SNUR: Sjeføkonom Sissel Monsvold tror markedet snur neste år.

Obos-prisene faller i Oslo

– Vanlig sesongmønster er at prisene går ned i oktober, men fallet i år var større enn snittet de siste ti årene, sier sjeføkonom Sissel Monsvold.

Publisert

Prisene på brukte Obos-boliger i Oslo falt1,6 prosent fra september til oktober i år, mot 0,8 prosent på landsbasis ifølge en pressemelding.

· I gjennomsnitt har prisene i Oslo falt 1 prosent i oktober de ti siste årene.

· De tolv foregående månedene har prisene i Oslo falt 2,2 prosent.

· På landsbasis har prisene falt 1,9 prosent de foregående 12 månedene.

Kvadratmeterprisen for brukte Obos-boliger var 76.509 kroner i Oslo i oktober, og 65.923 kroner på landsbasis.

Roligere marked

Det ble omsatt flere Obos-boliger i Oslo i oktober i år enn i oktober 2022, men aktiviteten var likevel lav sammenlignet med snittet for oktober de seneste fem årene.

Sjeføkonom Sissel Monsvold mener dette, sammen med mindre bruk av forkjøpsretten, viser at markedet har roet seg. Omsetningstiden har også økt noe, men det er fortsatt en god del boliger som selges raskt i Oslo.

– Vi tror renteøkningene, og muligens én til i desember, vil føre til lavere boligpriser de kommende månedene. Selv om sannsynligheten for en renteheving til før jul har avtatt, kan vi ikke utelukke det. Et rekordhøyt antall usolgte boliger trekker også ned prisene, påpeker hun.

Like ille som før finanskrisen

I september viste Eiendom Norges statistikk nær 19.000 usolgte boliger, det høyeste siden årene før finanskrisen i 2008.

– Usikkerhet kan bidra til at flere ønsker å selge før de kjøper ny. Dette taler for at vi sannsynligvis får en svakere prisutvikling enn normalt resten av året. Samtidig er arbeidsmarkedet fortsatt stramt og lønnsveksten høy. Det demper prisfallet, sier Monsvold.

Hun tror situasjonen kan komme til å snu på nyåret: 

– Boligprisene stiger vanligvis i vinter- og vårmånedene. Vi tror det blir slik nå også, men vi venter svakere prisoppgang enn normalt. Lav igangsetting av nye boliger vil føre til få nye boliger ut på markedet i 2024, særlig i Oslo. Samtidig tror vi at rentetoppen snart vil være nådd, mens kjøpekraften gradvis blir bedre etter hvert som inflasjonen avtar. Dette vil trolig føre til at boligprisene stiger noe, spår hun.

Svært få nye boliger

Monsvold mener det er svært bekymringsfullt at boligbyggingen har falt til et rekordlavt nivå. Hittil i år er det totalt igangsatt bygging av rundt 8.600 boliger i Norge, mens det årlige behovet er på nær 30.000 boliger.

– Det blir vondt verre for boligbyggingen om Norges Bank hever renta mer. Det vil føre til svært få nye boliger på markedet de neste årene, noe som gjør det det enda vanskeligere å komme seg inn på boligmarkedet i Oslo og i andre pressområder, poengterer hun.

Administrerende direktør Hans Anders Skjølberg i Obos Eiendomsmeglere, sier prisnedgangen kom som ventet.

– Oslo-markedet fungerer ganske bra, og bedre enn mange andre steder i landet. Vi solgte seks prosent flere leiligheter i oktober enn i samme måned i fjor. Vi selger fortsatt unna det meste som legges ut i Oslo, men det er mer krevende enn tidligere, sier han.

Obos-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Powered by Labrador CMS