Kjøpers marked på Rivieraen

Publisert Sist oppdatert

– Bare det at det nå er over 20 grader her jeg sitter er jo nok til å vende nesen sydover, sier eiendomsmegler hos Estate Service, Wenche Bautz. 

Hun selger boliger på rivieraen til solhungrige nordmenn. 

– Det er for tiden kjøpers marked her i Frankrike. Vi har de siste par årene sett en stabil prisutvikling, altså ingen utvikling, og i noen områder har prisene også falt, sier Bautz. 

Det er ikke snakk om det store prisfallet, men de siste to årene har prisene i følge henne falt med 2 til 3 prosent i gjennomsnitt. 

– Men som hjemme i Norge handlet dette mye om beliggenhet, sier hun. 

Les også: Tid for kupp i utlandet

Les også: – Formidabel utlånsvekst til fritidsbolig i utlandet

I bevegelse

Det er imidlertid ikke sikkert at prisene vil holde seg stabile så veldig lenge. Ifølge Bautz er nemlig de franske kjøperne begynt å våkne fra dvalen som de har vært i siden finanskrisen i 2008. 

– Etter jul har vi sett at det franske eiendomsmarkedet begynner å bevege på seg. Det kommer flere folk på visning og det legges også inn flere bud. Men de bruker fremdeles litt tid på å bestemme seg, sier Bautz. 

Utviklingen for det franske boligmarkedet er med andre positiv, selv om det kanskje ikke er like gode nyheter for nordmenn som vurderer å investere i en eiendom på Rivieraen. 

– Vi har ikke sett noe til prisoppgangen enda, men den kommer nok, sier Bautz. 

Les også: Vil ha kortere vei til hytta

Les også: Rekordhøy omsetning til fjells

Fem solgte

Estate Service holder til i Cannes og har totalt sju meglere. Bautz tar seg av de norske kundene, mens resten av teamet på kontoret tar hånd om det franske og internasjonale markedet. Bautz er utdannet eiendomsmegler fra Norge, men for tre år siden fant hun ut at hun ønsket å bruke mer tid i Frankrike. I dag deler hun derfor tiden mellom Norge og Frankrike. 

– Jeg selger rundt ti boliger i året. Så langt i år har jeg solgt fem og er i prosess med ytterligere to stykker, sier Bautz. 

Boligene som er solgt det siste året har en salgsverdi på mellom 430.000 euro og 1,5 millioner euro, altså mellom 3,6 og 12,8 millioner kroner. 

– Det er der i mellom de fleste boligene ligger. Noen er selvfølgelig dyrere og noen er billigere, sier Bautz, som legger til at kjøpskundene som hun har i sin portefølje nå og som vurderer kjøp her nede, ønsker eiendom fra 150.000 euros til 3 millioner euro.

– Gjennomsnittsnordmannen min har et budsjett på cirka 600.000 euro, sier hun. 

Les også: Flere vil ha eiendom i utlandet

Kunne solgt mer

Nautz forteller at hun helt sikkert kunne solgt flere boliger, men at hun foretrekker å jobbe tett med de norske som ønsker å kjøpe bolig på Rivieraen. 

– Det fungerer ofte slik at jeg finner frem en portefølje med eiendommer som tilfredsstiller kravene til de jeg hjelper. Jeg leter overalt i markedet hos alle de ulike meglere på rivieraen, slik kan jeg praktisk talt selge alt av eiendom på hele rivieraen. Jeg er ikke bundet opp til en portefølje hos meg selv eller hos Estate Service, sier hun. 

De kjøpelystene kommer så på besøk til Frankrike og så reiser de rundt og ser på de ulike objektene. 

– For en som sitter i Norge er det vanskelig å få god oversikt over det franske eiendomsmarkedet, som er bygget opp på en helt annen måte enn det norske, sier Bautz. 

Les også: Dæhlie selger seg ut av storprosjekt

Les også: Eiendomsdager fylles opp

Blir ikke søkkrik

Dette er ikke noe hun tjener seg søkkrik på, men hun får være mye i Frankrike, samtidig som hun klarer å leve av det. 

– Jeg tjener en normal, men ikke høy norsk årslønn på dette. Det å kunne bo mye her nede er imidlertid mye av motivasjonen for at jeg gjør dette, sier Bautz, som legger til at hennes styrke er at hun snakker fransk, samt at hun har eiendomsmeglerbakgrunn og erfaring både fra Norge og Frankrike. 

– Jeg kan dermed fortelle om forskjellene i kjøps- og salgsprosessen i de to landene. Forskjellene handler om praksis, lover og regler og ikke minst kultur, sier Bautz. 

Les også: Dette er de nye byggereglene

 

Powered by Labrador CMS