Tech:

OPTIMIST: Henrik Taubøll fra Proptech Norway tror proptechbransjen kan få det lettere enn andre i et vanskelig marked.

Tøft marked ja, men fortsatt vekst i proptech-markedet i Norden

Selv om markedet har fått seg en kraftig smell den seneste tiden, er det ikke sikkert det går ut over proptech.

Publisert

Fredag møttes de nordiske proptech-organisasjonene til sin quarterly update. Magnus Svantegård fra Nordic Proptech Initiative og Stronghold var som vanlig moderator for webinaret, og han trakk frem det faktum at markdet har blitt tøft den seneste tiden. Likevel var det ingen særlig pessimisme å spore i nordisk proptech.

Finland

Tasha Tolmacheva fra Proptech Finland kunne fortelle at Freesi, den ledende leverandøren av løsninger for overvåking og optimalisering av inneklima, har hentet 1,5 millioner euro fra nederlandske Curiosity og Helen Ventures som investerer i europeiske startuper.

Hun sa også at Proptech VC Caranto Capital investerer i bærekraftsprosjekter, og at UrbanTech akseleratorprogram hadde uteksaminert den første gruppen og starter den andre nå - samt at flere proptech-startups er på trappene.

Sverige

Roger Tofft fra Proptech Sweden sa at svenske Pigello nylig hadde kjøpt samtlige aksjer i konkurrenten Strifast. Han la også til at:

· Det digitale elektrisitetssleskapet Greenely i sin seneste investeringsrunde hadde hentet inn sju millioner euro og er dermed verdt 50 millioner euro.

· Parakey vil lansere verdens minste adgangskontrollsystem.

- Og naturligvis at Newsec kjøper Zynka. Det er den store nyheten etter sommeren. Jeg tror for øvrig at flere og flere norske selskaper vil samarbeide i tiden som kommer. Vi lanserer vårt første proptechkart denne uka, og vi er dessuten glade for at vi har fått på plass en ny styreformann, påpeker han.

Danmark

På tross av at markedet er tøft om dagen sier Jacob Stoumann i Proptech Denmark det er et sterkt signal at General Electric har investert et tosifret millionbeløp i COBOD.

- IKEA på sin side har investert i Flow Loop, en dansk start-up som utvikler en vanngjenvinningsdusjløsning med tanke på vann- og energieffektivitet. Med 75 prosent redusert vannbruk er dette relevant innovasjon, poengterer han.

Stoumann synes også det er interessant at programvareselskapet EG har kjøpt både Vitany Energy Systems samt norske Ørn Software Holding. Og at DEAS nylig kjøpte kontoradministrasjonsplattformen Good Monday.

Norge

Henrik Taubøll fra Proptech Norway og advokatfirmaet Haavind trakk frem at det skjer mye i norsk proptech og at flere selskaper hadde hentet penger i markedet.

- Det er spesielt spennende med Consigli som har hentet 22 millioner kroner, sa han og ramset opp andre som også har fått tilført kapital er:

· Piscada 33 millioner.

· Finnbar 20 millioner.

· Fonn 55 millioner.

- Resirkulering og gjenbruk er populært om dagen, for eksempel er gjenvinningsplattformen Tørn verdsatt til 265 millioner kroner etter bare to år, sier han.

Taubøll var også positiv til det nordiske samarbeidet, med eksempler som at Bygr får Aros Bostad, at Schibsted investerte i finske Linear, OBOS sin investering i svenske Odevo, samt at prophtechkonsernet Hydda kjøpte proptech-startupen Pixery.

- Det går virkelig bra om dagen, godt hjulpet av at det norske markedet har vært relativt sterkt stund. Dessuten er det interessant å se at Norge eksporterer selskaper til de andre nordiske landene, påpeker han.

Nordisk samarbeid

Taubøll har tro på et sterkere nordisk samarbeid og mener det er godt for bransjen.

- Norge er i ferd med å bli mer nordisk både med mer samarbeid, fordi norske eiendomsselskaper investerer i andre prosjekter siden de har kapital til det, og fordi utenlandske selskaper investerer her. Dette er noe som har kommet de seneste tre årene, sier han.

Noe av årsaken til dette er at begrepet proptech etter hvert blir mer og mer kjent i andre miljøer og bransjer. For få år siden var det ingen utenfor som visste hva dette var, nå er det en nødvendighet for mange aktører og dermed lettere tilgjengelig.

- Kontakten på tvers av landegrensene fører til at Norden blir en sterkere region. Men jeg har snakket med kolleger i Baltikum som lurer på hvorfor vi representerer hvert vårt land i stedet for å fremstå utad som Norden slik de gjør der. Ingen utenfor bryr seg om om de enkelte landene, poengterer han.

Å fremstå som en større og sterkere enhet kan dessuten gavne hvert enkelt nordisk land, mener Taubøll.

- Vi er gode på teknologi, det er ryddige forhold hos myndighetene og vi har større åpenhet og tilgjengelighet på data enn andre land og regioner. Er vi en enhet utad står vi sterkere ovenfor resten av Europa og andre, ikke minst tiltrekker vi oss flere investorer, sier han.

Den norske protechlederen tror også at markedets nedgang ikke nødvendigvis vil ramme proptechbransjen like hardt som en del andre bransjer.

- Nå skal det sies at mange av investeringene hittil var gjort før andre kvartal, derfor skal det bli interessant å se utviklingen fremover. Men det er ikke slik at eiendomsbesittere bruker mindre penger på porteføljen selv om markedet går ned, det er jo da det er viktig å optimalisere med tanke på energibruk og andre faktorer. Så jeg tror ikke proptech får en like stor smell, slutter han.

Powered by Labrador CMS