BETYDELIG INNVIRKNING: – Det som har blitt åpenbart for oss, er at bosituasjonen har betydelig innvirkning på folks generelle lykke, sier salgsdirektør Rita Berg Hansen i Bonava Norge.
BETYDELIG INNVIRKNING: – Det som har blitt åpenbart for oss, er at bosituasjonen har betydelig innvirkning på folks generelle lykke, sier salgsdirektør Rita Berg Hansen i Bonava Norge.

Så mye påvirker boligen lykkefølelsen din

Partner og familie er de viktigste parameterne for nordmenns lykkefølelse. Boligen kommer også høyt oppe på listen i Bonavas spørreundersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

I 2017 satte Bonava i gang Happy Quest – et pågående forskningsprosjekt der de spør folk i markedene Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Estland og Latvia hvilke faktorer de verdsetter i hjemmet og nabolaget sitt. Og hva som for øvrig påvirker lykkefølelsen deres.

– Det som har blitt åpenbart for oss, er at bosituasjonen har betydelig innvirkning på folks generelle lykke. Årets resultater viser at tilfredsheten med bolig og nabolag utgjør nesten 20 prosent av folks generelle lykke i livet. Og når det gjelder hvor lykkelige folk er der de bor, er svenskene
de lykkeligste, etterfulgt av finnene og oss nordmenn, sier salgsdirektør Rita Berg Hansen hos Bonava Norge.

Ifølge Bonavas undersøkelse utgjør familie / partner i gjennomsnitt 28 prosent av nordmenns lykkefølelse, etterfulgt av mental (27 prosent) og fysisk helse (14 prosent).

Bolig, nabolag og naboer summerer seg til 20 prosent i Bonavas undersøkelse.

Økonomisk situasjon har en gjennomsnittlig score på 5 prosent.

– Å bygge gode nabolag er viktig for oss, og gjennom undersøkelsen får vi innspill til hva vi som utbygger kan gjøre for å legge til rette for at folk vil trives. Dette gjelder ikke bare på kort sikt for å få folk til å kjøpe leiligheter, men også på lang sikt, slik at man kan bo i våre leiligheter lenge, og ofte i to generasjoner. Det handler om bærekraftige hjem, som også er viktig for oss, sier Berg Hansen.

– Vi ønsker at folk i våre prosjekter skal føle en trygghet der de bor, og også åpne opp for felles møteplasser hvor man kan bli bedre kjent med naboene sine. Et godt nabolag hvor man trives, går ikke ut på dato. Det er en av de tingene vi tenker mye på når vi bygger nye prosjekter og nabolag, påpeker hun.

I rapporten understrekes det at det selvsagt finnes mer enn ett svar på hva som faktisk gjør folk lykkeligere i hjemmet og nabolaget sitt.

– Samtidig trer det frem noen fellestrekk etter flere år med undersøkelser. Disse faktorene utgjør grunnlaget for det vi kaller House of Happiness, vår databaserte modell for å utvikle lykkelige nabolag.

Modellen består av fire elementer:

– Funksjonalitet: Behovet for en livsstil uten for mye stress, for eksempel når det gjelder transport, utdanningsinstitusjoner og beliggenhet.

– Følelser: Behovet for velvære og en sunn livsstil.

– Lokalsamfunn: Det sosiale behovet og behovet for å føle tilhørighet.

– Nabolagets formål: Behovet for å skape mening – muligheten til å kunne påvirke og hjelpe andre og lokalsamfunnet.

Powered by Labrador CMS