Bolig:

STORT PROSJEKT: Gartnersletta er på 195 nye leiligheter på Lade i Trondheim.

Skanska utvikler verdens første Powerhouse-boliger i Trondheim

Skanska hever klima- og miljøambisjonene til topps når selskapet nå skal skape verdens første Powerhouse-prosjekt innenfor boliger.

Publisert Sist oppdatert

Det er i boligprosjektet Gartnersletta på Lade i Trondheim at eiendomsutvikleren Skanska har store planer for klimavennlige boliger. Skanska har tidligere utviklet næringsbygg i Powerhouse-konstellasjonen sammen med Entra, Snøhetta, Asplan Viak og ZERO. Nå tar Skanska Powerhouse inn i boligmarkedet.

– Dette blir verdens første Powerhouse-boliger og det betyr at bygningene faktisk vil produsere mer energi enn de bruker. Som eiendomsutvikler kan vi bidra til å løse klimakrisen gjennom boligprosjektene våre. Og det er nettopp gjennom prosjekter som Gartnersletta at vi får ned klimagassfotavtrykket vårt og bygger klimasmarte hjem for fremtiden, sier konserndirektør for eiendomsutvikling i Skanska, Thorbjørn Brevik.

Prosjektteamet på Gartnersletta jobber med en rekke tiltak som skal sørge for at boligprosjektet oppfyller de strenge klima- og energikravene til Powerhouse.

Thorbjørn Brevik, konserndirektør for eiendomsutvikling i Skanska.

– Planen er å dekke takene med solcellepaneler. Vi skal også lage energibrønner, som henter opp varme fra berget. På materialsiden vil vi blant annet ombruke tegl og belegningsstein, benytte lavkarbonbetong og massivtre. I tillegg har vi brukt mye tid på å lage energieffektive og gode leiligheter, som gjør at de som flytter inn hit skal ha en enkel hverdag og et godt hjem, samtidig som klima- og miljø er tatt hensyn til, sier Brevik.

Daglig leder Rune Stene i Powerhouse-samarbeidet har jobbet med flere Powerhouse-prosjekter innenfor kontorsegmentet. Han forteller at boligprosjektet, som de foregående Powerhouse-prosjektene, må dokumentere etterlevelse av samarbeidets konsept og definisjon kalt Powerhouse Paris Proof.

– Vårt mål og visjon er å bygge i tråd med Paris-avtalens krav til reduserte CO2-utslipp. For boliger får man en annen profil på energiforbruket. Leilighetene bruker for eksempel mye mer varmtvann enn næringsbygg. Samtidig er det flere løsninger og konsepter som kan videreføres fra næringsbygg til boligbygg, sier Stene.

– Blir det mer kostbart med Powerhouse-boliger enn næring?

– Det trenger ikke bli det. Prosjektteamet har funnet gode løsninger på energiforsyningen. Det handler om å benytte tilgjengelig teknologi på en ny og smart måte, som både gir robuste og brukervennlige løsninger, sier Stene.

Skanska vil også trekke inn innovasjonspartnere som skal gjøre det enklere for de som flytter inn på Gartnersletta. Gjennom samarbeid med NTE vil det introduseres smarthusteknologi i boligene, blant annet ved visualisering av produksjon og forbruk av energi. Målet er at dette skal bidra til økt bevissthet og engasjement knyttet til energibalansen på Gartnersletta.

– Videre jobber vi blant annet med SpareBank 1 Midt Norge, hvor vi tilbyr en Powerhouse-rabatt. Dette vil faktisk gi boligkjøperne bedre vilkår enn ordinære grønne lån i markedet. Det tror jeg blir kjempespennende, sier Brevik.

Et Powerhouse forholder seg til kravene om utslippskutt i tråd med målene i Paris-avtalen. Bygget designes og bygges utfra et maksimalt klimagassutslipp over livsløpet, inkludert energibruk, produksjon av materialer, byggefasen og avhending.

Powered by Labrador CMS