Gjelsten eier Norges dyreste

Bjørn Rune Gjelsten og Fabritius Gruppen eier Norges dyreste næringsbygg.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Dagens Næringsliv har med hjelp fra Akershus Eiendom gjennomgått de dyreste næringsbyggene i Oslo, og dermed Norge. Ikke overraskende ligger de aller fleste av byggene i CBD-området, altså Vika, Aker Brygge og Tjuvholmen.

Det aller dyreste bygget ifølge Akershus Eiendom, målt som markedsverdi per kvadratmeter, er Stranden 57 på Aker Brygge, den såkalte “Soppen”. Bygget er altså eid av Fabritius Gruppen, og Akershus mener Norges dyreste sopp kan være verdt over 70 000 kroner kvadratmeteren.

Gjelsten kjøpte i 2005 soppeiendommen på 700 kvadratmeter kontorarealer og 700 kvadratmeter servicearealer under bakken for nærmere 100 millioner kroner.

– Hvor mye “Soppen” er verdt i dag, vet ingen. Men vi snakker om ekstreme verdier i norsk målestokk, sier Roar Sandnes i Akershus Eiendom.

På andreplass kommer det såkalte Munthe-bygget, med en anslått verdi på 73 000 kroner kvadratmeteren. Gert W. Munthes Hercules Capital betalte ifølge Dagens Næringsliv rundt 300 millioner kroner for Tjuvholmen allé 11, som ifølge årsregnskapet tilsvarte rundt 70 000 kroner kvadratmeteren. Renzo Piano-bygget til Tjuvholmen KS og Eitzen-bygget på Bolette Brygge 1 på Tjuvholmen vurderes også til over 70 000 kroner meteren.

Sistnevnte bygg er det nærmeste vi kommer et tvangssalg av større næringsbygg i Norge, ettersom Eitzen-rederiet fikk likviditetsproblemer for noen år siden og måtte selge. Kjøperne var partnerne i Union Gruppen. Ifølge Roar Sandnes betalte Union 50 000 kroner kvadratmeteren i 2008, i dag er verdien “vesentlig høyere”.

I sjiktet under disse finner vi klassiske bygg som Storebrand-bygget i Haakon VIIs gate 10, Hemsengården i Haakon VIIs gate 5 og Wilhelmsen-bygget i Olav Vs gate 5. Disse byggene verdsettes til ca 65 000 kroner kvadratmeteren.

De to sistnevnte er eid av Pecunia og ble av mange fremhevet da bladet NæringsEiendom i 2009 kåret Oslos flotteste kontorbygg. Den gangen vant nettopp Wilhelmsen-bygget foran Hemsengården. Akershus Eiendom mener at det kanskje er bare Rådhuset  i Oslo som har bedre beliggenhet enn Wilhelmsen-bygget, og Hemsengården har også “førsteklasses beliggenhet”.

Postbygget til Entra Eiendom er den eneste eiendommen østover som får plass blant de dyreste. Sammen med Indeks-huset på Solli plass er disse de eneste to byggene utenfor det klassiske CBD-området som er med i oversikten.

Sistnevnte bygg ble av eieren Höegh Eiendom verdsatt til opp mot 1,5 milliarder kroner på en god dag. Men ettersom hele bygget er på 35 000 kvadratmeter, gir det likevel ikke en høyere kvadratmeterpris enn snaue 43 000 kroner, med andre ord langt opp til de dyreste kontoreiendommene.

Powered by Labrador CMS