GOD NABO: I hvert fall om man driver med detaljhandel.

Da Ikea flyttet, stupte eiendomsverdiene

Eiendomsverdien på kjøpesenteret falt 60 prosent etter at møbelhuset forsvant fra nabolaget.

Publisert

Det er ingen hemmelighet at Ikea drar kunder, og det er heller ikke noen hemmelighet at det gir plusseffekter for annen detaljhandel å ha Ikea som nabo. Motsatt vil det bety at det vil være negativt å miste Ikea som nabo. Men hvor mye?

Dét har det svenske eiendomsmagasinet Fastighetsvärlden regnet på, ved å analysere verdiutviklingen på Hälla Shopping i Västerås. Kjøpesenteret har i en årrekke hatt Ikea som nabo, men i 2008 ble det kjent at Ikea ville flytte til Erikslund i vestre Västerås. I 2011 var det klart for flytting for Ikea til det nye varehuset.

Les også: Nye handlemønstre

Nylig ble kjøpesenteret Hälla Shopping solgt, for 118 millioner svenske kroner. Selger var nederlandske Eurocommercial. Fastighetsvärlden har gravd seg gjennom historiske årsrapporter til Eurocommercial, og der fremgår det at Hälla Shopping i 2008 ble verdsatt til 303 millioner kroner.

I 2011, altså det samme året som Ikea pakket sakene sine og flyttet, hadde Eurocommercial skrevet ned verdien av kjøpesenteret til 271 millioner kroner. Året etter ble verdien skrevet ned med 21 prosent og deretter med 29 prosent.

Les også: Satser 250 millioner kroner på utvikling av kjøpesenter i Drammen

Ved halvårsskiftet 2014, ett år før salget av kjøpesenteret, var vurderingen nede på 153 millioner svenske kroner.

Salgsprisen ble altså 61 prosent under bokførte verdier i 2008. Det hører med til historien at det 10.200 kvadratmeter store senteret er fullt utleid.

Hälla Shopping ble kjøpt av Eurocommercial i 2002, og var en av de første investeringene som selskapet gjorde i Sverige. Eurocommercial eier i dag ni kjøpesentre i Sverige, med et samlet utleieareal på 206.000 kvadratmeter og med en anslått eiendomsverdi på 5,7 milliarder svenske kroner.

Les også: Usikkerhet preger detaljhandelen

Les også: Her kommer Norges største kjøpesenter

Powered by Labrador CMS