DYRT: Nationaltheatret har fått svært lite pleie siden det ble åpnet i 1899.
DYRT: Nationaltheatret har fått svært lite pleie siden det ble åpnet i 1899.

Nå tror de rehabiliteringen vil koste 4,4 milliarder kroner

Etter flere tiår med forfall blir det svært kostbart å redde den staselige bygningen.

Publisert

Som mange andre neglisjerte offentlige bygg har Nationaltheatret forfalt voldsomt i mange år og må totalrenoveres før noen får sette sin fot inn der igjen. I praksis har det ikke vært gjort særlig vedlikehold der siden bygget sto ferdig i 1899.

Statsbygg anbefalte i mai 2021 ikke å videreføre det tidligere forprosjektet fordi rehabiliteringen ville bli høyere enn føringene som var satt, ifølge en pressemelding.

Kulturdepartementet ga Statsbygg et nytt oppdrag i juni 2021 om å forenkle og omprosjektere, blant annet ved å ta ut Amfiscenen som var planlagt i et tilbygg under bakken.

- Nå viser det reviderte forprosjektet at det ikke bare er størrelsen eller kompleksiteten på nybygget under bakken som driver kostnadene, men også totaliteten av de behovene som må løses i det historiske bygget for å sikre at målene for teatrets virksomhet kan nås, skriver kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim.

Svært dyrt

Rehabiliteringen av Nationaltheatret kommer til å bli svinedyr uansett hvilken løsning Statsbygg velger. I tillegg til fordyrende faktorer som den ekstraordinære prisstigningen i markedet og pandemien.

Det revidert forprosjekt Statsbygg har sendt Kulurdepartementet viser nå en kostnadsramme på 4, 4 milliarder kroner. Dette inkluderer full refundamentering av bygningen.

Denne summen er over det dobbelte av estimatet for noen år siden som viste at regningen kommer på 1.9 milliarder kroner.

Powered by Labrador CMS