SMELL: Giganten har fått merke virkningene av korona. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien
SMELL: Giganten har fått merke virkningene av korona. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Ned 600 mill fra i fjor

Resultat før skatt ble i første kvartal 2020 på 93 millioner kroner – ned fra 691 millioner kroner i samme kvartal i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Som andre virksomheter er også OBOS påvirket av koronapandemien og andre makroøkonomiske forhold. Dette har imidlertid i begrenset grad påvirket resultatene i første kvartal, men forventes å tilta utover året, spesielt innenfor boligutvikling, ifølge en pressemelding.

LES OGSÅ: Har 8,9 mål å leke seg på i sentrum

Nedgangen skyldes i hovedsak forventede svakere resultater i boligutvikling som følge av blant annet redusert boligproduksjon og lavere salg. Konsernets verdijusterte egenkapital var på 43 321 millioner kroner ved utgangen av første kvartal, mot 41 144 millioner kroner i samme periode i fjor.

– For å sikre fremtidig verdiskapning har OBOS igangsatt en rekke nye boligprosjekter i første kvartal, til sammen 829 boliger mot 615 i første kvartal 2019. OBOS har ferdigstilt 592 boliger i første kvartal, 20 færre enn i 2019, heter det.

LES OGSÅ: Utbygger sluker et helt nabolag

OBOS solgte 730 boliger netto i første kvartal 2020 til 2,8 milliarder kroner. Dette er ned fra 819 boliger i første kvartal 2019.

– Til tross for stor interesse hos boligkjøperne og økende salg av nye boliger de siste ukene, så ser vi at usikkerhet gjør at salgsprosessene tar lenger tid og at nyboligsalget faller, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj.

Svakere nyboligsalg fører til at det blir vanskeligere å komme i gang med byggingen av alle de planlagte prosjektene i år.

LES OGSÅ: Bladde opp 305 mill for herpa internat

– Vi vil prioritere å bruke mer av oppspart kapital til å dekke risikoen ved å igangsette flere byggeprosjekter. Det til tross for lavere salg i et mer usikkert boligmarked. Vi må selv bidra til å holde hjulene i gang. Samtidig er det mange andre boligbyggere som ikke har samme handlefrihet. En samlet byggenæring foreslo allerede i slutten av mars en statlig garantiordning for finansiering av nyboligprosjekter, et tiltak som vil ha direkte effekt i forhold til å sikre flere byggestarter selv om salget svikter. Til tross for at tusenvis av arbeidsplasser står på spill, har vi ikke hørt mer fra Regjeringen om dette, påpeker Kjørberg Siraj.

LES OGSÅ: Kommunen tar Fredensborg for retten

I mars solgte OBOS næringseiendommen Portalen i Lillestrøm med en gevinst på 488 millioner kroner. I april solgte konsernet OBOS Energi som vil gi en betydelig gevinst i andre kvartal 2020. Begge salgene frigjør kapital til kjernevirksomheten, styrker likviditetsbeholdningen og reduserer risiko knyttet til konsekvenser av koronapandemien og lavere energipriser.