TRE: Moss brukte treverk da de pusset opp hele sjøfrontanlegget sitt - 16.000 løpemeter impregnert tre. Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén
TRE: Moss brukte treverk da de pusset opp hele sjøfrontanlegget sitt - 16.000 løpemeter impregnert tre. Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén

Pusset opp strandlinja fullstending

– Det er en trend at mange byer langs fjorder og kysten ønsker å gjøre den mer tilgjengelig, sier Aasmund Bunkholt i TreFokus.

Publisert Sist oppdatert

Moss kommune har nylig byttet alt gammelt treverk langs strandkanten med nytt.

– Totalt har vi bytte all den gamle sibirske lerken med 16.000 løpemeter impregnert tre fordi den for dårlig, forteller driftsleder Knut V. Madsen i Moss kommune i en pressemelding.

I tillegg til nytt treverk, har kommunen lagt stein langs kantene, satt på plass nye benker, to offentlige dusjer og lyssatt det hele med ledlys.

Flere kystbyer ønsker å gjøre sjøfronten mer tilgjengelig for publikum. Dette innebærer i mange sammenhenger store offentlige rom i form av havnepromenader og kaier. Over hele verden. Alle byer er i ferd med transformere kystområdene sine fra industriformål til bolig- og rekreasjon, ifølge arkitekt og urban planlegger Sissel E. Tønnesen Engblom i Urbaniq.

– Kystbyene tar tilbake kysten som en konsekvens av den industrielle endringen. Det  spennende er at ofte i slike prosesser frigjøres store arealer som skal omskapes til andre formål, sier hun.

LES OGSÅ: Hva er best, tre eller betong?

Tønnesen Engblom var ansvarlig for mulighetsstudiet og etterhvert områdereguleringen til Moss kommune, som ligger til grunn for transformasjonen av arealet til Petterson-fabrikken. Hun håper det i fremtiden blir mer bruk av tre i utviklingen av norske byer.

– Tre er et levende materiale og er en del av fortellingen om Norge, derfor er det viktig at dette materialet tas med. Jeg håper vi skal se mer treinnslag i byutviklingen, påpeker hun.

LES OGSÅ: Massivtre for 113 millioner

Daglig leder Aasmund Bunkholt i TreFokus har tro på sjønære områder.

– Markedet for trebaserte løsninger i fjord og sjønære områder er stort. Dette omfatter byer og tettsteder over hele landet der man generelt sett ønsker å gjøre områdene mer tilgjengelige for allmennheten. Da er havnepromenader og offentlige rom naturlige valg og bruk av trebaserte løsninger ofte svaret, sier han.