TALLKNUSER: Analytiker Anders Steinsland Haugan har sett på kontormarkedet i Oslo.
TALLKNUSER: Analytiker Anders Steinsland Haugan har sett på kontormarkedet i Oslo.

Kontorledigheten faller

Kontorledigheten har falt fra 7,1 til 6,9 prosent. Samtidig vil lav ferdigstilling av areal gi en ytterligere liten dupp i ledigheten. Foreløpig har ikke korona og hjemmekontor påvirket markedet.

Publisert Sist oppdatert

DNB Næringsmegling er ute med en fersk oppdatering av kontormarkedet i Oslo. Næringsmeglerens seneste telling viser nå en kontorledighet på 6,9 prosent. Det er en svak nedgang fra en ledighet på 7,1 prosent ved inngangen til 2021. Samtidig spår DNB Næringsmegling at lite nytt kontorareal på markedet vil gi et lite ledighetsfall i 2022, før man kommer tilbake på et nivå rundt 7 prosent i 2023.

«Totalt sett tror vi på en moderat ledighet for Oslo, Asker og Bærum de neste årene, men ledigheten vil variere ut fra beliggenheter og lokalenes egenskaper», skriver analytiker Anders Steinsland Haugan i oppdateringen. Han legger til at gode lokaler på de mest sentrale beliggenhetene fortsatt vil være ettertraktet.

«Nybyggingen i CBD og sentrum er i tillegg svært begrenset, da det nesten ikke finnes gjenstående tomter for utbygging i disse områdene. Dermed tror vi at ledigheten vil forbi lav i de mest populære områdene, som omfatter Bjørvika-området, Aker Brygge, Tjuvholmen og Vika, samt at vi tror at ledigheten i indre sentrum vil bevege seg nedover», fortsetter analytikeren.

DNB Næringsmegling ser mer utfordrende markeder i randsonene, hvor Helsfyr/Bryn og Økern/Løren har høye ledighetstall. Det er også fortsatt stort nybyggpotensiale i disse områdene. DNB-analytikeren tror derfor at ledigheten i randsonene fortsatt vil være utfordrende og holde seg på et relativt høyt nivå de neste årene.

I 2020 og i år har markedet fått tilført store volum av nybygg, men til neste år tilføres det et veldig lavt volum av nybygg. Det gjør at DNB Næringsmegling ser for seg en liten dupp i kontorledigheten det neste året.

«For 2023 vil tilførselen av nybygg ta seg opp igjen, og vi tror dermed at ledigheten vil komme tilbake på dagens nivå igjen på rundt 7 prosent i 2023. I tillegg til lav økning på tilbudssiden grunnet få nybyggprosjekter, tror vi også at hjemmekontoret vil påvirke etterspørsel noe», skriver DNB Næringsmegling.

Powered by Labrador CMS