STOR AKTIVITET: WPS Næringsmegling, her representert med partner John Kenneth Porten (tv), analytiker Torgeir Olsen, daglig leder Lars Erik Wirsching og trainee Simen Wollan, registrerer stor interesse for å kjøpe næringseiendom i Bergen.
STOR AKTIVITET: WPS Næringsmegling, her representert med partner John Kenneth Porten (tv), analytiker Torgeir Olsen, daglig leder Lars Erik Wirsching og trainee Simen Wollan, registrerer stor interesse for å kjøpe næringseiendom i Bergen.

Over 10 milliarder i Bergen

2019 var et rekordår for transaksjonsmarkedet i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

WPS Næringsmegling melder om et fantastisk transaksjonsmarked for næringseiendommer i Bergen i fjor. Daglig leder Lars Erik Wirsching melder om rekord, både i volum og i verdier. Da holder han Mongstad-transaksjon fra 2018 på 3,5 milliarder utenfor, blant annet fordi den transaksjonen var svært egenartet og lokalisert utenfor Bergen. .

– Vi passerte 10 milliarder kroner fordelt på 40 transaksjoner i 2019. Det er første gang vi teller ordinære eiendomstransaksjoner på dette nivået , sier Wirsching til Estate Nyheter.

Blant de store transaksjonene i 2019, var Sparebank 1 Vests kjøp av de resterende 66 prosentene av Jonsvollkvartalet til en eiendomsverdi på 1,3 milliarder kroner på 100 prosent basis, Entras kjøp av Møllendalsveien 6-8 for 400 millioner kroner og Profiers kjøp av det tidligere industriområdet på Hegrenestet i Sandviken for rundt 800 millioner kroner

Ifølge analytiker Torgeir Olsen i WPS Næringsmegling er 40 prosent av kjøperne (målt i verdi) utenbys kjøpere. 60 prosent er lokale eiendomsinvestorer. Samtidig er 90 prosent av selgerne (målt i verdi ved eiendomstransaksjonene) lokale eiendomsinvestorer.

– Det er mange nasjonale budgivere og kjøpere i Bergen, sier Olsen.

Ifølge WPS Næringsmegling har prime yield i Bergen falt fra 4,25 til 4,00prosent, noe som gir et historisk lavt yieldgap mot Oslo.

– Det blir interessant å se om de nasjonale og internasjonale investorene vil fortsette å prise Bergen-eiendommene skarpt, sier Wirsching.

Med en total omsetning på 10 milliarder kroner i fjor, er Wirsching litt bekymret for at det ikke finnes nok objekter til salg for å kunne holde transaksjonsvolumet så høyt også i 2020. Kjøperne er på jakt etter eiendommer, men det er ikke like mange objekter til salgs.

– De gjennomførte salgene i fjor var i hovedsak motivert av generasjonsskifter, realisasjon av gevinster samt tilpasning av porteføljene, sier Wirsching.

Powered by Labrador CMS