Bolig:

VIL FLYTTE BASSENG: Byantikvaren mener det vil være negativt for opplevelsen av den bevaringsregulerte paviljongen å flytte bassenget nærmere nabogrensen.

Spetalen vil gjøre endringer i luksusprosjekt på Bygdøy. Byantikvaren sier nei

«Å legge innkjøring til garasjekjeller og svømmebasseng nærmere Villa Solstrand i Bygdøynesveien 35, vil gjøre at det er mindre grøntareal nær denne eiendommen og den bevaringsregulerte villaen og lysthuset.»

Publisert

I juli sendte Niels Torp+ Arkitekter søknad om rammetillatelse for Bygdøynesveien 33 C. Søknaden ble sendt på vegne av Øystein Stray Spetalen-selskapet Bygdøynesveien 33-37 AS, som i 2018 fikk rammetillatelse til oppføring av firemannsbolig, med dispensasjon for kjørekulvert under terreng.

Endringssøknad med dispensasjoner ble innsendt 23.04.2021. Endringene besto i hovedsak av reduksjon av antall leiligheter fra 4 til 3, takform endret fra flatt tak til tilnærmet saltak, flytting av svømmebasseng, samt etablering av kjørekulvert under terreng for adkomst til p-kjeller. 


Plan- og bygningsetaten (PBE) varslet 22.06.2021 at endringssøknaden ikke ville ble tatt til behandling, fordi endringene var for omfattende og krevde flere dispensasjoner. 


Arkitekteselskapet søkte derfor om dispensasjon fra reguleringen for plassering av nedkjøring til garasjekjeller utenfor byggegrensen, samt endret plassering av svømmebasseng.

Byantikvaren er imidlertid ikke positiv til at det skal gis dispensasjon. I et brev til PBE skriver Byantikvaren at «å legge innkjøring til garasjekjeller og svømmebasseng nærmere Villa Solstrand i Bygdøynesveien 35, vil gjøre at det er mindre grøntareal nær denne eiendommen og den bevaringsregulerte villaen og lysthuset.

– Byantikvaren kan ikke se at tiltaket vil være i overensstemmelse med intensjonen for reguleringsbestemmelsene, og vi fraråder at det gis dispensasjon fra en nylig vedtatt reguleringsplan for tiltakakene.

I brevet påpeker Byantikvaren at kulturmiljøet i Bygdøynesveien 33 og 35 omfatter sommervillaen Villa Kandy med gartnerbolig i Bygdøynesveien 33 og Villa Solstad med lysthus i Bygdøynesveien 35, samt omliggende hage- og parkanlegg, som i dag også er del av Bygdøynesveien 33 C. Villaene ligger plassert på høydedraget mellom Herbernveien og Bygdøynes. De ble antagelig bygget i siste halvdel av 1870-årene.

Tomtene ble utskilt til brødrene og murmestrene Clemet og Johan Johnsen i 1876. Villaene Bygdøynesveien 33 og 35 var et av de få områdene på Bygdøy som fremdeles stod uberørt av fortetning før foreliggende plan ble vedtatt og et nybygg mellom dem i 33 C ble regulert inn.

– Det er knyttet svært høy bevaringsverdi til de eldre bygningene som fremstår som meget opprinnelige, med høy arkitektonisk og kulturhistorisk verdi. Kartet fra 1881 viser detaljerte hageplaner for begge de gamle villaene med omfattende systemer av spaserveier i nordvestskråningen og øverst på ryggen hvor villaene er plassert. Dette er hageplaner som i viktige deler er gjenkjennelige i dagens hagelandskap og som knytter seg klart til 1800-årenes landskapsstil, skriver Byantikvaren.

Byantikvaren mener også at svømmebassenget ikke bør plasseres i grøntarealet og lengre fra den nye bybebyggelsen.

– Ved at bassenget plasseres nærmere det bevaringsregulerte huset i nummer 35 og helt nært dets paviljong, vil opplevelsen av dette arkitektonisk element i et grøntanlegg svekkes. Hagen til dagens 33 C er også omfattet av bevaringsreguleringen, og bassenget bør derfor forbli så nær som mulig huset slik at det omgis av så mye grøntareal som mulig, heter det i uttalelsen.

Byantikvaren mener at å flytte bassenget nærmere nabogrensen vil være negativt for opplevelsen av den bevaringsregulerte paviljongen og at tiltaket vil være i strid med intensjonen med reguleringen.

Powered by Labrador CMS