Bolig

Nå kommer miljøboligene

Bedre inneklima, lavere energiforbruk og miljøbevisste boligkjøpere er det som gir fart i markedet for klimahus.

MILJØHUS: Johs. E. Øvsthus har bygd miljøhus på Voss.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Mesterhus-bedriften Johs. E. Øvsthus AS satser på miljøhus og opplever stor interesse blant kundene. Klimahusene skal gi bedre luftkvalitet, lavere energiforbruk og evne til å være selvforsynt med strøm gjennom solcellepanel.

– Det store potensialet for redusert energibruk ligger i muligheten til variable luftmengder og årstidstilpasset ventilasjon. Det vil gi både bedre inneklima og lavere energiforbruk, og er enkle grep man kan gjøre når man bygger nytt hus, sier Sjur Hermann Rørlien, daglig leder i  Johs E. Øvsthus AS.

Selskapet har satt opp miljøhus med massivtre i alle vegger, tak, etasjeskiller og innvendige klimavegger. Det skal sørge for bedre inneklima, da de store mengdene med massivt treverk kan oppbevare og regulere varme og fuktighet.

– Hver dag våkner vi opp og puster inn god og frisk luft, i motsetning til den ofte innestengte luften man har vendt seg til å puste inn over tid. Dette er et hus vi ønsker å bo i resten av livet, og vår hovedmotivasjon var å få et sunt hus. At vi i tillegg kan redusere strømforbruket vesentlig fra det vi er vant med kom som en bonus, sier Aud Eide, som har kjøpt et klimahus.

Boligen hun har kjøpt har en samlet årlig energibesparelse på 12 845 kWh. Det tilsvarer 128 450 kilometer med elbilkjøring.

Miljøhuset er basert på Sesnors energisystem. Det skal gi lavere energiforbruk gjennom følgende elementer:

• Lavtemperatur IR-folie kan gi ca. 50 prosent lavere energiforbruk til oppvarming.

• Ventilasjonsvinduer gir et årlig energitilskudd tilsvarende ca. 250kWh til et bygg. Tilsvarende vindu gir et tilskudd på ca. 190kWh i øst- og vestvendt fasade, og ca. 90kWh i nordvendt fasade.

• Avtrekksvarmepumpen bruker ca. 22 prosent av energiforbruket til en tilsvarende konvensjonell bereder. En familie på fire gir et omtrent energiforbruk til varmtvannsproduksjon på 4.225 kWh årlig. Med Johs. E. Øvsthus’ avtrekksvarmepumpe gir det en årlig besparelse tilsvarende ca. 3.295kWh.


Stadig flere i eiendomsbransjen blir opptatt av miljø. Se Estate Plays intervju med arkitekten som vil redde verden her:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil bli høyest i byen – og gi bort toppen i ti år
Utvikling
Utleiers ABC – Del 8 – Leien
Juss
Unge som tenker nytt: Teknolog gikk for digitale nøkler (+)
Karriere
Løvenskiold kjøpte tomt
Transaksjoner
Føler seg lurt av kommunen
Utvikling
Estate PLUSS gir deg tilgang til alt!
Mer enn 23.600 artikler tilbake til 1996
Lag ditt personlige arkiv i dag,
bestill Estate PLUSS her
Toppsjefen går til Statsbygg
Karriere
Moduler for 100 millioner
Aktuelt
Superår for eiendomsrådgiver (+)
Aktuelt
Her kommer 270 000 m2 eiendom
Play