TUNGT: Malvik Senter har slitt med høy ledighet, noe Norli Libris mener kostet dem dyrt. Foto: Google Street View.
TUNGT: Malvik Senter har slitt med høy ledighet, noe Norli Libris mener kostet dem dyrt. Foto: Google Street View.

Fersk dom ryster kjøpesentrene (+)

En fersk dom i Sør-Trøndelag tingrett kan få stor betydning for kjøpesentrene. En leietaker kunne heve leiekontrakten på grunn av høy ledighet i senteret.

Publisert Sist oppdatert

Det er bokhandelkjeden Norli Libris som har vært i retten mot gårdeier Malvik Senter (og senterets eier Chester AS, som eies av Wahl Eiendom). Saken handlet om leiekontrakten som ble inngått i desember 2016 for et butikkareal i senteret. Leiekontrakten løper fra april 2017 til 31. mars 2020 og er uoppsigelig i leieperioden. Det ble avtalt en minimumsleie, som i dag utgjør 500 000 kroner i året, og en årlig omsetningsbasert leie som slår inn etter en viss omsetning. I tillegg skal Norli Libris betale felleskostnader, markedsføringsbidrag og administrasjonskostnader.

Men etter åpningen viste det seg at Norlis salgsprognoser ikke slo til, og butikken har tapt penger gjennom hele leieperioden. Samtidig har heller ikke kjøpesenteret hatt en positiv utvikling. Malvik Senter hadde en ledighet på 19-20 prosent i desember 2016, mens den var økt til i overkant av 40 prosent mot slutten av 2019. Leiekontrakten inneholder ingen uttrykkelige forutsetninger eller forbehold om utleiegraden. Norli Libris sendte likevel brev om heving av kontrakten på grunn av «vesentlig mislighold» fra utleiers side, og viste til kontraktens punkt 14 som slår fast at hver av partene kan heve kontrakten ved vesentlig mislighold. Da hadde Norli Libris forsøkt å få til en kortere åpningstid enn regulert i kontrakten uten å få gehør.

Les også: Kjøpesenteraktører lover husleiekutt

Med Estate Pluss får du tilgang til alle PLUSS-sakene med ekstra innhold. Estate PLUSS er vår utvidede redaksjonelle satsning, og kommer i tillegg til vårt eksisterende innhold.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 bruker
NOK 399 pr mnd.
Faktureres kun årlig.
Bestill her

2-5 brukere*
NOK 1 197 pr mnd. / 239 pr bruker pr mnd. Faktureres kun årlig.

Bestill her

6-10 brukere*
NOK 1 999 pr mnd. / 199 pr bruker pr mnd. Faktureres kun årlig.

Bestill her

11-20 brukere*
NOK 2 999 pr mnd. / 149 pr bruker pr mnd. Faktureres kun årlig.

Bestill her

21-50 brukere*
NOK 3 999 pr mnd. / 79 pr bruker pr mnd. Faktureres kun årlig.

Bestill her

* Antallet brukere i abonnementet er låst og splittes ikke opp.