ALL TIME LOW: - Vi ser en kraftig fallende trend blant førstegangskjøpere og registrerer all time low i Oslo, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Rekordlavt antall førstegangskjøpere. – Foreldre har mer enn nok med sin egen gjeld

Antall førstegangskjøpere i Norge har fortsatt å falle i første halvår 2023, viser nye tall. Færre får hjelp fra foreldrene, mener Norges Eiendomsmeglerforbund.

Publisert Sist oppdatert

Nedgangen startet i 2022, etter en periode med sammenhengende økning siden 2017. Første halvår 2023 er det svakeste første halvåret vi har registrert siden 2017 i Norge og det svakeste vi har registrert i Oslo (siden 2008), viser fersk statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund, Ambita og Samfunnsøkonomisk Analyse.

Mens lave renter og midlertidige lettelser i utlånsforskriften bidro til oppgangen, må nedgangen den senere tiden sees i sammenheng med høye boligpriser og økende renter.

- Vi ser en kraftig fallende trend blant førstegangskjøpere og registrerer all time low i Oslo. Høye boligpriser og rentesjokk hever terskelen til boligmarkedet, og færre unge får økonomisk hjelp til sitt første boligkjøp når mange foreldre har mer enn nok med sin egen gjeld, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

- Med dagens høye rentenivå ligger det an til fall i andelen boligeiere, og at flere unge må leie i lengre tid før de kommer seg inn på boligmarkedet. Dette er et resultat av passiv boligpolitikk de senere årene som virker sammen med rentesjokket. Dette er en alvorlig og eskalerende situasjon som nå bør løftes høyt på den politiske dagsorden, fortsetter Geving.

I tillegg til Oslo, har Bodø opplevd en markant nedgang i antallet førstegangskjøpere. Første halvår i 2023 har det laveste antallet førstegangskjøpere vi har registrert i nordlandsbyen.

Powered by Labrador CMS