Aktuelt:

OPPTATT AV Å LYTTE: Anne Lene Söder og Pål Erik Kind i Signaturhagen Bolig står bak arrangementet.

Medvirkningsfokus på DOGA

Fredag samles ressurspersoner som har studert og samlet erfaring om medvirkning på et heldagsseminar på DOGA i Oslo.

Publisert

Medvirkning blir stadig viktigere i boligprosjekter, og fredag den 29. april heldagsseminaret «Medvirkningens mulighetsrom i byutviklingen» på DOGA. Det er boligutvikleren Signaturhagen som i samarbeid med 6CST og DOGA står bak arrangementet, og de har fått med seg forskerne Gro Sandkjør Hanssen og Cecilie Sachs Olsen til å lede deltakerne gjennom dagen.

– For oss og vårt konsept er det helt vesentlig at vi lytter til menneskenes ønsker og behov, sier Anne Lene Söder, salgs- og markedssjef hos Signaturhagen Bolig.

Boligutvikleren har særlig fokus på såkalte sosiale boformer, med fellesfasiliteter som treningsrom, kjøkken, storstue, bibliotek, gjesteleilighet, samt både innendørs og utendørs hage.

– Dette fellesskapet blir ikke til av seg selv, dette er noe vi utvikler i dialog med fremtidige beboere, fortsetter Söder.

– Dialogen kan sammenlignes med det å jobbe med medvirkning i byutviklingen. Vi lykkes ikke med vårt konsept om vi ikke stiller spørsmål, lytter og lærer. En god medvirkning i byutviklingen krever mye av oss, og vi vil gjerne lære mer. For oss var det derfor naturlig å takke ja når Roar Smelhus i 6CST spurte om vi ville samarbeide om å lage en byutviklingskonferanse med medvirkning som tema, sier Pål Erik Kind, daglig leder hos Signaturhagen Bolig.

Signaturhagen Bolig bruker slike møteplasser for egen læring, men også for å komme i dialog med folk og miljøer som jobber for en bærekraftig by- og eiendomsutvikling.

– Vi oppfordrer derfor bransjen til å delta, vi vil gjerne høre andres perspektiver på hvordan vi kan bli enda bedre i våre medvirkningsprosesser, sier Kind.

Anne Lene Söder mener det kreves mye tilrettelegging for å lykkes med den sosiale boligformen som Signaturhagen satser på.

– Vi har en rekke verktøy i verktøykassen, også tar vi frem de som passer det enkelte prosjekt best. Det kan være temaer som; felles arenaer for beboere før innflytting, ulike møteplasser og aktiviteter, fellesfasiliteter som oppfordrer til fellesskap, etablere ulike aktivitetsgrupper, for å nevne noen elementer vi spiller på, sier Söder og legger til at alt dette blir tema på DOGA den 29. april.

Hun mener det har manglet en praktisk og lett tilgjengelig bok på temaet medvirkning på norsk.

– Men har vi nå fått med boken «Forankring fryder», skrevet som en antologi med redaktørene Kenneth Dahlgren, Timon Linderud og Knut Schreiner. Sammen med Geir Rognlien Elgvin vil de gjennom et bokbad hvor sistnevnte er bokbader, kaste lys over temaet tidlig i programmet for konferansen. På grunn av pandemien har de ikke selv hatt mulighet til å gi boken den oppmerksomheten den fortjener, og de har derfor takket ja til å stille på scenen denne dagen. Sverre Landmark i Probiz er involvert i mange utviklingsprosjekter, og vil også stille for å fortelle oss litt om sine perspektiver inn i mulighetsrommet medvirkning i byutviklingen representerer, fortsetter Söder.

Powered by Labrador CMS