Leietakers marked?

Ja, men først og fremst i randsonene.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Senior leietakerrådgiver Lars Føyen Kinserdal i Akershus Eiendom skriver i bloggen til næringsmegleren at mulighetene for leietaker til å gjøre en ekstra «god deal» er til stede. Det er imidlertid byggene i randsonene – altså eiendommer i utkanten av Oslo – som hovedsakelig står for de negative utslagene på leiestatistikkene.

Rådgiveren mener det har vært for tabloide medieoppslag, med blant annet snakk om leiefritak i markedet på bortimot to år. Kinserdal mener det blir for enkelt å trekke konklusjonen at det da er leietakers marked. Hans hverdag består av kravstore leietakere «som ønsker totaloppussede lokaler i attraktive og moderne bygg med representative fellesarealer og sentral beliggenhet».

Ønsker det mesteLeietakerne ønsker også fasiliteter som omfatter alt fra auditorium, bedriftsrestaurant, sykkelverksted til smørebod for ski! Leietakerne er på den andre siden villig til å betale for disse fasilitetene. Det er utleiere av bygg med manglende kvaliteter som må tilby en «smertelig lav leie» for å tiltrekke seg nye leietakere.

Kinserdal konkluderer med at det er bygg med lavere kvalitet som i all hovedsak drar leieprisene ned. Derimot er leietakers betalingsvillighet «absolutt til stede» for de beste lokalene. Leietakerrådgiveren er heller ikke med på at et økende antall fremleiearealer presser prisene nedover.

Tilpassede lokalerDet skyldes at leietakerne gjerne ønsker tilpassede lokaler med fleksibilitet og med en profesjonell utleier. Ved fremleie oppstår det ifølge Kinserdal diskusjoner rundt tilpasningskostnader og dessuten: Hva vil skje når fremutleiers kontrakt med gårdeier løper ut?

Han mener derfor at et økende antall fremleiearealer bare har en begrenset effekt på leienivået for gode arealer, i hvert fall hvis disse tilbys med et direkte leieforhold med gårdeier.

Markedet kan likevel beskrives som leietakervennlig, ettersom vi befinner oss i et syklisk marked. I en periode har det vært få kontraktsutløp i forhold til tidligere år. Det er få leiesøk i markedet, som gjør at leietakeren kan stille høyere krav uten å betale toppleie, som følge av få interessenter til det samme lokalet.

Strekker seg langtKinserdal skriver i bloggen at utleiere må bruke mer tid på å leie ut lokalene sine og strekker seg langt for å sikre en leiekontrakt. Rådgiveren trekker også frem at det er få lokaler tilgjengelig i toppsegmentet, altså i prestisjeområdet Vika, Aker Brygge og Tjuvholmen (CBD).

Topparealene på nyrehabiliterte Aker Brygge er leid ut, og det bygges så å si ikke nybygg på spekulasjon. Med få lokaler tilgjengelige i det øverste segmentet, signeres det få kontrakter til toppnivåer. Det neste store prosjektet man venter på nå i prestisjeområdet, er Storebrands planer for Ruseløkkveien 26.

Powered by Labrador CMS