IKKE LIKE HØY VEKST SOM I FJOR: Matvareprisene var med på å dra ned prisveksten i juli.
IKKE LIKE HØY VEKST SOM I FJOR: Matvareprisene var med på å dra ned prisveksten i juli.

Prisveksten faller tilbake

12 måneders KPI-tall for juli endte et halvt prosentpoeng lavere enn det som var ventet på forhånd.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært stor spenning knyttet til inflasjonstallene for juli. KPI-veksten vil kunne gi indikasjoner på om det kommer nye renteøkninger fra Norges Bank, og det var på forhånd ventet en KPI-vekst på 5,9 prosent fra juli i fjor til juli i år

Nå er tallene klare, og det viser seg at tallene er lavere enn det som ifølge Bloomberg var økonomenes forventninger. KPI-veksten for juli var 5,4 prosent (12 måneders basis). Samtidig var den såkalte kjerneinflasjonen (KPI-JAE – uten energipriser og avgifter) 6,4 prosent.

– Matvareprisene hadde en historisk høy månedsendring fra juni til juli i fjor. Vi har ikke målt en tilsvarende høy vekst i prisene fra juni til juli i år, noe som gjør at tolvmånedersveksten for matvareprisene faller i juli, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Til sammenligning var KPI-veksten i juni (12 måneders basis) på 6,4 prosent, mens kjerneinflasjonen var rekordhøye 7 prosent. Inflasjonen har dermed snudd nedover igjen.

– Det er veldig gode nyheter, kjerneinflasjonen falt som ventet til 6,4 prosent. Det er en stor nedgang etter en kraftig overraskelse på oppsiden i juni. Nå er kjerneinflasjonen helt i tråd med Norges Banks prognose, sier sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov til E24.

Powered by Labrador CMS