Aktuelt:

PENGENE FORDELT TIL KREDITORER: Eiendommene som tidligere vannverkssjef Ivar T. Henriksen ervervet i Sør-Afrika er solgt, og pengene er nå fordelt til kreditorene. (Foto: Politiet)
PENGENE FORDELT TIL KREDITORER: Eiendommene som tidligere vannverkssjef Ivar T. Henriksen ervervet i Sør-Afrika er solgt, og pengene er nå fordelt til kreditorene. (Foto: Politiet)

Salget av dette ga 20 millioner kroner

Penger fra salget av farmene i Sør-Afrika, som ble kjøpt av tidligere vannverkssjef Ivar T. Henriksen, går til dekning av erstatningskrav.

Publisert Sist oppdatert

Det skjer 16 år etter at etterforsking ble iverksatt, og 11 år etter at straffesaken ble rettskraftig avgjort ved lagmannsrettens fellende dom.

- Vi har nå betalt ut ca. 20,5 millioner kroner til de fornærmede selskapene på Nedre Romerike, sier førstestatsadvokat Lars Stoltenberg i Økokrim i en pressemelding.

Dette er penger fra salget av vannverkssjefens farmer i Sør-Afrika. Beløpet går til dekning av erstatningskrav som følge av de straffbare forhold som var omfattet av tiltalen.

- Det har tatt tid å få pengene tilbakeført til Norge. Saken viser at det er mulig å få realisert inndragning av verdier også i utlandet, men det krever betydelig innsats og tålmodighet, sier Stoltenberg.

Den tidligere vannverkssjefen ble dømt til fengsel i sju år og seks måneder for grov korrupsjon og grov utroskap. Tre andre personer ble også domfelt i saken.

Vannverkssjefen anskaffet en rekke farmer i Sør-Afrikas som ble finansiert med utbytte fra korrupsjons- og utroskapshandlinger. I lagmannsrettens dom ble det bestemt at farmene i Sør-Afrika skulle inndras og at midlene skulle anvendes til dekning av de fornærmede selskapenes erstatningskrav mot den tidligere vannverkssjefen.

Det er vannverket som har stått for den praktiske håndteringen av salget av de inndratte midlene, blant annet en rekke kjøretøy, maskiner og båter. Også salget av farmene i Sør-Afrika, har vannverket håndtert. Etter dommen i lagmannsretten overlot vannverkssjefen ved en forliksavtale eierskapet til farmene til de fornærmede selskapene.

Powered by Labrador CMS