HØYT: Slik kan utsikten fra toppetasjen bli. Illustrasjon: Kristin Jarmund/C.F Møller/Rodeo arkitekter
HØYT: Slik kan utsikten fra toppetasjen bli. Illustrasjon: Kristin Jarmund/C.F Møller/Rodeo arkitekter

Vil bli høyest i byen – og gi bort toppen i ti år

KLP ønsker å reise Oslos høyeste bygg der den gamle postterminalen ved Oslo S ligger i dag. Nå vil de ha hjelp til å utforme øverste etasje.

Publisert Sist oppdatert

Nå inviterer selskapet alle til å komme med idéer til hva toppetasjen skal bestå av og vil gi 100.000 kroner til hver av tre vinnere. I tillegg vil den som til slutt står for konseptet få ti års gratis leie på noen av de mest attraktive kvadratmeterne i byen, hevder de i en pressemelding.

LES OGSÅ: Gigantene slår seg sammen om 1.500 leiligheter

Konkurransen betyr at en skoleelev for eksempel kan stikke av med 100.000 kroner for en god ide, og at noen andre får de ti årene med gratis leie i fanget. Eller at en organisasjon med en god idé med seg selv som leietaker både kan vinne begge deler. Direktør Knut Olav Åmås i Fritt Ord leder juryen som kårer de tre vinnerne på slutten av året. Han har blant annet skrevet bok om New York og har utvikling av felles og offentlige rom som interesse.

– Det er ikke alltid store eiendomsutviklere tenker allmennyttig. Derfor er denne idékonkurransen så interessant. Det er ikke ofte at en attraktiv toppetasje i et nytt høybygg i Oslo sentrum stilles til disposisjon for ikke-kommersielle formål, til glede for allmennheten, i ti år. Derfor skal det bli veldig spennende å se hvilke forslag som kommer inn i idékonkurransen, og jeg gleder meg til å lede juryen, sier Åmås.

LES OGSÅ: Bystyret sa nei og returnerte forslaget

Med seg i juryen får han robotgründer Karen Dolva fra No Isolation, nestleder Haldis Tjeldflåt Helle i Natur og Ungdom, eiendomsutviklingsdirektør Eskild Rolstad fra KLP Eiendom og samfunnsansvarsdirektør Heidi Finskas i KLP. Partner og arkitekt Henning Sunde i Rodeo arkitekter er jurysekretær. Eiendomsutviklingsdirektør Eskild Rolstad sier at KLP lyser ut konkurransen fordi de ønsker at toppetasjen skal være allment tilgjengelig.

– Vi ønsker ikke nok en skybar eller restaurant for de rikeste. Bildet vi ser for oss er Tobias i tårnet fra Kardemomme by som forteller videre til byens innbyggere det han ser i horisonten. Hvem er Tobias i tårnet i dag? spør han.

– Hvor bærekraftig er det for KLP å gi gratis leie av toppetasjen i ti år?

– Vi skal sørge for god og riktig avkastning på de investeringene vi gjør. Det gjelder også dette prosjektet. Denne etasjen ligger inne med null i inntekt i ti år, så det er et sjenerøst tilbud.