Utvikling:

TOLLBODEN: Etter å ha stirret på denne eiendommen en stund, slo utvikleren til.

Reddet sørlandsperlen fra brutalisme i betong

- Det kan dere bare glemme, vi skal rive kvartalet å bygge en helsestasjon i betong.

Publisert Sist oppdatert

Omtrent slik lød svaret fra Risør kommune da Barbro og Oddvar Halvorsen søkte om å få restaurere det gamle og falleferdige trehuset i Storgata 5 på slutten av 1970-tallet. Men standhaftigheten deres vant frem og den adressen markerer starten på det som siden har blitt landets minst kjente hotelleventyr.

- Katastrofe, er ordet Halvorsen bruker i dag om resultatet av kommunens rivelyst og våte betongdrøm.

- Rundt 15 gamle bygninger i sentrum hadde forsvunnet om de hadde fått ønsket sitt oppfylt, sier han nå.

Historien hans er smått utrolig, men vitner om vilje og gjennomføringskraft i maratonklassen. Samt forkjærlighet og bevaringsinteresse for gammel arkitektur som bare ekte liebhabere kan oppvise.

Restaurering

På dagtid pusset tannlegeparet Barbro og Oddvar Halvorsen opp tenner, men så fort siste munn var lukket for dagen skiftet de fokus og brukte inntektene sine til å restaurere gamle og verneverdige hus. Det første de satte i stand var nettopp Storgata 5 fra 1863 - som etter hvert ble deres hjem, arbeidssted og hotellets første suite.

VATIKANET: Dette huset fra 1750 var et vrak da Halvorsen tok over.

- Min interesse for sjarmerende, maritime ting og sjømannsarbeider og Barbros interesse for antikviteteter og innredning har resultert i at vi i løpet av 40 år restaurerte mer enn 15 verneverdige hus i sentrum. Vi føler ekte kjærlighet for det vi synes er uslipte diamanter; falleferdige hus med sjel og særpreg. Sakte, men sikkert har Det Lille Hotel vokst til 16 suiter med til sammen 66 senger, sier Oddvar Halvorsen til hotellets hjemmeside.

I den tunge tiden etter at Barbro døde for noen år siden, vurderte han imidlertid å legge ned driften. Men med sin nye kjæreste Kari Hannemyr og daglig leder David Arnesen ved sin side fortsatte Halvorsen arbeidet med å redde verneverdige hus i Risør fra forfall.

Beste beliggenhet

For en måneds tid siden ble det kjent at han og partnerne Bernt W. Bertelsen og Harald Lindstøl vant budrunden om Tollboden som ligger på kaia i hjembyen. Risør kommune som la eiendommen ut for salg i november fikk dermed åtte millioner kroner inn på konto, og bygningen fra 1865 skal i løpet av det kommende året bli innlemmet i Det Lille Hotel som er fordelt på flere gamle bygninger i byen.

- Vi skal bygge restaurant, kjøkken og resepsjon i første etasje og totalt ti dobbeltrom i andre og tredje. Utsiden får vi ikke røre med tanke på vernebestemmelser, men innsiden blir kraftig ombygd, sier han om lokalene som inntil ganske nylig huset byens politikorps.

Halvorsen er allerede travelt opptatt med å planlegge. Tollboden skal stå ferdig i mai/juni neste år som det nye hovedhuset til Det Lille Hotel.

- Dette er en ikonisk bygning i tipp-topp stand, et fantastisk smykke på Risørs beste beliggenhet. Vi føler vi har Risør med oss selv om det har vært en del debatt omkring denne bygningen. Inntrykket vårt er at folk har tro på oss, og det er hyggelig, men det legger også et press på oss om at vi må gjøre dette skikkelig. Partnerne mine er Risør-gutter - Bertelsen bor her nå mens Lindstøl bor i New York. Begge er veldig interessert i hotellet, påpeker han.

Byfornyelse

De tre partnerne kjøpte også nylig Tollbodens nærmeste nabo som er en bensinstasjon for båtlivet, samt kaikanten bort til neste nabo igjen som er en restaurant. Halvorsen omtaler byfornyelsen deres som noe stort.

- Kommunen har ønsket bensinstasjonen fra 1960-tallet bort i mange år uten å lykkes, men nå har vi kontroll på eiendommen som blir en del av den pågående sentrumsplanen. Stasjonen blir nok delvis revet og bygd om, og vi ser for oss en kafé og skulpturpark der. Grepet vårt på kaia nå blir et av de større i Risør de seneste ti årene, men vi må selvsagt samarbeide med kommunen, sier Oddvar Halvorsen.

Innsatsen den driftige tannlegen og hans avdøde kone har lagt ned i byen gjennom flere tiår har resultert i offentlige priser. Halvorsen som i dag er pensjonert er ubeskjeden nok til å si at arbeidet deres nok har endret en del holdninger med tanke på bygningsvern.

- Disse prisene er et tegn på at vi har gjort noe riktig og ikke bare kommet med tomme ord. Vi gjorde faktisk ikke noe annet i 30-40 år, jobbet som tannleger om dagen og med gamle hus om natta. Dette er byutvikling og det sies her at vi påvirket mye av sentrum gjennom vedlikehold og restaurering ved hjelp av riksantikvar og vernemyndigheter, fastholder han.

Når han snakker om vern og vedlikehold trekker han særlig ett av de mange husene de har på samvittigheten – det lille gule huset som byens innbyggere bare kaller Vatikanet.

- Huset 1750 er det nest eldste i byen og var totalt herjet da vi kjøpte det av kommunen i 2002 og satte i gang restaureringen. Det ble fredet allerede i 1939, men kommunen klarer jo ikke ta vare på noe av det gamle, sier han.

Tollboden

Hva den enorme prosessen gjennom alle disse årene har kostet, blir besvart av Halvorsens kjæreste, Kari Hannemyr.

- Det er umulig å snakke om kroner og øre i denne sammenhengen. Bare renoveringen av Vatikanet kostet sju, åtte millioner kroner. Barbro og Oddvar hadde selvsagt med seg håndverkere hele tiden, men la selv ned enormt mange timer på grovarbeid, maling og så videre. Uten den innsatsen hadde det aldri gått, kommenterer hun og forteller videre bakgrunnen for kjøpet av Tollboden.

- Fra sitt hjem ser Oddvar rett mot bysentrum og kaia. En dag ba han meg kikke etter hotellets farger som er svart og gult. Jeg koblet ikke Tollboden i det hele tatt, men det var da han påpekte at på den bygningen skal det stå Det Lille Hotel. Slik ble planen om det nye tilskuddet klekket ut, avslører hun.

Hannemyrs respons om at de jo skulle trappe ned siden de begge har passert 70, falt dermed på steingrunn. Hun trekker dessuten frem et enormt engasjement for det gamle.

- Han tar jo dette personlig. Jeg har kjent ham og Barbro siden de kom til Risør og vet hva de har stått for. Også jeg synes det er mer sjel i gamle hus enn nye og er interessert restaurering, men det de har gjort er i en helt annen dimensjon. Da vi ble kjærester fulgte hotellet med på kjøpet så da var det ikke annet å gjøre enn å bli med på moroa, ler hun.

Men kjæresteparet vet at eventyret en dag tar slutt, faktisk har Halvorsen satt en dato for sin siste dag i hotellbransjen.

- Vi kommer til å markere oss veldig med Tollboden i tiden fremover, og i 2023 er Risør by 300 år - noe som skal feires med et skikkelig jubileum. Da er det også tid for et generasjonsskifte, partnerne mine tar over hotelldriften og vi trekker vi oss ut, slutter han.

Powered by Labrador CMS