FERDIG: Å bygge en kjeller i indre havn er både krevende og kostbart.
FERDIG: Å bygge en kjeller i indre havn er både krevende og kostbart.

Kjelleren er ferdig. Prislapp: 419 millioner kroner

To år tok det å gjøre grunnarbeidet ferdig og medførte blant annet graving under havoverflaten. Nå mangler bare resten.

Publisert Sist oppdatert

Nå når kjelleren i Clemenskvartalet i Bjørvika er ferdig kan entreprenøren starte byggingen av det som skal stå oppå - 270 leiligheter samt næringslokaler.

– Det har vært en omfattende og krevende jobb, som AF Byggfornyelse har utført på en svært god måte, sier administrerende direktør Synnøve Lyssand Sandberg i Oslo S Utvikling (OSU) i en pressemelding.

De er byggherre sammen med Hav Eiendom.

Selve tomta er 9,5 mål og ligger sørover langs Kong Haakon 5s gate mot Sørenga. For å grave ut kjelleren støtte entreprenøren på flere store hindre. Arbeidet inkluderte graving seks meter ned under havoverflaten, med 50 meter ned til fjell.

– Vi la vekt på en god prosjektering siden utfordringene med grunnforholdene var betydelige og godt kjent, sier prosjektleder Marius Kongsland i AF Byggfornyelse.

– Sammensetningen og formatet av utfordringene var imidlertid nytt. Trykket fra hovedveien som ligger på ei fylling, vannet og størrelsen på byggegropa var eksempelvis ny. Summen av folkene som har vært involvert i prosjektet satt imidlertid med kompetansen som skulle løse utfordringene, påpeker han.

Totalt blir bygget til slutt på 39.000 kvadratmeter, med næringslokaler i første etasje. Interessen for å bosette deg der har vært helt utrolig, og i de første salgstrinnene er det nå kun én leilighet igjen.

- Vi følger utviklingen i markedet, og vurderer nå når salgsstarten for det fjerde trinnet skal begynne. Dette trinnet vil bestå av cirka 50 to-, tre- og fireroms leiligheter, sier Lyssand Sandberg i OSU.

I disse dager er det start på betongarbeidet med overbygget og om noen uker kommer baderomskabinene som skal bli heist på plass. I september begynner arbeidet inne. Målet er at Clemenskvartalet skal være ferdig i første halvår av 2023.