Aktuelt:

STERK VEKST: Det har åpnet mange coworking-lokaler i Oslo de seneste årene. Her fra selskapets lokaler i Fjordalléen på Aker Brygge.

Korona-smell for coworking varer lenge

Belegget blant coworkingaktørene er ned fra 64 til 59 prosent den seneste halvåret. Samtidig sier et flertall av sentrene at det vil ta minst 18 måneder å komme tilbake til der de var før Covid-19 inntraff.

Publisert

Det er i UNION Gruppens halvårlige undersøkelse om coworking-markedet at det kommer frem at Covid-19 har slått ut i lavere belegg. UNION har gjennomført undersøkelsen for fjerde gang, og flesteparten av aktørene innen flexmarkedet for kontor i Stor-Oslo er med. Svarene viser at aktørene har merket konsekvensene av koronaviruset.

De seneste årene har det vært en svært høy etableringstakt blant coworkingaktørene, og selv med god økonomisk vekst og økt sysselsetting, har konkurransen om medlemmene vært sterk, med lav lønnsomhet som resultat. Og det var før korona.

«Ikke overraskende har belegget i fleksible kontorlokaler falt siden forrige gang vi gjennomførte undersøkelsen. Men likevel ikke så mye som mange kanskje hadde sett for seg», skriver UNION i undersøkelsen.

Belegget har falt fra 64 prosent i januar til 59 prosent i august. Det skyldes færre medlemmer kombinert med noe økt kapasitet.

«Hot desks er ikke like hot lenger, og det er også her belegget er lavest. Både fordi aktørene selv har fjernet en del av plassene pga. smittevern, men også fordi det er enklere for medlemmer å kvitte seg med disse medlemskapene raskt. Men disse plassene utgjør en mindre del av arealet, i snitt er 15 % av arbeidsplassene hot desks», skriver UNION.

Bare 17 prosent av respondentene i undersøkelsen hevder å være upåvirket av koronaviruset. Mens hele 52 prosent venter å være tilbake der de var før Covid-19 inntraff først om 18 måneder. 14 prosent vil bruke 24 måneder på å komme tilbake til «gamle dagers» belegg.

«Dagens situasjon kan skape både muligheter og utfordringer for coworking-aktørene. Muligheter i form av at enda flere leietakere ønsker fleksibilitet og medlemsbaserte løsninger. Utfordringer i form av det er vanskelig å opprettholde arealeffektiviteten og eventer. I tillegg er vi inne i en periode med fallende sysselsetting i bedriftene.

De aller fleste aktørene vi har snakket med tror at flexmarkedet vil endre seg som følge av Covid-19, og mange av aktørene tror at det vil endre seg til det positive. Økt etterspørsel etter fleksibilitet trekkes frem som en positiv faktor. Fleksible kontrakter gjør det enklere å redusere eller øke bemanningen», skriver UNION om coworking-markedet

Powered by Labrador CMS