SIGNALBYGG: Technopolisbygget på Fornebu har fått nyere eiere. (Foto: Technopolis)
SIGNALBYGG: Technopolisbygget på Fornebu har fått nyere eiere. (Foto: Technopolis)

Kjempetransaksjon på Fornebu

Technopolisbygget på Fornebu har fått nye eiere i forbindelse med en av de største eiendomstransaksjonene i Norden.

Publisert Sist oppdatert

Technopolis opplyser i en børsmelding at selskapet er kjøpt. Signalbygget på Fornebu har dermed fått nye eiere. Kjøpet er en del av en milliardtransaksjon som seiler inn blant årets største eiendomstransaksjoner i Norden.

Det er fond som forvaltes av Kildare Partners som har kjøpt 98,17 % av aksjene i det finske børsnoterte eiendomsselskapet Technopolis plc. I følge Technopolis’ siste kvartalsrapport, eier Technopolis en eiendomsportefølje i Norden som verdsettes til 15 milliarder. Eiendomsporteføljen omfatter blant annet Technopolisbygget på Fornebu.

Estate Nyheter har tidligere fortalt hvordan Technopolis i 2013 bladde opp 1,26 milliarder for 70 prosent av de tre kontorbyggene Terminalbygget, Portalbygget og Profilbygget på Fornebu. Selger var IT Fornebu, som nå heter Koksa Eiendom. Transaksjonen var i 2013 en av de største eiendomstransaksjonene i Norge, som den gang verdsatte bygget til 1,8 milliarder.

Siden solgte Technopolis 19 % av den norske eiendommen, for deretter å erverve ytterligere 30 % for 238 millioner. I dag eier Technopolis 100 % av eiendommen som antas å ha en verdi på nærmere 2 milliarder.

BISTOD KJØPER: Advokat Ditlef Thaulow i Advokatfirmaet Schjødt.
BISTOD KJØPER: Advokat Ditlef Thaulow i Advokatfirmaet Schjødt.

– Dette er en kjempetransaksjon, sier advokat Ditlef Thaulow i Advokatfirmaet Schjødt.

– Kjøpet er et godt eksempel på hvordan utenlandsk kapital jakter store porteføljer i Norden. Det er både spennende for markedet og interessant og utfordrende for oss som rådgivere.

Kildare Partners er et investeringsselskap etablert i 2013. Dette er ikke første gang Kildare Partners kjøper eiendom i Norge. I 2016 omtalte Estate Nyheter hvordan Kildare Partners hadde tatt over en handelsportefølje til 350 millioner. I dag opplyser Kildare Partners å ha reist kapital for mer enn 30 milliarder, samt å ha gjennomført eiendomstransaksjoner for mer enn 40 milliarder.

Advokatfirmaet Schjødt bistod Kildare Partners med kjøpet av Technopolis.

Flere børsoppkjøp i vente?Meglerhuset ABG Sundal Collier uttalte til Finansavisen 10. oktober at de spådde en bølge av oppkjøp av norske børsnoterte selskap. På listen over mulige oppkjøpskandidater var flere av de norske børsnoterte eiendomsselskapene, som Solon Eiendom, Norwegian Property og Olav Thon Eiendom.

– Vi får se om Kildare Partners kjøp er et varsel om fremtidige oppkjøp av norske børsnoterte eiendomsselskaper. Fra de store internasjonale fondenes ståsted er det nok ikke så store forskjeller mellom de nordiske landene, sier advokat Thaulow.

LES OGSÅ: – Stor konkurranse etter bygg med riktig beliggenhet og leietakere

Technopolis varslet tidligere i år at de lanserer en storsatsing på coworking. Selskapet er i ferd med å åpne et nytt coworking-konsept midt i Oslo sentrum. Selskapet har ambisjoner om å åpne 20 sentre i Norden i tiden fremover.