Olav Thon ble mottatt som en rockestjerne da han ankom Eiendomsdagen 2015 i regi av eiendomsinteresserte BI-studenter. Så er han da også bare 20 år eldre enn Mick Jagger som synger ”Time Is on My Side” og Roger Waters som skrev Pink Floyd-klassikeren ”Money”.
– Man må stå på. Og når man blir eldre, får man jo enda dårligere tid, innledet eiendomsfenomenet Olav Thon, som ikke kunne skjønne hvorfor akkurat han var invitert til å holde foredrag på Eiendomsdagen.
Les også: Thon kjøper mer
Les også: Gir gass i Sverige
Ingen påskjønnelse
– Dette med reveskinnene er jo kjent, så jeg skal ikke plage dere med det. Men det var små forhold i Hallingdal, og vi fikk lite utdanning. Til gjengjeld lærte vi mye om handel, som hallingdølene er kjent for, fortsatte han.
I kjent stil måtte Thon skuffe alle BI-studenter som ønsker seg en karriere i eiendomsbransjen.
– Det er med dyp beklagelse jeg må si at hvis dere i fremtiden skal utvikle samfunnsnyttige bygg, så får dere ikke noen påskjønnelse for det fra det offentlige. Tvert i mot er byråkratiet utformet slik at det skal være vanskeligst mulig for dere, sa han mens desibelen på latteren blant tilhørerne var på vei opp.
Les også: Bytte av leietaker koster 2,5 års leie
Les også: Gjør klar for nedgang i leieprisene
Skal ikke være lett
Poenget ble ytterligere understreket da Thon blant flere utklipp fant frem en leder fra Aftenposten datert 17. mars 2015:
”Men statsbudsjettet for 2016 bør ta de første skrittene i retning av å gjøre det mindre attraktivt å eie eiendom.”
– Ja, ja, det skal ikke være lett, oppsummerte Thon.
Les også: Tror 2015 vil overraske oss
Les også: Fra oljesmurt til småsurt
Byråkratiets fanteri
Desibelmåleren gjorde sitt høyeste utslag da han fortalte om et tilfeldig møte med en byråkrat som hadde sagt noe i retning av at ”Jasså, du holder det gående ennå”?
Thons svar var i tilsvarende retning at ”Ja, og det er deres skyld. Jeg må skjerpe meg for å overvinne alt det fanteriet som dere steller med”.
Kunsten å være tålmodig
For dem som er tålmodige, tror han imidlertid på gode år i eiendomsbransjen.
– Da jeg kjøpte mine første eiendommer i Karl Johans gate, var det flere andre investorer som gjorde det samme. De solgte kort tid etter og tjente noen kroner. Men hvis de ville inn i eiendomsmarkedet igjen 10 år senere, måtte de betale det dobbelte. Det viser hvor viktig det er å være tålmodig.
Les også: Kjøperne får ikke nok
Les også: Undrer seg over den enorme investeringslysten
Julepynt 1927
Han påpekte også viktigheten av å se muligheter. I starten av Thons eiendomskarriere var det for eksempel ingen, bortsett fra Thon selv, som så verdier av kjellere og loft.
– Da vi kjøpte Hotel Bristol i 1974, var det ingen som visste at det var en kjeller der. Etter at vi fikk åpnet opp, fant vi en bod med en eske merket ”Julepynt 1927”. Det sier mye om hvor lite opptatt man var av disse ekstra arealene.
Hovedattraksjon
Eiendomsdagen arrangeres av Eiendomsutvalget ved Handelshøyskolen BI – et studentdrevet utvalg som har stor interesse for bolig- og næringseiendom. For dem var det intet mindre enn et scoop å få Olav Thon som hovedattraksjon, noe som gjenspeilte seg i presseoppbudet på arrangementet.
– Vi måtte kjempe hardt for å få ham hit, men vi klarte det til slutt. Det har vært en utrolig god hjelp for hele arrangementet, sier Jonathan Mylvaganam, som er leder for Eiendomsdagen 2015.
Les også: – Noen har en mørk fremtid i møte
Les også: Slik blir eiendomsåret 2015
Smekkfullt
Utenfor døren stod det fremdeles mange håpefulle BI-studenter som ikke fikk plass i det smekkfulle auditoriet. De fikk heller ikke med seg at Olav Thon avsluttet foredraget med sang, nærmere bestemt siste verset av ”Har du lyst, har du lov”, som han i sin tid fremførte på Chat Noir.
Thon kunne ikke skjønne hvorfor akkurat han var blitt bedt om å opptre på Chat Noir den gangen. Men synge, det kan han.
Les også: Bankene vil låne ut mer til eiendom
Les også: Så mye kjøpte utlendingene i fjor
Les også: – Oslo er underpriset