Tror på enda strammere lånemarked

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke ble det klart at Finanstilsynet anbefaler en kraftig skjerping av hvor mye penger bankene må ha bak hver krone den låner ut, og hvordan boliglån skal vektes i bankenes utlånsportefølje. Dette vil trolig gå på bekostning av andre utlånsgrupper, blant annet næringseiendomskundene.

– Et mulig utfall av Finanstilsynets forslag til krav er at det kan bli enda vanskeligere å låne penger til næringseiendom, sier finansanalytiker hos Pareto Securities, Thomas Nielsen.

Lagelig til for hugg Forklaringen er at bankene trolig ikke vil redusere eksponeringen mot på boliglån, da dette både er den mest lønnsomme og lavest risikovurderte utlånsklassen. Et sted må imidlertid bankene skru til, og Pareto mener altså at næringseiendomsmarkedet står lagelig til for hugg.

Les også: – Transaksjonsvoumet vil falle

Les også: Nå er det obligasjonslån som gjelder

– Gode prosjekter vil som regel alltid klare seg, men de som trolig blir hardest rammet av dette er nye syndikater og mindre nyetablerte selskaper. Eksisterende kunder som bankene har hatt i mange år vil trolig også klare seg fint, men bankene må redusere utlånene og en måte å gjøre det på er å si nei til nye kunder, sier Nielsen.

Kravene fra Finanstilsynet kommer i tillegg til strengere egenkapitalkrav for banker og livselskaper som følge av innføringen av Basel III- og Solvens II-reglene.

Les også: Fastrentefelle for milliarder

Flere obligasjonslån Det er ikke noe nytt at mange sliter med å få finansiere eiendomsprosjekter. De siste årene har finansiering av næringseiendom vært en krevende affære. Dette førte i fjor til at obligasjonslån for første gang ble et reelt alternativ til mer tradisjonelle banklån.

Les også: Finansiere høyrisikoprosjekt? Glem det!

Ifølge DNB seksjon Eiendom & Entreprenør ble det i fjor utstedt obligasjonslån for godt over 11 milliarder kroner. Mot under 1 milliard i 2011. Nielsen tror dette er en trend som vil bli ytterligere styrket som følge av Finanstilsynets forslag.

– Helt klart. Når bankene av regulatoriske grunner ikke kan låne ut penger, så er det gjerne andre som ser en mulighet, sier Nielsen.

Les også: – Veldig lave renter veldig lenge

Les også: Kredittknapphet vil favorisere de store

Fortsatt for de store Han tror imidlertid ikke at innehaverne av obligasjoner vil være spesielt interessert i mindre prosjekter. Obligasjonslån vil derfor fortsatt i hovedsak være forbeholdt de store.

– Som innehaver av en obligasjon vil man nok ønske en viss grad av transparens, enten om det er lån til et eiendomsfond eller et vanlig eiendomsselskap. Det må derfor være en form for rapportering fra utsteders side. Som obligasjonsinnehaver tror jeg mange vil synes at det blir for tidkrevende å gå gjennom rapporter fra en rekke mindre selskaper. I stedet for mange små vil de nok derfor ønske seg færre, men større låntakere. Jeg tror derfor at obligasjonsmarkedet også fremover vil være i hovedsak for de større aktørene, sier Nielsen.

Powered by Labrador CMS