Bolig

Nå kommer miljøboligene

Bedre inneklima, lavere energiforbruk og miljøbevisste boligkjøpere er det som gir fart i markedet for klimahus.

MILJØHUS: Johs. E. Øvsthus har bygd miljøhus på Voss.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Mesterhus-bedriften Johs. E. Øvsthus AS satser på miljøhus og opplever stor interesse blant kundene. Klimahusene skal gi bedre luftkvalitet, lavere energiforbruk og evne til å være selvforsynt med strøm gjennom solcellepanel.

– Det store potensialet for redusert energibruk ligger i muligheten til variable luftmengder og årstidstilpasset ventilasjon. Det vil gi både bedre inneklima og lavere energiforbruk, og er enkle grep man kan gjøre når man bygger nytt hus, sier Sjur Hermann Rørlien, daglig leder i  Johs E. Øvsthus AS.

Selskapet har satt opp miljøhus med massivtre i alle vegger, tak, etasjeskiller og innvendige klimavegger. Det skal sørge for bedre inneklima, da de store mengdene med massivt treverk kan oppbevare og regulere varme og fuktighet.

– Hver dag våkner vi opp og puster inn god og frisk luft, i motsetning til den ofte innestengte luften man har vendt seg til å puste inn over tid. Dette er et hus vi ønsker å bo i resten av livet, og vår hovedmotivasjon var å få et sunt hus. At vi i tillegg kan redusere strømforbruket vesentlig fra det vi er vant med kom som en bonus, sier Aud Eide, som har kjøpt et klimahus.

Boligen hun har kjøpt har en samlet årlig energibesparelse på 12 845 kWh. Det tilsvarer 128 450 kilometer med elbilkjøring.

Miljøhuset er basert på Sesnors energisystem. Det skal gi lavere energiforbruk gjennom følgende elementer:

• Lavtemperatur IR-folie kan gi ca. 50 prosent lavere energiforbruk til oppvarming.

• Ventilasjonsvinduer gir et årlig energitilskudd tilsvarende ca. 250kWh til et bygg. Tilsvarende vindu gir et tilskudd på ca. 190kWh i øst- og vestvendt fasade, og ca. 90kWh i nordvendt fasade.

• Avtrekksvarmepumpen bruker ca. 22 prosent av energiforbruket til en tilsvarende konvensjonell bereder. En familie på fire gir et omtrent energiforbruk til varmtvannsproduksjon på 4.225 kWh årlig. Med Johs. E. Øvsthus’ avtrekksvarmepumpe gir det en årlig besparelse tilsvarende ca. 3.295kWh.


Stadig flere i eiendomsbransjen blir opptatt av miljø. Se Estate Plays intervju med arkitekten som vil redde verden her:

Terje Stykkets eiendomssatsning går så det suser (+)
Analyse
Bygger for over en milliard i Baltikum (+)
Utvikling
Bygger nytt for DNB
Utvikling
Hadrian henter fra PEAB
Karriere
– Det største boligpotensialet i landet (+)
Utvikling
Les alle PLUSS-sakene ett sted Klikk her!
Her har OBOS bygd en by i byen
Play
Nå skal eiendomsbransjen Yte
Aktuelt
Vant Aspelin Ramm-prisen
Aktuelt
Lever godt på snøen som falt i forfjor(+)
Analyse