Utvikling:

STALLGÅRDEN: Den gamle bygningen skal fortsatt være et landemerke i byen, det nye skal bygges der det var uteservering.
STALLGÅRDEN: Den gamle bygningen skal fortsatt være et landemerke i byen, det nye skal bygges der det var uteservering.

200 største: Utvikler kremeiendom midt i smørøyet (+)

Stallgården har hatt hovedrollen som skjenke- og spisested i mange generasjoner. Nå vil Tema Eiendom utvikle kremeiendommen videre.

Publisert Sist oppdatert

Midt i Hamar sentrum ligger Stallgården, bygningen fra 1849 som inntil for få år siden var byens mest ikoniske skjenke- og spisested. Men serveringskonseptet i første etasje med en tilhørende stor uteservering har ligget uvirksom de siste årene.

- Dette er et av landets eldste restauranthus, men det har vært utfordrende å finne gode drivere til de store restaurantlokalene ettersom bransjen har endret seg mye med mange spennende nye serveringsetableringer i byen de siste årene. Tomta etter uteserveringen ligger nå som ei manglende tann i kvartalsstrukturen. Dette vil vi gjøre noe med og da må vi tenke nytt, sier salgssjef Dagfinn Lerberg i Tema Eiendom.

De nye tankene handler om å bygge et fire etasjer høyt kontorbygg på en 250 kvadratmeter stor grunnflate der hvor uteserveringen var.

- Vi vil ha et miljøvennlig og moderne nybygg som står i en tydelig kontrast til gamle Stallgården – nytt møter gammelt. Første etasje blir koblet sømløst inn på det gamle bygget, og så revitaliserer vi deler av det gamle serveringslokalet med blant annet fellesfunksjoner som garderober og større rom for møter og lukkede selskaper. Det skal fortsatt være servering der, og vi er nå i dialog med en seriøs og god aktør med riktig konsept til å drive det gamle ærverdige stedet. I tillegg gjenåpner vi den ikoniske hjørneinngangen mot torget som ble stengt for noen år siden, og på den siden skal vi dessuten ha vår nye uteservering, påpeker Lerberg.

Tema Eiendom kjøpte Stallgården tilbake i 2002. Restaurantdelen har vært utfordrende hele veien, men andre etasje er fylt opp med et levende IT-miljø. Nå ønsker de samme type aktører til å fylle resten av nybygget.

- Hamar har et godt og aktivt miljø innen kunnskapsbedrifter og IT, som for eksempel spillprogrammering. Vi mener det er et behov for moderne lokaler til slike aktører og ser at byen ikke har så mange konkurrerende konsepter som det vi tenker å bygge, poengterer han.

Lerberg kan ikke si noe om byggekostnadene fordi kalkylene ikke er klare enda. Men han seier det ikke blir blant de billigste i klassen.

- Vi er helt klar over at dette nok blir et relativt kostbart nybygg med sine ca 1.000 kvadratmeter. Det er mange følelser rundt Stallgården og dens lange historie, så vi må sette opp noe vi kan være stolte av og som kan bli et fint bidrag til sentrum. I høst har vi gjennomført flere positive møter med kommunen for blant annet avklaringer i forhold til eksisterende planer, så blir det forhåndskonferanse utpå nyåret. Men vi skal ta oss god tid til å kna prosjektet og skynde oss langsomt med materialvalg og bærekraftige løsninger, sier han.

- Når åpner dere dørene?

- Vi håper å signere restaurantkontrakten tidlig i 2021 og da kan den gamle delen åpne allerede neste år. Ambisjonen er at nybygget skal komme opp i løpet av 2022, sier Lerberg.

Tema Eiendom som holder til på Gjøvik er blant Norges 200 største eiendomsselskaper. De eier over 305.000 kvadratmeter næringseiendom i 15 kommuner i Innlandet, og dro inn 214 millioner kroner i leieinntekter i fjor.

Powered by Labrador CMS