Senioradvokat Marius Egeberg og partner Ola Ø. Nisja i Wikborg Rein Advokatfirma.

Ukens Tips: Standard byggekontrakter

Her er en oversikt over de vanligste standard byggekontraktene og deres bruksområder.

Publisert Sist oppdatert

Standard Norge har ansvaret for å utvikle en rekke viktige standardkontrakter innenfor byggebransjen. Nedenfor har vi listet opp de mest praktiske og lagt til noen stikkord om hver standard. Felles for dem alle er at de generelt holder god kvalitet, er relativt balanserte, oppdateres nokså jevnlig og benyttes mye i praksis.

• NS 8400, Regler for anskaffelser til bygg og anlegg ved anbudskonkurranser: Brukes typisk ved kontrahering av kontrakter om utførelse av bygg og anlegg, og kjøp av varer og tjenester i forbindelse med bygg og anlegg.

• NS 8410, Regler for anskaffelser til bygg og anlegg ved konkurranse med forhandlet prosedyre: Samme anvendelsesområde som NS 8400, men forskjellen er at NS 8410 skal brukes i konkurranser hvor oppdragsgiveren forbeholder seg retten til å forhandle med leverandørene før kontraktsinngåelse.

• NS 8401, Alminnelige kontraktsbestemmelser for prosjekteringsoppdrag: Brukes typisk i kontraktsforhold mellom oppdragsgiver og arkitekt, rådgivende ingeniør eller annen fagkyndig om prosjekteringsoppdrag innenfor bygg og anlegg, herunder oppfølging av prosjekteringen i bygge- og reklamasjonsfasen. Standarden er basert på oppdrag etter fast pris.

• NS 8402, Alminnelige kontraktsbestemmelser for rådgivningsoppdrag honorert etter medgått tid: Samme bruksområde som NS 8401, men basert på honorering etter medgått tid.

• NS 8403, Alminnelige kontraktsbestemmelser for byggelederoppdrag: Brukes typisk i kontraktsforhold mellom en oppdragsgiver og en byggeleder om byggeledelse i forbindelse med bygge- og anleggsarbeider.

• NS 8405, Norsk bygge- og anleggskontrakt: Benyttes typisk i kontraktsforhold hvor entreprenøren påtar seg utførelsen av et bygg- eller anleggsarbeid (herunder anlegg, nybygg, vedlikehold, reparasjon og ombygging) for byggherren, og hvor det vesentlige av tegninger, beskrivelser og beregninger skal leveres av byggherren.

• NS 8406, Forenklet bygge- og anleggskontrakt: Brukes typisk dersom organiseringen eller omfanget av prosjektet ikke tilsier at behovet for strenge varslingsprosedyrer og samordningsplikter er like sterkt som etter NS 8405. Standarden forutsetter at det vesentligste av prosjekteringen skal leveres av byggherren.

• NS 8407, Alminnelige kontraktsbestemmelser for totalentrepriser: Standarden har til formål å regulere kontraktsforholdet der (total)entreprenøren påtar seg hele eller vesentlige deler av prosjekteringen og utførelsen av et bygg- eller anleggsarbeid (herunder anlegg, nybygg, vedlikehold, reparasjon og ombygging) for byggherren.

I tillegg til disse standardene er det utarbeidet egne standarder for underentrepriser, se NS 8415, NS 8416 og 8417.

——————

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg Rein Advokatfirma AS. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg Rein Advokatfirma AS.

Om forfatterne:

Marius Egeberg er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og er tilknyttet firmaets fagområde for kontraktsrett samt entreprise og prosedyre.

Ola Nisja er partner i Wikborg Rein og er tilknyttet firmaets fagområde for kontraktsrett samt entreprise og prosedyre.

Foto: Erik Burås/StudioB13

Powered by Labrador CMS