Annonsørinnhold

Kamilla Häusler og Camilla Hengebøl

Klimarisiko og klimatilpasning i eiendomsbransjen

Dagens og fremtidens klimasituasjon legger press på at virksomheter redegjør for risikoer og konsekvenser av klimaendringer når de utarbeider sine investeringsstrategier.

Konsekvensene av klimaendringer kan få alvorlige følger for mennesker, miljø og økonomisk utvikling. Vi har de siste årene kjent effekten av klimaendringer her i Norge, med unormalt varme og tørre somre, regnflommer og økt hyppighet av skred. Et eksempel er ekstremværet «Hans» i 2023 med flomnedbør og oversvømmelser. Hendelsen medførte enorme materielle skader på eiendom og infrastruktur og evakuering av 4000 mennesker. Norsk Naturskadepool anslår kostnader på eiendom etter ekstremværet til 1,8 milliarder kroner. For eiendomsaktører kan konsekvensen av økt klimarisiko vises i form av tapt eiendomsverdi – og i verste fall at eiendommene anses som utrygge å bruke.

Klimatilpasning – en del av investeringsstrategien

Med økt oppmerksomhet på bærekraft kommer også krav om at ulike bransjer og virksomheter rapporterer på hvordan de er eksponert for miljørisikoer – og hvordan de håndterer ulike konsekvenser av disse. For å unngå store materielle skader og konsekvenser for liv og helse, og samtidig bli oppfattet som en troverdig aktør, bør man inkludere og kalkulere klimatilpasning som en naturlig del av selskapets investeringsstrategi. Risikoer ved klimaendringer blir en ansvarsrisiko for eiendomsbesittere som må tas på alvor.

Mer bruk av klimarisikoanalyser

Utviklingen av klimarisikoanalyser som belyser blant annet tiltaksområder for eiendomsaktører har eskalert de siste fem årene. Slike analyser har høy kompleksitet av kartlag og modeller, og vil i de fleste tilfeller være en forenkling av virkeligheten. Det er likevel verdifullt for selskapet å komme i gang med enkle risikoanalyser, for vi har ikke tid til å vente på den «perfekte modellen».

Newsec følger nøye med på utviklingen, og har i den sammenheng valgt å bruke oppstartsselskapet Ei Solutions sitt verktøy, «Fysisk klimarisiko- og sårbarhetsanalyse». Verktøyet skal gjøre det enklere å undersøke finansiell klimarisiko for eiendom, rettet mot de tekniske «screeningkriteriene» for miljømål nr.2 i EU-taksonomien. Vi kartlegger om eiendommene ligger i et område som er særlig utsatt for klimaendringer og miljørisikoer som eksempelvis skogbrann, regnflom, elveflom og kvikkleireskred. I tillegg vurderer vi sårbarhet og konsekvensene av miljørisikoene opp mot liv og helse, samt økonomi og materielle verdier basert på vår kjennskap til byggene. Rapporten inneholder også forslag til risikoreduserende tiltak.

Kom i gang med kartlegging

Vi i Newsec mener det er viktig at arbeid med klimarisiko og annet bærekraftsarbeid forankres i driften av eiendommen. Derfor har ESG-avdelingen utviklet kompetanse innenfor de temaene det er naturlig at vi som driftsorganisasjon arbeider med i forvaltningen. Eksempelvis kan dette være miljørapportering, forbedring av energiattester og samsvar med EU-taksonomi. Helhetlig kjennskap til eiendommen gir oss en unik fordel i bærekraftsarbeidet, slik at vi kan jobbe langsiktig med tilpassede tjenester og oppfølging av tiltak for å sikre virksomheten for fremtiden.

Trenger du hjelp i arbeidet med ESG?

ESG-avdelingen i Newsec har høy kompetanse på miljøparametere for eiendom, og tilbyr energi- og miljørådgivningstjenester innen drift og transaksjon. 

Mer info om hva vi kan bistå med finner du på våre nettsider

-eller ved å kontakte Camilla Hengebøl, avdelingsleder ESG i Newsec.

 

Avdelingsleder ESG

Mobil: +47 464 49 452

camilla.hengebol@newsec.no

ESG-rådgivning (newsec.no)

Skrevet av Kamilla Häusler,

ESG-rådgiver i Newsec

 

 

Powered by Labrador CMS