Aktuelt

Bygger nytt med rester og gamle materialer

OBOS kaster seg på gjenbruksbølgen for å lære mer om hva som møter bransjen om noen år.

GJENBRUK: Felleshuset til OBOS bygges for å lære mer om gjenbrukstankegangen. Foto: Johanne Nyborg
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Boliggiganten står bak et felleshus for beboerne på Fornebu, på et område der det om noen år skal bygges 600 blokkleiligheter og rekkehus. Som en del av vinnerforslaget i arkitektkonkurransen ble det presentert et felleshus i tilknytning til en felleshage med 50 parsellhager for urban dyrkning. Den ble etablert i fjor og nå kommer en midlertidig utgave av huset, ifølge en pressemelding.

– Vi ønsker at prosjektet skal bli et eksempel på hvordan vi kan bygge mer bærekraftig i fremtiden. Det er viktig at bransjen henger seg på klimakampen og gjør de tiltakene vi kan og må, sier prosjektsjef Tor Ever Lindeland i OBOS Fornebu.

Til felleshuset bruker han overskuddsmaterialer fra byggeprosjekter i nærområdet og materialer fra ulike rivingsprosjekter. Taket for eksempel, blir tekket av flatvalsete ventilasjonsrør fra Etterstad skole som blir revet. På gulvet blir det lagt marktegl fra flere bygårder i Oslo.

– Allerede fra 2020 skal minst 70 prosent av alt bygningsavfall i EU og Norge gjenvinnes. For at dette skal være mulig er man avhengig av nye løsninger for å håndtere bygningsavfall. I dag kastes og brennes rundt to millioner tonn materialer fra byggeprosjekter i løpet av ett år i Norge, noe som ugunstig for miljøet. I felleshuset har vi blitt kjent med utfordringen som ligger i å skaffe gjenbruksmaterialer, erfaringer vi kan ta med oss i andre byggeprosesser, påpeker Lindeland.

Felleshuset blir blant annet selvforsynt med strøm fra solcellepaneler på taket, og det blir bygd slik at det kan flyttes til andre utbyggingsområder på Fornebu i fremtiden. Lindeland opplyser at huset kan brukes av beboere eller andre, inkludert parsellhageforeningen, foreninger og organisasjoner til undervisning, ungdomsaktiviteter og firmaarrangementer.

Huset er tegnet av Dyrvik Arkitekter og Transborder Studio. Entrepenør Hogne Myrvold står for byggingen

Nok et gigantisk milliardprosjekt
Bolig
Kjøper omsorgsboliger
Transaksjoner
Pangea med knalltall (+)
Analyse
Snart klart for boligbygging i den splitter nye bydelen
Bolig
Mageplask etter Entra-krav på 20 mill. (+)
Juss
Med PLUSS får du faglig påfyll i hele sommer! Bli PLUSS-abonnent her!
Fikk med seg Husbanken på kombiprosjekt
Bolig
Innmaten er borte, nå starter oppbyggingen
Utvikling
De har eiendom for nesten fem milliarder (+)
Analyse
Nå er han like stor som Statsbygg (+)
Analyse