Magasin

TENKE STORT: Michalsen beskriver seg selv som ambisiøs og målbevisst, med et fornuftig verdigrunnlag. Det som muligens får han til å skille seg ut er manglende redsel for å tenke stort.

Ung profil: Jakter store drømmer

Fokuser på én ting, hver målrettet og ha det gøy. Det tror Fredrik Michalsen er noe av grunnen til at han i ung alder har klart å lykkes med utleieselskapet Nyheim Bolig.

Publisert

Da Fredrik Michalsen var 16 år, begynte han å jobbe deltid som økonomiarbeider i familieselskapet, Napoleon Invest, samtidig som han gikk på Norges Toppidrettsgymnas med toppidrett og økonomifag. Da han var 18 år, kom han inn i styret, og som 19-åring skrev han proffkontrakt med Tromsø IL. Etter fylte 21 ble han ansatt i familieselskapet for å gjennomføre ideen om å etablere en stor satsning på utleieboliger. Året etter var han daglig leder for Nyheim Bolig, parallelt ble han daglig leder i Napoleon Eiendom som er familiens eiendomsselskap. Michalsen er gründeren bak Nyheim

Bolig, og har drevet selskapet fra dag én. – Vi ønsker å være en aktør som representerer trygghet for de som leier bolig. Vi er til for dem som leier over tid, og ønsker en enkel og ukomplisert bolighverdag. Kunden er alltid i fokus, så en av forutsetningene for etableringen er å ha forvaltningen internt, forteller han.

Bolig er en plass hvor vi skal ha gode og dårlige dager, dermed må vi være trygge i våre hjem. Tanken om en trygg langsiktig bransje hvor man faktisk kan være med å påvirke livet til andre var egentlig ideen.

Fredrik Michalsen

Nyheim Bolig har kjøpt 136 boliger i Tromsø, hvor 30 boliger er under forvaltning. I løpet av høsten overtar de ytterligere 86 boliger fordelt på to prosjekter. De er nå 4 ansatte. Tidligere var det kun Michalsen og en kollega på drift.

– Vi kjøper blokker med gjennomgående god standard og jobber hardt for å skape gode langsiktige bomiljø. Vi har til nå kun kjøpt nye boliger, da vi ikke har funnet noen eksisterende eiendommer som har vært attraktiv nok. Bærekraft er viktig for oss, og da hvordan vi kan påvirke/legge til rette for en bærekraftig hverdag, men vel så viktig at vi investerer i bærekraftige prosjekt. Det som skiller oss fra andre er vårt ekstreme kundefokus. Et eksempel på dette er utarbeidelsen av vårt fordelsprogram (leietakerne får rabatter gjennom å leie hos oss), der har vi også noen virkelig spennende ting som skjer til høsten, fremhever han. Monday Invest er Michalsen private investeringsselskap. Selskapet eier 50 prosent av Tuesday som investerer i boligobjekter – dette selskapet har han sammen med Morten Gamst Pedersen.

En skummel kombinasjon

Faren, Kjetil Emil Olsen er gründer og investor, og moren akademiker. Ifølge kompisene til Michalsen ville denne kombinasjonen gjøre han skummel i næringslivet. Han forklarer det med at faren er en risikotaker og kreativ sjel, og moren faglig sterk og god med tall.

– Jeg har alltid vært relativt god med tall og idrett, men ikke utpreget skoleflink utover dette, sier han. Michalsen tok et skippertak siste året på videregående, og fortsatte å jobbe hardt på handelshøyskolen. I motsetning til søstrene, som alltid har vært dyktige, og i dag har gode jobber som universitetslektor i finans, og psykolog og stipendiat ved UNN.

– Selv har jeg kanskje vært mer uredd og alltid jaktet de store drømmene. Min forlovede er siviløkonom og jobber som stipendiat i forbrukeratferd ved handelshøgskolen i Tromsø. Vi deler dermed en felles ambisjon om å følge våre egne drømmer, samtidig som vi nyter familielivet med vår sønn på halvannet år, sier han fornøyd.

Generelt er Michalsen i godt humør. Han beskriver seg selv som ambisiøs og målbevisst, med et fornuftig verdigrunnlag. Det som muligens får han til å skille seg ut er manglende redsel for å tenke stort, og han elsker å jakte drømmer. Dette er en fyr som går sine egne veier, er tålmodig og langsiktig.

BUSINESSINTERESSE: Da Michalsen var 3–4 år og gikk hos dagmamma, kom han i dress, hadde med stresskoffert og snakket dag inn og ut i leketelefonen.

– Det som ofte overrasker folk, er at jeg kun er 24 år. Jeg er allerede blitt ganske grå i håret, så de fleste tror jeg er en del eldre, ler han.

Business og fotball

Faren til Michalsen er hovedaksjonær i Napoleon Invest – deres familieselskap. Napoleon Invest har gjort stor suksess med Bakehuset Nord-Norge, men sitter nå igjen med 8 prosent av eierandelene. Videre eier familieselskapet 50 prosent av Nyheim bolig, er også største eier i Eiendomsgruppen (utbygger i Oslo, Stavanger, Trondheim og Nord-Norge). Napoleon Invest har også øvrige investeringer i eiendom, havbruksnæring m.m.

– Min far var fotballspiller for Tromsø IL på 80-tallet. Den gangen fikk spillerne tilbudet om å kjøpe bolig i et nytt boligfelt ved navn Olsgårdlia. Mine foreldre var en av flere TIL-spillere som kjøpte bolig der, og dermed har jeg vokst opp med barna til daværende TIL-spillere, forteller han. Michalsen har blant annet vokst opp med fotballspillere som Ruben Yttergård Jenssen (39 landskamper for Norge), Ulrik Yttergård Jenssen (vært i landslagstroppen til Norge, spiller nå i utlandet), Jonas Johansen (100 kamper for Tromsø IL) m.m.

– Dette miljøet har gjort at jeg veldig tidlig ble målbevisst og ambisiøs, samtidig som det var et fint og trygt miljø. Alt i alt har jeg hatt en ekstremt fin barndom, fremhever han.

Som ung beskriver Michalsen seg som en med store drømmer. Han bestemte seg tidlig for at han ville gjøre sitt ytterste for å realisere disse. Da han var 3–4 år og gikk hos dagmamma, kom han i dress, hadde med stresskoffert og snakket dag inn og ut i leketelefonen.

– Jeg så tidlig opp til min far som drev business, den interessen har jeg hatt siden jeg var liten. Interessen for business deler vi i aller høyeste grad i dag. Vi kan snakke i timevis om nye spennende caser, og det er tydelig at vi trives godt med det vi jobber med, sier han fornøyd.

Fra han var i fem-årsalderen ble han ekstremt fotballinteressert, og bestemte seg for å bli fotballproff.

– I 2. klasse fikk jeg spørsmål fra læreren min om hva jeg ville bli når jeg ble stor, da svarte jeg – fotballproff og finansminister. Jeg ønsket å bli finansminister da jeg hadde fått for meg at finansministeren bestemte over pengene i landet. Fra den dagen var egentlig listen satt. Jeg hadde mitt eget kontor på kontoret til min far, som på daværende tidspunkt var direktør på Bakehuset. Da jeg var 14 år ønsket jeg med aksjer (EK-bevis) i SpareBank 1 Nord-Norge, noe som ble en hyggelig investering. Interessen for business og fotball har vel egentlig preget min barndom i stor grad, påpeker fotballentusiasten.

Michalsen har spilt i ulike klubber siden barndommen og endte til slutt i eliteserien for Tromsø IL.

– Jeg fikk kontrakt med A-laget og spilte der i 2,5 år før jeg dro på lån til den Islandske klubben Fjölnir. Det endte med 7 kamper i eliteserien, 3 i cupen og 2 mål, sier han.

Leve som en 24-timers utøver

Michalsen kombinerte fotballkarrieren med å ta 1–2 emner innen økonomi og administrasjon hvert semester, og har nå en bachelor i økonomi og administrasjon fra Handelshøgskolen i Tromsø.

– Da jeg ga meg med fotballen tok jeg fullt studie, samtidig som etableringen og oppstarten til Nyheim Bolig pågikk. Det var noen hektiske dager med gründingen av Nyheim Bolig, studier, etableringen av eget selskap, etablering av selskapet sammen med Gamst Invest, privat huskjøp, graviditet og senere en sønn. Nok å henge fingrene i, ler han.

Planen hans var hele tiden å spille fotball, for så å gå over til næringslivet, og det gjorde han. Etter at Michalsen hadde debutert i eliteserien og spilt profesjonelt noen år begynte han å gruble på boligutleie, som er bakgrunnen for Nyheim. I en alder av 21 la han fotballen til side for å studere økonomi på fulltid og gå etter drømmen om å skape en betydelig boligutleier.

– Dette ble sett på som et kontroversielt valg av mange. Ettersom jeg var ung og muligens på topp av min karriere. For min del var valget enkelt. Jeg kjente på den samme driven for å prestere og utvikle meg i næringslivet. Dermed har jeg aldri følt overgangen fra toppidretten så stor, det handler om de samme tingene. Utvikle seg litt hver dag, være ærlig med seg selv rundt egne prestasjoner og lære av de feilene man gjør, sier han og fortsetter: – Det å leve som en 24 timers utøver var svært lærerikt. Alle har mulighet til å optimalisere de 24 timene vi har hvert døgn for å oppnå sine måle og drømmer. Det å lære seg hva som skal til for at du selv presterer er også en veldig interessant øvelse som jeg tar med meg fra idretten.

Mer substans i eiendom

Interessen for eiendom kom da han var i 18-års alderen. Da han diskuterte investeringer med sin mor, og hun sa at aksjer kunne være volatile og mye tilfeldigheter på kort sikt, derimot var det mer substans i eiendom.

– Etter denne samtalen begynte jeg å tenke mye, hva skulle jeg bli god i? Jeg konkluderte med at eiendom er noe du kan ta og føle på, og da har du mer kontroll. Siden har interessen eksplodert og jeg er vel litt nerdete på mine eldre dager, sier han og legger til at etter sønnen har sovnet er ett av dagens høydepunkt å ta på seg løpeskoene på sommeren eller skiene på vinteren å finne en god podcast.

– Jeg hører alle podcaster som er eiendomsrelaterte, norske, svenske, danske og internasjonale. Er det ingen nye eiendomspodcaster hører jeg på andre næringslivsrelaterte podcaster. I alle podcastene jeg lytter til, eller bøker jeg leser, leter jeg etter ting som er relevante for mine/våre problemstillinger. På denne måten har jeg funnet mange svar på våre problemstillinger, understreker han.

I eierskap med PEAB

Grunnen til at Michalsen startet Nyheim Bolig er at han har stor tro på bransjen i lang tid.

– Jeg hadde lyst å starte med eiendom og da lette jeg etter det segmentet innenfor bransjen som var minst utsatt for ny teknologi. Mange bransjer endrer seg fort eller nærmest digitaliseres bort, her tror jeg boligutleie er ganske skånet. Alle må ha et sted å bo, enten du eier eller leier, påpeker gründeren og legger til at han var inspirert av Olav Thon som aldri solgte noe. Det var også grunnen til at han ikke ønsket å drive med utvikling, men langsiktig eierskap.

– Jeg vil heller ikke selge noen av eiendommene våre! Videre tenkte jeg at vi måtte ha kontroll på inntekt, dermed var det en forutsetning at forvaltningen skulle være internt. Det er gjennom god forvaltning og drift at resultatene skapes. Det er hvert fall de resultatene vi kan påvirke i størst mulig grad, en eventuell boligprisoppgang vi ikke dirkete påvirke, poengterer boligeksperten.

FOTBALLENTUSIAST: Michalsen har spilt i ulike klubber siden barndommen og endte til slutt i eliteserien for Tromsø IL.

Det å skape en merkevare som representerte trygghet og soliditet har han alltid vært opptatt av. – Bolig er en plass hvor vi skal ha gode og dårlige dager, dermed må vi være trygge i våre hjem. Tanken om en trygg langsiktig bransje hvor man faktisk kan være med å påvirke livet til andre var egentlig ideen, fortsetter han.

I utgangspunktet var planen å starte selskapet med moren. Ettersom Michalsen hadde begrenset kapital i en alder av 21 år. Etter en stund fikk også faren troen på konseptet, og ville gjennomføre satsningen gjennom Napoleon.

– Han hadde jobbet en del med eiendom, men først og fremst jobbet med bakeri og industri. Da han så parallellen mellom brød og bolig (primærbehov) ble han veldig nysgjerrig. Det at min mor og far synes dette var en god idé har også vært betydningsfullt for min genuine tro på konseptet, sier han. Nyheim Bolig ble stiftet desember 2018. Michalsen hadde da jobbet i noen måneder i Napoleon med boligutleiesatsningen, da han tilfeldigvis kom i snakk med Peab som også hadde intensjon om en satsing på utleieboliger.

– Vi fant tidlig ut at vi delte felles intensjoner og ambisjoner rundt hvilken kvalitet som måtte ligge i en slik satsing. Dermed etablerte vi Nyheim Bolig 50 prosent eid av Napoleon Eiendom og 50 prosent eid av Peab. Nyheim Bolig har en ambisjon om 300 boliger i Tromsø, og parallelt med dette finne nye byer å etablere seg i. De ønsker å være til stede i byer hvor folk vil bo, altså de største byene. En forutsetning for etablering i nye byer er at de har et stort nok volum til å etablere en fullverdig forvaltning.

– Vi har noen tanker om hvordan byer vi liker, men hvilken det blir først avhenger av hvor vi finner de beste casene, sier han uten å røpe noe mer.

Ha det gøy

– Hva er dine tanker om eiendomsbransjen og hvordan den vil utvikle seg?

– Eiendomsbransjen slik vi ser den i dag er fortsatt ganske ung, men en stor og viktig en. En bransje som i dag tiltrekker seg svært mye dyktige folk. I mine øyner er bransjen en herlig kombinasjon av finans, bygg og anlegg. Dette gjør at hverdagen er variert mellom regneark og å ha på seg hjelm på byggeplass, svarer han og fortsetter:

– Fremover tror jeg bransjen vil profesjonaliseres ytterligere og de store aktørene vil bli større. Jeg tror miljø og bærekraft vil prege bransjen framover.

– Hva har du lært som du har tatt med deg videre i karrieren?

– Det å finne seg en nisje/bransje og prøve å bli så god som mulig innenfor akkurat dette – det har jeg god erfaring med. Du kan lære ganske mye om en spesifikk ting hvis du evner å fokusere hardt på kun denne tingen og holde annet støy utenfor. Fiskere har ofte stått på merdkanten siden de var små og kjenner bransjen inn og ut – dette har inspirert meg. Det viktigste rådet er å ha det gøy på veien, hvis ikke tror ikke jeg det er umulig å bli virkelig god i noe. Da må du genuint brenne for det.

– Hvis du skal gi noen råd til andre unge som vil opp og frem i bransjen – hva hadde de vært?

– Det aller viktigste er at du finner noe du synes er gøy, da tror jeg du kan bli skikkelig god. Dersom du vil starte for deg selv finnes det alltid penger til gode og gjennomarbeidede ideer, også innenfor eiendom! For min del gikk jeg til mine nærmeste med

ideen først, og de ønsket å investere i denne. Om det ikke er din familie, kan det være din nabo eller din kompis sin familie som kan muliggjøre en god idé.

Powered by Labrador CMS