oslo KF.

Han mener relasjoner og personer kanskje er det viktigste for et vellykket prosjekt.

– Vi ble involvert tidligere i prosjektet enn det som er vanlig og opplevde stor åpenhet fra de andre aktørene. De store særinteressene må vike – og i prosessen så langt har vi blitt enda tettere og bedre samkjørt – vi har et felles mål, fortalte Henrik Kjøge, Senior prosjektutvikler i Skanska.

– Det at vi er samlokalisert gjør prosessene mer effektive. Opplevelsen hittil er at vi som tverrfaglig team kompletterer hverandre og spiller hverandre gode. Vi tar diskusjonene på stedet slik at vi tar riktige beslutninger til rett tid og kommer effektivt videre, sa Erik Rigstad, Utviklingsdirektør Cowi.

Ny regionleder i Oslo
Karriere
Advarer gårdeiere etter utelivssuksess
Play
– Alle snakker om «flyskam», men dere står jo for 40 prosent av verdens CO2-utslipp
Tech
Ukens tips: Ekspropriasjon og rettslig vern
Juss
Kjøperen av Carew-eiendommen tredoblet overskuddet (+)
Analyse
Med PLUSS får du faglig påfyll i hele sommer! Bli PLUSS-abonnent her!
Selger for 1,6 milliarder
Transaksjoner
Byggherrehjørnet: Force majeure i entrepriseforhold
Juss
109 leiligheter for 500 millioner (+)
Bolig
Langer ut mot Byantikvaren
Utvikling

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.