Magasin

GOD INVESTERING: – Det har ikke bare vist seg å være et fornuftig valg å få med Tor Fredrik; det har også vært en av mine beste investeringer, fastslår Espen Galtung Døsvig.

Portrettet: Har hatt samme bankforbindelse i 114 år

På 1990-tallet opptrådte Espen Galtung Døsvig og Tor Fredrik Müller sammen som mannekenger i Bergen. Nå driver de stort innen eiendom fra det som kanskje er Norges råeste kontorvilla.

Publisert

Det var forhåndsbestemt at Espen Galtung Døsvig skulle bli fjerde generasjons driver av familievirksomheten. Han hadde egentlig ikke noe valg. På den annen side måtte han bevise at han var skikket for oppgaven.

– Jeg begynte å jobbe som 10 åring. I dag ville det vel ha blitt kalt barnearbeid. Jeg sløyfet rosetter på julepresangene i butikken til min far, og fikk 5 kroner timen. Jeg var ikke helt fornøyd med det, og foreslo at jeg skulle få betalt per sløyfe, og da begynte jeg å sveive tre ganger så fort, slik at det ble 15 kroner per time. Etter hvert begynte jeg å vaske gulvet på lageret og senere pakke ut, sortere og prise klær som skulle ut i butikkene, forteller Espen Galtung Døsvig.

Startet med tekstilhandel

I 1907 – et drøyt tiår før spanskesyken brøt ut – ble Aksjeselskapet Einar Galtung Døsvig stiftet. I den første tiden var selskapet engasjert i tekstilhandel, men etter hvert som omsetning og overskudd økte, ble det også investeringer i shipping og eiendom. Rundt overgangen til det nye millenniet tok ledelsen en strategisk beslutning om å avslutte tekstilvirksomheten.

I stedet ble det et større fokus på investeringer i internasjonal shipping og eiendom.

Espen Galtung Døsvig.

Det ble tidlig klart at Espen Galtung Døsvig hadde i seg det som kreves for å ta virksomheten videre i en ny generasjon. Familien hadde et landsted på Sørlandet, og da de var samlet, var det et fast innslag med å kaste et kronestykke ut i bassenget med følgende beskjed: «Den som først får kronen i hånden, får den.» Ingen ble overrasket over at det var Espen som oftest skjøt opp gjennom vannskorpen med kronestykket trygt plassert i neven.

Solgte ungdomsklær På 1990-tallet hadde familievirksomheten 11 Smashbutikker, som solgte ungdomsklær, og Espen jobbet både torsdager, lørdager og i skoleferier. I tillegg var han fotomodell og mannekeng; en rolle han delte med Tor Fredrik Müller.

Espen og Tor Fredrik hadde i lang tid visst om hverandre gjennom venner og bekjente, og noen ganger opptrådte de som mannekenger sammen. Men det skulle ennå gå en stund før de fant tonen sammen i business. I mellomtiden drev de med sitt på hver sin kant, der Müller blant annet prydet bussreklamer og deltok i reklamefilmer som modell.

Eget logistikkselskap

Tor Fredrik Müller.

Mens Døsvig begynte på BI i Bergen etter videregående, gikk Müller befalsskole i hæren, før han dro til USA og ble trainee hos et amerikansk selskap, som importerte skandinaviske møbler, som igjen ble solgt i Florida. Deretter ble han fraktsjef i Cargo International, hvor interessen for logistikk ble vakt såpass til live, at han etter hvert etablerte en egen universalspedisjon i Bergen.

Denne virksomheten solgte Müller og partneren til det finske postvesenet for 30 millioner kroner i 2008, og Müller investerte hele sin gevinst på 15 millioner i eiendom.

Sunne feider

Etter at Døsvig hadde gjort unna BI og en påfølgende lang backpacker-tur i Østen, hvor han fikk litt luft under vingene og kunne fundere litt over livet, sa han til sin far: «Nå er jeg klar». Da var han blitt 25 år.

Selv om faren var glad for dette svaret, var han samtidig ambivalent, for dette ville innebære at han selv måtte gi fra seg lederrollen etter hvert.

– Vi har hatt mange sunne feider. Min far har også gjentatt mange ganger, at makt er ikke noe du kan få, men noe du må ta. Han var veldig klar på at jeg måtte vise styrke, tydelighet og ansvar, ellers kunne jeg miste det.

Mot og kraft

Døsvig har alltid opplevd å være svært ønsket i familievirksomheten, og han er blitt stødig guidet av sin engasjerte far. Mye av det samme verdisettet har han tatt videre til sine barn.

– Hvis de viser mot og kraft til å overta, kan de få det en dag. Men jeg har jo sett noen som har arvet, og ikke som ikke har håndtert det bra. Det er selvsagt bedre å arve enn å ikke arve, men det følger med noen forpliktelser. For meg har det vært utfordrende, spennende og krevende.

– Det er ikke alltid at det går greit med generasjonsskifter, men jeg synes vi har fått det ok til. Det er fin gjensidig respekt på begge sider av stafettpinnen.

Eiendom for 2 milliarder

Da Espen kom inn i familievirksomheten i 1997, ville han finne noen som kunne hjelpe ham, og som var sultne.

– Jeg hadde en idé om å få med noen av de flinkeste gründerne i byen som både medarbeidere og medeiere. Da fikk jeg snusen i Tor Fredrik, og det endte med at jeg fikk en direktør og partner som brenner for eiendom. Da han begynte, hadde vi bruttoverdier i eiendom på 300-400 millioner kroner. Nå er eiendomsverdiene på 2 milliarder. Det har ikke bare vist seg å være et fornuftig valg å få med Tor Fredrik; det har også vært en av mine beste investeringer.

Intern konkurranse

Tor Fredrik ser nesten litt brydd ut, der han sitter med sitt fremdeles godt bevarte gutteaktige modellsmil.

Espen Galtung Døsvig og Tor Fredrik Müller var begge mannekenger i Bergen på 1990-tallet.

– Jeg må jo si at jeg er veldig glad for at Espen har vist meg tillit og gitt meg muligheten. Det er jo hans arv. Samtidig er det ingen tvil om at Tor Fredrik har en betydelig innvirkning på konsernets resultater og verdier gjennom å lede eiendomsvirksomheten. Han har også en intern balansekonkurranse med lederen for shipping-enheten om å ha de høyeste verdiene. Shipping gikk forbi eiendom for en tid tilbake, men da kvitterte Tor Fredrik med å kjøpe Hansastaden Eiendom og litt til, og dermed var de to enhetene omtrent like store igjen.

Har masse cash

I konsernet inngår også EGD Capital AS, som forvalter gruppens investeringer utenfor kjernevirksomheten. Etter at selskapet solgte ut Porsche-virksomhetene i Bergen, Ålesund, og Trondheim i mai 2021, er eierskapet i Kaland & Partners Eiendomsmegling selskapets største asset for øyeblikket. I tillegg kommer masse cash.

– I Capital skal vi ha en private equity-tilnærming med en horisont på 3-5 år, men per i dag har selskapet stort sett bare kontanter, forteller Espen.

Deres andre hjem

Han beskriver sin rolle som aktiv styreleder med fokus på strategier, de lange linjene og å være motivator.

I tillegg skal han sørge for at den lille staben i EGD-konsernet har det bra.

En viktig faktor for trivselen til de åtte ansatte, er lokalene i Sydnesplassen 1 – like ved Johanneskirken på Nygårdshøyden. EGD kjøpte eiendommen for 24,5 millioner kroner i 2010, og brukte omtrent et like stort beløp for å tilbakeføre bygget til det opprinnelige utseendet i 2012, i tillegg til at det ble rehabilitert og oppgradert innvendig.

Jeg begynte å jobbe som 10 åring. I dag ville det vel ha blitt kalt barnearbeid.

ESPEN GALTUNG DØSVIG

– Da vi kjøpte bygget, bestemte vi oss for at her vil vi ha vårt nye kontor og andre hjem. Dette skal være bygg, der vi glemmer tiden, sier Tor Fredrik.

Spa i kjelleren

På sydveggen rammer klatreeføyen inn vinduene, mens alle besøkende må gå mellom to blodbøker for å komme frem til inngangsdøren av eik, som er diskret dekorert med bokstavene E G D i sølv. Innvendig tar en forholdsvis smal, men likevel særdeles forseggjort trapp, oss opp til takterrassen med 360 graders utsikt på en dag der skydekket sakte men sikkert må gi tapt for vårsola over Bergen.

I kjelleren er det en spaavdeling, hvor det blant annet hver torsdag er fullbooket for massasje. For øvrig er kontorvillaen inndelt i kontorer og arbeidssoner med designmøbler og kunst.

Kunstinteressert

– Espen er svært interessert i kunst og kultur, og han kjenner flere kuratorer som har hjulpet til med kunsten her, forteller Tor Fredrik etter at Espen har dratt videre til et nytt møte.

Mens den kunstinteresserte fotografen til Estate Magasin nikker anerkjennende til hvilke verker som er innkjøpt og sammensatt i bygningen, lar den lavkulturelle journalisten seg begeistre over at bildet i kantinen tidligere hang på veggen hjemme hos David Bowie. EGD kjøpte Odd Nerdrum-maleriet på Sotheby’s etter at Bowie døde.

100 mill. i leieinntekter

EGD Property har i dag en portefølje på ca. 100.000 kvadratmeter og samlede leieinntekter på 100 millioner kroner. I porteføljen inngår blant annet Quality Hotel Edvard Grieg på Flesland som ble ferdigstilt i 2015 for leietaker Choice.

I tillegg kommer en rekke eiendommer i Bergen sentrum, som for eksempel Baneveien 16, der EGD skal reetablere kontor i syv etasjer med Wikborg Rein som hovedleietaker, og så bygge på tre etasjer med boliger. På gateplan blir det utadrettet virksomhet.

Mitt mål i eiendom er å gjøre Bergen til en bedre by.

TOR FREDRIK MÜLLER

– Mitt mål i eiendom er å gjøre Bergen til en bedre by. Vi skal gi noe tilbake til omgivelsene, og være stolte over hvert eneste bygg. Et godt eksempel på dette er BA-huset (Bergensavisen, red. anm.), hvor deres kantine blir gastropub når lunsjtiden er over Dette er sosial bærekraft, sier Tor Fredrik.

Gigantprosjekt med Thon

Det desidert største utviklingsprosjektet konsernet er engasjert i, er Bergen Byarena. Gjennom Nygårdstangen Utvikling AS ønsker Olav Thon Gruppen (51%), EGD (24,5%) og Rexir Holding (24,5%) å bygge 800 boliger, hotell, kinosenter, kontorer, nærings- og servicearealer i tillegg til en byarena for internasjonale arrangementer. Sistnevnte kan få 500.000 besøkende i året.

– Vi forplikter oss til å bygge en byarena, som vil være en investering på 2-2,5 milliarder kroner. Arenaen vil ikke være inntektsbringende isolert sett, men blir veldig viktig for Bergen by, sier Tor Fredrik.

Mange kriser

En annen arving sa nylig til Espen at under 1 prosent av alle selskaper blir mer enn 100 år. EGD er 114 år. Opp gjennom årene har det vært utallige kriser, noe også Espen har fått erfare etter at han kom inn i konsernet. Først kom Asia-krisen i 1997, da verdiene til EGD falt med 40 prosent. Disse verdiene kom tilbake, men så ble det dotcom-krise i 2000 / 2001 med et fall i verdiene på 25-30 prosent.

Deretter tikket verdiene opp igjen til finanskrisen i 2008, og verdiene falt nok en gang kraftig. Nå har det også vært pandemi, samtidig som krigen raser i Ukraina.

– Vi lærer litt for hver gang, og skaden blir mindre og mindre, sier Espen.

Solid krigskasse

– Vi har vært groggy og shaky, men jeg tenker: Vi har det beste teamet som er mulig å oppdrive, og de andre er shaky også. Vi var her hele gjengen og jobbet under koronaen, og håndterte bekymrede leietakere, deriblant Choice Hotels, som ble hardt rammet. Vi har vært gjennom 4-5 kriser, og det kommer sikkert 4-5 til. Da gjelder det å beholde roen. I tillegg er jeg veldig opptatt av å ha mye cash. Kontanter kommer alltid godt med i dårlige tider, sier Espen. EGD har i 2021 en EBITDA på ca. 400 millioner kroner. Og etter hvert en solid krigskasse.

– Vi kan alltid stå i en krise. Og vi har hatt den samme bankforbindelse i 114 år (opprinnelig Bergen Privatbank – nå DNB, red. anm.). Vi legger all ære og stolthet i virksomheten. Vi holder alltid ord, og gjør alltid opp for oss, om så hus og bil må selges for å oppfylle en avtale. Du kan godt kalle dette den gamle skole eller gamle penger: Vi skal alltid oppføre oss skikkelig.

Powered by Labrador CMS