Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

Co-working får en stadig viktigere rolle i eiendomsmarkedet. Her fra Spaces’ lokaler i Kvadraturen. Foto: Spaces.

Standardavtale for co-working lanseres snart

Nå kommer snart standard leieavtaler for co-working.

Anette Thunes, Camilla Hammer Solheim, Ottar Egset og Stig L. Bech

torsdag 22. november 2018 12:11 (Oppdatert 22. november 2018 22:10)FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Artikklelforfatterne er Anette Thunes (Føyen Torkildsen), Camilla Hammer Solheim (BAHR), Ottar Egset (Føyen Torkildsen) og Stig L. Bech (BAHR) – som bistår organisasjonene i arbeidet med utarbeidelse av leiestandardene.

Advokat Maj Hines skriver i sin artikkel i Estate Nyheter, torsdag 22. november, at standard leiekontrakter ikke passer for co-working. Det er vi enige i.

Norsk Eiendom og Forum for Næringsmeglere/Norges Eiendomsmeglerforbund utarbeider en rekke varianter av standardkontrakter for utleie av næringseiendom. Standardkontraktene er godt innarbeidet i markedet. Med jevne mellomrom revideres og oppdateres standardkontraktene basert på utvikling i markedspraksis, rettspraksis og innspill fra brukerne av kontraktene. Revisjonsarbeidet for 2018 er snart avsluttet og nye og oppdatert standardavtaler ventes lansert i januar 2019.

I tillegg til å revidere kontraktene, ser vi også på behovet for nye standarder. Advokat Hines beskrivelse av co-workingkonseptet, viser ganske klart at de tradisjonelle leiekontraktene ikke er egnet for denne type utleie eller virksomhet. Norsk Eiendom og Forum for Næringsmeglere/Norges Eiendomsmeglerforbund vil derfor lansere en standard også for co-working. Avtalen vil bli gjort tilgjengelig sammen med de øvrige standardkontraktene over nyttår.

Den nye co-working kontrakten er bygget opp på en annen måte enn de alminnelige leiestandardene, og hensyntar at det her som oftest gjelder kortvarige og fleksible avtaleforhold. Selve avtalen er relativ kort og enkel. Man krysser av på hva avtalen omfatter. Dette gjelder blant annet bruk av fellesarealer og fasiliteter, servicetilbud, avtalens varighet og priser. Videre følger det med et vedlegg med standardbestemmelser og husordensregler. Avtalen med vedlegg kan med enkle grep tilpasses de enkelte co-workingaktørenes konsept.

Avtalen hensyntar videre de utfordringene som denne type virksomhet innebærer knyttet til merverdiavgift, slik advokat Hines helt korrekt peker på. Avtalen tar også høyde for at co-working kan innebære at man beveger seg både innenfor og utenfor husleielovens anvendelsesområde, en grensedragning som heller ikke alltid korresponderer med den avgiftsmessig rekkevidden.

Og avslutningsvis: Co-working er ofte etablert slik at co-workingaktøren leier et større areal av gårdeier. Co-workingaktøren etablerer sitt co-workingkonsept og fremleier til brukerne. For leieforholdet i første ledd (mellom gårdeier og co-workingaktøren) vil den alminnelige leiestandarden fungere utmerket med små justeringer (f.eks en utstrakt adgang til fremleie).

Kommentar til “Standardavtale for co-working lanseres snart

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

NPRO kjøper på Hasle

Transaksjoner / fredag 14. desember 2018

Kjøper Stovner Politistasjon

Transaksjoner / fredag 14. desember 2018

– Ingen grunn til å skjære all handel over én kam

Aktuelt / fredag 14. desember 2018

Krevde arrest hos iHus-eier for tapt husleie

Juss / fredag 14. desember 2018

Tilbyr 100.000 kroner i finnerlønn

Utvikling / fredag 14. desember 2018

OBOS vil bygge på hovedkontoret (+)

Utvikling, Pluss / fredag 14. desember 2018

Mest leste nyheter Estate Norge
Milliardtransaksjon i Oslo sentrumMilliardtransaksjon i Oslo sentrum 13. desember 2018
Tilbyr 100.000 kroner i finnerlønnTilbyr 100.000 kroner i finnerlønn 14. desember 2018
Forfulgt av vanskeligheter: Milliontap, brann og rettssakerForfulgt av vanskeligheter: Milliontap, brann og rettssaker 11. desember 2018

Siste nytt fra Estate Vest-Norge

Fikk nei til hotell på Nøstet

Nyheter / fredag 14. desember 2018

Haugland Gruppen AS fikk ikke tillatelse til å bygge om Nøstetorget 5 til hotell, og vil derfor fokusere på kontorutleie.

Solgte to leiegårder

Nyheter / onsdag 12. desember 2018

Universitetets to leiegårder på Nygårdshøyden ble solgt samlet til en lokal aktør, som vil bygge om til leiligheter.

Bygger boliger for 272 mill.

Nyheter / onsdag 12. desember 2018

Byggmester Markhus er tildelt totalentreprisen for å bygge 146 leiligheter og en Rema-butikk i Knudsenkvartalet i Fyllingsdalen.

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Kontorlokalet til for menneskene

Utleier har ordet / torsdag 13. desember 2018

Egil Svoren mener fremtidens kontor er eiendommer med høy servicegrad og et variert spisetilbud. Nærmest som et hotell med en resepsjon hvor du kan få løst dagligdagse behov og tjenester.

Gode kundeopplevelser selger

Nyheter / torsdag 13. desember 2018

Midt i julehandelen finnes det knapt et mer relevant tema enn kjøpesenterutvikling. Synet på hvordan sentrene bør utformes er i endring, og oppfatningene er mange.

Hva er en god arbeidsplass?

Nyheter / onsdag 12. desember 2018

Arkitekturpsykolog, Oddvar Skjæveland deler sitt syn på den gode arbeidsplassen.