Analyse:

CASHER INN: Fortuna Estate AS, som eies av Leif Botolf Hesle.

Utbyttefest etter snuoperasjon

Leif Botolf Hesles Fortuna Estate leverer solide plussresultater, etter flere år med røde tall.

Publisert

I går omtalte Estate Nyheter den forestående ankesaken mellom kjøperne av leiligheter i boligprosjektet Mariboes gate 14. Kjøperne krever erstatning etter at de måtte flytte ut av leilighetene, et krav som tidligere har vært beregnet til rundt 12 millioner kroner.

Saken skal opp i Borgarting lagmannsrett i neste uke, etter at kjøperne ikke fikk medhold i første rettsrunde i Oslo tingrett.

Utbygger av prosjektet i Mariboes gate er Fortuna Estate, som eies av Leif Botolf Hesle. Han har i mange år drevet eiendomsutvikling i Oslo.

Fortuna Estate har levert svært varierende resultater opp gjennom årene. Etter å ha levert et plussresultat på nærmere 100 millioner kroner i 2016, har det vært tunge år for Fortuna. Med unntak av 2018, hvor selskapet gikk i pluss med 3,7 millioner, viser årene 2017, 2019 og 2020 et samlet underskudd på 122 millioner kroner. De massive underskuddene gjorde at morselskapet har tæret på egenkapitalen, som i 2020 var negativ med 18 millioner kroner.

Virksomhetene til Hesle opererte ikke med konserntall før 2019. I årene 2019 og 2020 var det samlede konsernunderskuddet drøyt 135 millioner kroner.

Men så - i 2021 - viser tallene en helt annen situasjon. Salgsinntekter inntektsført på 2021 på 104,4 millioner kroner gjorde underverker med bunnlinjen, som viser et resultat før skatt på 76,4 millioner kroner for morselskapet. Konserntallene viser et overskudd på 41 millioner kroner.

Utbytte går til å nulle ut lån til aksjonær

Regnskapet viser at Hesle i 2021 har bevilget seg et saftig utbytte på 32 millioner kroner. En nærmere titt i årsregnskapet viser imidlertid at utbyttet er brukt til å utligne et lån til aksjonær på samme beløp.

Konsernets driftsinntekter er fordelt på 72 millioner kroner i leieinntekter, 100 millioner kroner i salg av eiendom/eiendomsselskap, halvannen million i salg av bygge- og vaktmestertjenester, 4,2 millioner kroner i salg av administrasjon- og forvaltningstjenester, 12,3 millioner kroner ved realisering og periodisering av salgsinntekt prosjekt og to millioner kroner etter salg av garasjeplasser.

44 millioner kroner av overskuddet er brukt til å tette hullet i egenkapitalen, som nå er positiv med 26,3 millioner kroner. Eiendelene er bokført til 952 millioner kroner, opp fra 822,7 millioner kroner året før.

Powered by Labrador CMS