FORNØYD: Storaksjonær Tore Aksel Voldberg (i midten) var synlig fornøyd over det han fikk se og høre under kapitalmarkedsdagen i regi av Solon Eiendom. Etter presentasjonen var det pølsefest for de inviterte.

Solon skal bli like store som Selvaag og OBOS

Solon Eiendom, med aksjonærer som Tore Aksel Voldberg og Runar Vatne i ryggen, har sterke vekstambisjoner for de neste årene.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag denne uken samlet Solon Eiendom en gruppe investorer, aksjonærer, analytikere, samarbeidspartnere og konkurrenter til en såkalt kapitalmarkedsdag. Seansen ble holdt på Felix konferansenter på Aker Brygge, og det var et målrettet program som ble servert de inviterte.

SER STORT PÅ DET: Solon-gründer Simen Thorsen har klare vekstambisjoner for selskapet sitt for de nærmeste årene.

Styreleder og Solon-gründer Simen Thorsen innledet med en rask redegjørelse for historikken til Solon, helt fra selskapet ble etablert i 2006 til dagens virkelighet, hvor Solon er børsnotert (2016) og med en nesten-milliardomsetning på 924 millioner kroner (2018).

– Alle eiendomsselskaper som har vært små, har opplevd å mangle noe, enten det er kapital, tomter, prosjekter eller andre ressurser. Vi har vært der. I dag er vi et selskap med en stor tomtebank, vi har solide aksjonærer og vi er totalt 21 hoder som jobber for samme mål.

– I år toppet vi dette med å få inn den dyktige eiendomsadvokaten Stig Bech som CEO, noe vi er meget godt fornøyd med. Han har gått fra å håndtere 100 klienter til nå å skulle konsentrere seg om én, og vi er trygge på at han er rett mann til håndtere ledelsen av selskapet.

LES OGSÅ: Nesten utsolgt for boliger

Glad i 50-åringeneThorsen overlot deretter stafettpinnen til nettopp Stig Bech, som orienterte om de forskjellige suksesskriteriene for eiendomsutviklere, og da i særdeleshet Solon Eiendom.

HAR STYRINGEN: Stig Bech, administrerende direktør i Solon Eiendom.

– Vi opplever at markedet inneholder mange positive drivere. Det er vekst i velstandsnivået i Norge og det er befolkningsvekst i vår region. Og i det segmentet vi sikter oss spesielt inn mot – 50 pluss-generasjonen – så er dette en generasjon som stort sett eier sin egen bolig og de har god kjøpekraft. 50 pluss-generasjonen har relativt god inntekt og lavere gjeld enn de som er ti år yngre. Vi ser også at mange har et ønske om å bo urbant, sier Bech.

Den tidligere BAHR-advokaten ledet deretter forsamlingen inn på de langsiktige målene, og her var vekst stikkordet.

– I dag er Solon vel etablert blant regionale og segmentfokuserte aktører, sier Bech og viser til en illustrasjon med aktører som Urbanium, Neptune og Profier, hvor den årlige boligproduksjonen per selskap ligger på 50-250 enheter.

– Men vi skal dit, legger han til og viser til divisjonen over, med landsdekkende og internasjonale boligprodusenter som Selvaag, OBOS, Block Watne og JM. Disse selskapene leverer årlig 300–1 000 boligenheter hver.

– Vi skal nå ta et steg opp, men ikke i bredden og ikke på bekostning av kvaliteten. Vi skal beholde ramme og segmentfokus samtidig som vi vokser i størrelse, sier Bech.

LES OGSÅ: Nå ansetter han mange nye i Solon Eiendom

FemårsplanMålsettingen er plassert innenfor en tidsramme på fem år: I 2024 skal Solon Eiendom ferdigstille 700 enheter per år og ha en tomtebank på 10.000 enheter. Guidingen for 2019 ligger på 170 produserte boligenheter, deretter 290 enheter i 2020, 440 boliger i 2021, 480 i 2022, 580 i 2023 og altså en årlig ferdigstillelse på 700 boliger i 2024. Dette er mer enn fire ganger den forventede årsproduksjonen i 2019.

Ferdigstillelsesplanen for 2019–2023 er basert på ledelsen og styrets vurdering av markedssituasjon og eksisterende tomtebank, som i dag består av 4900 enheter etter de siste eiendomskjøpene i regi av selskapet. Kjøpet av Icopal-tomten, Fløisbonn og Dyster Eldor representerer alene ca. 2 300 enheter.

LES OGSÅ: Veidekke selger tomteområde til Solon

For å nå femårsmålet på en boligbank 10 000 enheter så estimerer Solon-ledelsen å kjøpe tomter som gir plass til rundt 1 400 boliger per år, med et tilhørende kapitalbehov på rundt 6-7 milliarder kroner. Eksisterende forpliktelser på tomtebanken er rundt 1 milliard kroner. Finansieringen vil komme hovedsakelig fra bankbelåning (rundt fem milliarder kroner) ved antatt finansieringsgrad på 70 prosent og egenkapital på rundt 2.2 milliarder kroner.

Under presentasjonen ble det vist til at selskapet de siste årene har sikret seg tomter til lavere og lavere pris per kvadratmeter. Mens den gjennomsnittlige tomtekostnaden per år (NOK/BRA-S) i 2014 var på drøyt 24.000 kroner, er den så langt i 2019 på 7900 kroner.

Historisk sett har 75 prosent av akkvisisjonene blitt utført off-market, altså at kjøpene har skjedd gjennom forhandlinger direkte med selger og ikke i budrunder med andre aktører.

STORAKSJONÆR: Runar Vatne (midt på bildet).

Dypt eksponertStoraksjonær og styremedlem Runar Vatne har Solon Eiendom som sin største enkeltinvestering gjennom selskapet Vatne Capital. Han poengterer at investeringen er langsiktig.

– Jeg mener Solon Eiendom er underpriset i forhold til de underliggende prosjektverdiene, sier Vatne.

– Solon Eiendom har kjøpt og skal kjøpe riktig tomter til riktig pris. En tomtebank på 10.000 boliger trenger ikke være et mål i seg selv, men så lenge selskapet har mulighet til å gjøre gode kjøp, så kan Solon bare fortsette å kjøpe, sier Runar Vatne.

Powered by Labrador CMS