FLYPLASS: Flere aktører selger nå flyplassnære tomter - som her i Rørskogen næringsområde ved Rygge flyplass.
FLYPLASS: Flere aktører selger nå flyplassnære tomter - som her i Rørskogen næringsområde ved Rygge flyplass.

Vil være med på flyplassleken

Gardermoen Næringspark kommer med sine 5.000 mål til å bli en av de største i Norge. Men de er ikke alene om å høste av suksessen med hovedflyplassen.

Publisert Sist oppdatert

Nordby Eiendomsselskap i Nannestad kommune er et lokalt familieselskap kontrollert av Karl Martin Nordby og Helga Kristine Nordby Vik. De står også bak entreprenørselskapet Nordby Maskin, kommunens største private bedrift med 150 ansatte.

Selskapet har i flere år jobbet med å utvikle Gardermoen Vest Næringspark rett ved den vestlige rullebanen, med nærhet til både E6 og E16. I fjor solgt de elleve næringstomter og på flere av dem startes byggearbeidene i løpet av året.

LES OGSÅ: Satte fylkesmannen i sjakk matt og tillot 100 boliger

– Her er over 400 dekar i et område i kraftig vekst. Alt ligger til rette for at et nytt nærings- og gründermiljø på Gardermoen. Vi ligger midt i smørøyet for hvor man vil forvente den største utviklingen av vekst for nærings- og boligetablering i landet, melder de blant annet.

Nå har de lagt ut ytterligere to byggeklare tomter for salg – 16 mål for 18,2 millioner kroner, og drøyt sju mål for 10,1 millioner.

– Her er det rikelig mulighet til oppdeling i mindre enheter etter tilpassing til akkurat din bedrift. Området er nærmest flatt og flere aktører er allerede på banen, melder de om den største.

Den minste er heleid av single purposeselskapet GVN 11 AS og kjøper gjør oppgjør for aksjene i dette. Tillatt utnyttelse er henholdsvis 60 og 50 prosent BYA.

Akershus Utleie en av aktørene som har etablert seg i denne næringsparken, etter at de for to år siden flyttet inn i et 4.5000 kvadratmeter stort splitter nytt anlegg til 70 millioner kroner.

LES OGSÅ: Ser for seg 800 nye boliger i sentrum

Også rundt Rygge flyplass i Østfold skjer det ting. I 2016 startet Loe Utvikling (Loe Gruppen) de fysiske arbeidene med å utvikle det som i dag er Rygge Næringspark – 100 mål i nordenden av rullebanen. Siden har aktører som Circle K og McDonald´s etablert seg der, i tillegg til Teslas store ladestasjon. I januar kom meldingen om at Volmax, en av landets ledende forhandlere av Volvo lastebiler og Renault vare- og lastebiler, kjøpte 20 mål for å flytte anlegget sitt fra Råde.

Loe Utvikling er også ute i markedet nå med tomter for salg eller utleie.

– Næringsområdet tilbyr en stor bredde av muligheter innenfor veiservice, bevertning, hotell, kontorer samt flyplassrelatert virksomhet. I første fase er det klart for en utbygging av 40.000-50.000 kvadratmeter bygningsmasse, melder de.

På vestsiden av E6 rett over veien fra flyplassen ligger Rørskogen Næringsområde. I 2006 bladde Terje Høili og Arvid Ryen opp 40 millioner kroner for 50 mål der, men etter elleve år la de den ut for salg igjen. Prislappen var da, og er fortsatt 60 millioner for det usolgte arealet.

LES OGSÅ: Boligblokka på bryggekanten får 22 leiligheter 

Det er flere produksjonsbygg i næringsparken – som Iduns ketsjupfabrikk som eies av Orkla. Delen som nå skal selges er ubebygd, avskoget og planert. Men med et stort boligområde som nærmeste nabo foreligger det planer om å ta tak i trafikkutfordringene og lage en bedre tilknytning til E6 og flyplassområdet. Slikt er som kjent ikke gratis.

– Utbygging etter eksisterende reguleringsplan vil, etter vårt skjønn, kreve infrastrukturkostnader på mellom 7 og 10 millioner kroner. Utbygging etter nytt reguleringsplanforslag, fortsatt etter vårt skjønn, vil kreve infrastrukturkostnader i størrelsesorden 17 – 25 millioner. Da er ikke eventuell avkjøring fra E6 og ikke gangbro over E6 hensyntatt, skriver eierne.

De lokker med at Rygge sivile flyplass kanskje gjenåpner i år, samt at det statlige selskapet AIM Norway etablerer seg på den militære delen. Førstnevnte blir utsatt til i alle fall til 2020 mens flyplasseierne jobber for å tiltrekke seg flyselskaper. Sistnevnte er spikret i form av at byggearbeidet med motorverkstedet for Natos nye kampfly F-35 startet i fjor. Dette betyr investeringer for flere hundre millioner kroner og opp mot 100 arbeidsplasser. På sikt kan mer av AIMs virksomhet på Kjeller ved Lillestrøm bli flyttet til Rygge, noe som betyr enda flere ansatte.