Content

Oppskriften på hvordan du finner riktig byggefirma

Byggebransjen ser ikke ut til å ha stoppet opp under korona, med meldinger om godt salg hos byggevarehusene og høy aktivitet hos anbudstjenester på nett. Men når markedet er hett, er det ekstra viktig å være nøye med hvem man velger til å gjøre jobben for deg.

Publisert Sist oppdatert

Byggebransjen har over tid hatt et varierende rykte, men det finnes mange seriøse aktører som ønsker å drive på en god måte. En del kunder lar seg friste av svært lave priser, og mange benytter dessverre også svart arbeid når det skal utføres arbeider i hjemmet.

Andreas Jebsen

- Men vi ser en trend i retning av at privatmarkedet i større grad verdsetter kvalitet fremfor kun pris, sier Andreas Jebsen, daglig leder i Byggstart. Byggstart er en anbudstjeneste som kobler privatpersoner og sameier med kvalitetssikrede byggefirmaer for større bygg- og renoveringsprosjekter. De sjekker at alle byggefirmaene som er en del av deres tjeneste har gode referanser, solid økonomi og relevante godkjenninger.

Under er Byggstarts viktigste tips for hvordan du finner den rette håndverkeren til ditt prosjekt, og hvordan du oppdager useriøse aktører før det er for sent.

Referanser

Start alltid med å sjekke byggefirmaets referanser for å få innsikt i tidligere kunders opplevelser med dem. For å få et tilstrekkelig inntrykk av dette, trenger du minst tre referanser, og de skal helst ikke være for gamle.

Økonomi

Husk å sjekke bedriftens økonomiske situasjon før du inngår en kontrakt. På større prosjekter bør man gjennomføre en kredittsjekk i tillegg til å se på historiske regnskapstall. Økonomisk soliditet er viktig både for å sikre at bedriften ikke går konkurs underveis i prosjektet, og at de eksisterer gjennom hele garantiperioden som normalt er på fem år.

Godkjenninger

Har entreprenøren relevante godkjenninger? Dette er viktig selv om de fleste sertifiseringsordningene er frivillige. Det finnes flere ulike sertifiseringer, og hvilke som er viktige avhenger av hva slags type arbeider man skal ha utført.

  • Sentral Godkjenning: Denne styres av Direktoratet for Byggkvalitet, og viser at firmaet betaler skatter og avgifter, har korrekt kompetanse og erfaring, og at de har gode sikkerhetsrutiner. Dette er særlig aktuelt for større arbeider som involverer søknadspliktige tiltak.
  • Mesterbedrift: Mestermerket bekrefter at en eller flere ansatte i firmaet har Mesterbrev innen sitt fagfelt.
  • Våtromsgodkjenning: Firmaer som jobber med oppussing av bad og andre våtrom har typisk denne godkjenningen som utstedes av Fagrådet for Våtrom.
  • DSB-lisens: Firmaer som utfører elektrisk arbeider, skal ha denne sertifiseringen.

Forsikringer

Det er viktig å sjekke at firmaet har ansvarsforsikring. Denne skal dekke eventuelle erstatningskrav som skulle oppstå. Be gjerne om forsikringsbevis fra firmaet.

Prisnivå

Husk å være varsom dersom du får en veldig lav pris. Billigst er sjeldent best. Pass også på å se på hele tilbudet og ikke kun sluttsummen, for å være sikker på at du ikke sammenligner epler og pærer.

Kommunikasjon

Når du kommuniserer med håndverkeren, vil du få et inntrykk av hvordan de arbeider og hvordan de forholder seg til kunder. Dette inntrykket er også viktig, selv etter man har sjekket alt annet. God og klar kommunikasjon vil gjøre prosessen videre enklere, og vil forebygge unødvendige misforståelser og stress.

Powered by Labrador CMS