Aktuelt

Peter T. Malling sr. er død

Næringsmeglingens far i Norge døde onsdag 22. mai.

OPPFANT ORDET NÆRINGSEIENDOM: Peter T. Malling sr. (24.09.1938-22.05.2019) (Foto: Malling & Co)
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Peter Tidemand Malling sr. døde onsdag denne uken. Dette ble opplyst under et frokostseminar i regi av Malling & Co i dag.

Peter T. Malling sr. har vært en sentral aktør i utformingen av næringseiendomsbransjen. Sammen med barndomskameraten Henrik B. Tschudi etablerte Peter T. Malling sr. på 1960-tallet en virksomhet for lagerformidling.

– Det varte ikke mer enn 1-2 år, for det var ikke lager å oppdrive. I 1964 etablerte vi i stedet selskapet Tschudi & Malling, for vi så at det bød seg muligheter da industrien i Oslo begynte å flytte ut av hovedstaden, har Malling tidligere uttalt.

Med kunnskapen om den store etterspørselen etter næringslokaler, kastet Tschudi og Malling seg rundt og leide 15-20 industrieiendommer.

– Vi hakket dem opp og leide ut på 10 års kontrakter. Eiendommer som tidligere hadde rommet én bruker, ble nå til lokaler for 12-15 brukere. Lokalene var ganske røffe, så vi måtte pusse litt på dem og sette opp noen vegger her og der. Men dette var jo bare bagateller. Ja, vi malte og snekret litt selv også, vi.

Den gang var det få som skjønte hva han holdt på med.

– Jeg måtte jo bruke 10 minutter hver gang jeg skulle fortelle folk hva jeg gjorde i jobben, og selv da sank det ikke inn. Noen ganger skulle jeg ønske at jeg heller hadde jobbet i en bank, for det hadde vært lettere å forklare, forklarte Malling i et portrett i boken Det store spillet.

I 1971 utvidet Tschudi og Malling virksomheten gjennom å etablere landets første rene næringsmegler; Eiendoms-Consult. Selskapet var helt alene på næringsmegling i Norge frem til det begynte å komme konkurrenter på begynnelse av 1980-tallet.

Industri- og forretningseiendom blir næringseiendom
Begrepene «næringseiendom» og «næringsmegling» var helt ukjente da Tschudi og Malling startet virksomheten. Disse fant Malling selv opp i 1976. Tidligere fantes det boligmegling. Men ikke rendyrket, spesialisert næringsmegling. Og det som i dag heter næringseiendom, ble kalt for industri- og forretningseiendom.

– Det var en litt tung betegnelse, men vi hadde ikke annet, uttalte Malling i et intervju.

Tschudi og Malling var også først ute med syndikering i Norge. Første eiendom var Drammensveien 130 på Skøyen i Oslo, hvor Thunes mekaniske verksted holdt hus frem til 1974.

På denne tiden startet Tschudi og Malling også forvaltningsvirksomhet. Frem til da gjaldt denne type virksomhet boligeiendom, stort sett drevet av en advokat som førte regnskap og styrte en vaktmester som tok seg av det praktiske. Med Tschudi og Mallings inntog i bransjen ble forvaltningsvirksomheten i Norge profesjonalisert.

Peter T. Malling sr. unnfanget også idéen til radiostasjonen Jazzradioen, etter at han savnet en jazzradio i Oslo etter opphold i USA. Radioens første sending fant sted 5. august 1997 og radiosendingene holdt det gående til 31. desember 2009.

Peter T. Malling sr. var sentral i forretningsdriften i Malling & Co-systemet helt til det siste. Han var styreleder i Eiendomshuset Malling & Co, Malling & Co Forvaltning Holding AS, Malling & Co Investment Management AS, Malling & Co Markets AS, Oslo og Malling Eiendom AS.

Han var medlem av juryen bak kåringen Eiendomsbransjens mektigste, som ble lansert så sent som for en drøy uke siden.

– Peter T. Malling sr. vil bli dypt savnet. Han har vært en enorm drivkraft og inspirator. Det beste vi kan gjøre, er å drive selskapet videre som Peter ville gjort, sier Anders Berggren, administrerende direktør i Malling & Co.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utleiers ABC – Del 8 – Leien
Juss
Vil bli høyest i byen – og gi bort toppen i ti år
Utvikling
Neptune mistet 16 leiligheter i bystyret (+)
Bolig
Unge som tenker nytt: Teknolog gikk for digitale nøkler (+)
Karriere
Løvenskiold kjøpte tomt
Transaksjoner
Estate PLUSS gir deg tilgang til alt!
Mer enn 23.600 artikler tilbake til 1996
Lag ditt personlige arkiv i dag,
bestill Estate PLUSS her
Føler seg lurt av kommunen
Utvikling
Vil bygge 26 leiligheter i bydel Ullern (+)
Bolig
Toppsjefen går til Statsbygg
Karriere
Går for 42 leiligheter
Bolig