Aktuelt

Oslo må rive skandaleskole

Refstad skole åpnet høsten 2005 som et to-etasjers prefabrikkert modulbygg mens mellombygget var plassbygd. Bygg 1 ble påbygd med en ekstra etasje til skolestart 2009, men i juni 2018 ble skolen stengt og er ikke tatt i bruk siden.

RIVES: Refstad skole ble bygd i 2005. Nå skal den rives for så å bli gjenoppbygd. Foto: Wikipedia/Vidariv CC BY-SA 3.0
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Årsaken var bygningsmessige svakheter i ett av byggene. Undervisningsbygg hadde fulgt med på antatte setningsskader en stund fordi vinduer og dører i andre etasje ble vanskelig å åpne og lukke.

– Ut fra et føre-var-prinsipp ble stenging gjennomført. Skoleåret var over og da vi oppdaget setningsskadene ble uavhengige eksperter konsultert for å kontrollere bygget grundig, sa adm. direktør Rigmor Hansen i Undervisningsbygg den gangen.

Da skolen åpnet skrøt daværende skolebyråd Torgeir Ødegård til VG av at modulskolen til 95 millioner kroner kostet under en tredel av prisen på en vanlig skole. Granskningsrapporten til Multiconsult i desember 2018 viser imidlertid at entreprenøren gjorde en elendig jobb flere steder, og nå har Oslo kommune bestemt at det er farvel til Refstad skole.

– Skolebygningene har siden vært gjennom grundige utredninger og analyser for å identifisere utfordringene, skriver Oslo kommune på sine skolenettsider.

Undervisningsbygg har vurdert to alternativer; enten å rive og bygge nytt eller totalrehabilitere eksisterende bygninger. Den faglige anbefalingen er tydelig på at dagens skole bør rives og bygges opp på nytt. Dette er en anbefaling byrådet nå har sluttet seg til.

LES OGSÅ: Bygger ny skole i Bjørvika

– Det er flere fordeler med å bygge en helt ny skole; man står fritt til å utforme skolen ikke bare etter dagens, men også fremtidens behov. Skolen vil også få nye utearealer og lavere energibruk. Oppsummert vil man ved å bygge nytt få en klart bedre skole som vil vare lenger til omtrent samme pris som ved en totalrehabiltering, poengterer kommunen.

Hva det vil koste å bygge en ny skole, sier kommunen ingenting om.

Utradisjonelle aktører inn i kjøpesentrene
Play
Usbl kjøpte på Frysja (+)
Transaksjoner
Vika Project Finance kjøpte i Asker
Transaksjoner
– Ikke realistisk med høysikkerhetsfengsel på Bredtvet (+)
Utvikling
Solgte 70 prosent umiddelbart (+)
Bolig
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
Fastlåst om infrastruktur-modeller for mva
Juss
Blir løpt ned når de lanserer fond med dette (+)
Analyse
Eiendomsskatt for næringseiendom: Det lønner seg å prute
Juss
Prøver på nytt med færre boliger (+)
Bolig

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.