NY KÅRING: Den årlige kåringen av eiendomsbransjens mektigste er i gang.
NY KÅRING: Den årlige kåringen av eiendomsbransjens mektigste er i gang.

Kårer eiendomsbransjens mektigste

Nå kan du stemme over hvem som er mektigst i norsk eiendomsbransje.

Publisert Sist oppdatert

For femte år på rad skal Estate Nyheter kåre hvem som er mektigst i eiendom. Som i fjor har vi gått sammen med NEMEET for å gjennomføre kåringen i forbindelse med den årlige undersøkelsen Eiendomsbarometeret. Flere tusen mennesker i og nær eiendomsbransjen får nå spørsmål om merkevaren til eiendomsaktører, samt tre spørsmål som dreier seg om makt.

Spørsmålene er:

· Hvor mye makt mener du eller vil du anta at følgende personer har?

· Hvor positivt eller negativt vil du si at du tenker om følgende personer

·Hvor dyktig tenker du eller vil du anta at følgende personer er i jobben ?

Spørsmålene om hvor godt likt og hvor dyktige personene er, vil sammen med spørsmålet om ren makt vektes. Det antas at de som regnes som svært dyktige eller er godt likt i større grad vil evne å gå gjennomslag for det de ønsker enn de som er dårlig likt og ikke regnes som like dyktig, alt annet likt.

Her er kandidatene i alfabetisk rekkefølge:

Christian Ringnes

Oldebarn av Ellef Ringnes, som sammen med broren Amund startet Ringnes Bryggeri i 1877. Siden 1984 har han vært en aktiv eiendomsinvestor og er i dag største eier og administrerende direktør i Eiendomsspar og Victoria Eiendom. I 2001 kjøpte Ringnes den forfalne Ekebergrestauranten i Oslo, pusset den opp og åpnet restauranten på nytt påsken 2005. I 2003 åpnet han i Oslo sentrum også verdens eneste miniflaskemuseum.

Greit å vite: Har vist seg å ha en eventyrlig timing i eiendomsmarkedet og solgte unna eiendommer for milliarder i 2020.

Daniel Siraj

Daniel Siraj er konsernsjef i OBOS, Nordens største boligbygger. Han overtok etter Martin Mæland, som hadde hadde stillingen siden 1983. I tillegg til å gjøre flere investeringer som øker OBOS' tomtebase, har Siraj markert OBOS som en boligutvikler med et sosialt engasjement, enten det er som sponsor for kvinnefotball, nye boligmodeller som skal gjøre det lettere å komme inn på boligmarkedet eller med støtte til ukrainske flyktninger. Siraj har vært ansatt i OBOS siden 2004. Før det var han byrådssekretær i byrådsavdelingen for næring og byutvikling i Oslo kommune fra 2000 til 2004.

Greit å vite: Er opprinnelig advokat.

Gro Boge

Administrerende direktør i DNB Næringseiendom.

Gro Boge er utdannet siviløkonom og autorisert finansanalytiker fra Norges Handelshøyskole. Har arbeidet i DnB NOR-konsernet siden 1988. Hun har 12 års erfaring med økonomistyring og controllerarbeid i ulike forretningsområder i DnB NOR Bank, fra 2000 stabsleder i DnB NOR Kapitalforvaltning og fra 2004 til 2009 direktør økonomi og IT i DNB Næringseiendom.

Greit å vite: Har mer enn 100 roller i næringslivet i Norge.

Gunnar Bøyum

Gunnar Bøyum er konsernsjef i Aspelin Ramm Gruppen AS og administrerende direktør i Aspelin Ramm Eiendom.

I perioden 2003 til 2014 var han administrerende direktør i Tjuvholmen KS, som er eid 60 prosent av Selvaag Gruppen og 40 prosent av Aspelin Ramm. Bøyum har vært ansvarlig for utbyggingen og utviklingen av den nye bydelen Tjuvholmen utenfor Aker Brygge i Oslo.

Gunnar Bøyum og Aspelin Ramm har en sentral rolle i svært mange av de store utviklingsprosjektene i Oslo, blant annet Via-prosjektet i Vika. Nå skal Aspelin Ramm også utvikle Spektrumkvarteret sammen med Norges Varemesse.

Gunnar Bøyum har dermed satt, og vil sette, stort preg på Oslo.

Greit å vite: Har sin utdannelse blant annet fra Oxford i England.

Gunnar Gjørtz

Som leder av KLP Eiendom, et av Norges største eiendomsselskaper, er Gunnar Gjørtz en naturlig kandidat på listen over de mektigste i eiendom.

Gunnar Gjørtz tok over i 2010 etter Steinar Manengen, som hadde sittet som direktør i Nora Eiendom/KLP Eiendom i 28 år. Har bakgrunn både fra Løvenskiold Vækerø, Netcom og Tandberg, og har også en periode i England og Frankrike for det multinasjonale konsernet Lyonnaise des Eaux.

Greit å vite: Står bak kjøpet av landets dyreste kjeller, Barcode-kjelleren til 829 millioner kroner.

Ivar Erik Tollefsen

Ivar Erik Tollefsen er rallykjører, skiløper og fjellklatrer. I tillegg er han en av Europas mest ekspansive eiendomsinvestor, med en betydelig eiendomsmasse både i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland, Tsjekkia, Finland, Storbritannia, Island og Polen.

Har spesielt utmerket seg innen kjøp av utleieleiligheter, primært gjennom større porteføljer. De seneste årene har han økt porteføljen voldsomt, og satser nå i enda større grad på utvikling av nye boliger.

Greit å vite: Drev på 1970- og 1980-tallet mobile diskotek, gjennom selskapet Tollefsen Enterprises.

Olav T. Løvstad

En vellykket eiendomsutvikler har gjerne en god bankforbindelse. Og i mange tilfeller er den gode bankforbindelsen DNB, hvor Olav T. Løvstad er leder for Seksjon Eiendom & Entreprenør.

DNB er landets største bank, og dermed har Løvstad en sentral rolle når det kommer til hvem som skal få støtte til eiendomsprosjekter. Selv er han ikke noe glad i uttrykket markedsmakt, men det er liten tvil om at Olav T. Løvstad er sentral i hovedstadens utvikling.

Greit å vite: Ble overkjørt av et godstog i 1994, men reiste seg og kom knallsterkt tilbake.

Olav Thon

Olav Thon er landets ubestridte eiendomskonge, men i en alder av 99 valgte han nylig å trekke seg som konsernsjef i Olav Thon Gruppen. Han startet virksomheten som pelshandler, etter at han noen år tidligere hadde tatt med seg et par reveskinn for å selge disse i Oslo. Eier store deler av Norges paradegate Karl Johans gate. Er på tross av sine 97 år fremdeles involvert i den daglige driften, hvor virksomheten består av hoteller, kjøpesentre, næringsbygg og boligutvikling.

Greit å vite: Reveskinnene er en sentral del av logoen til Olav Thon-konsernet.

Sonja Horn

Administrerende direktør i Entra siden juni 2019, og ble rekruttert fra samme selskap – hvor hun hadde vært direktør for eiendomsforvaltning.

Sonja Horn har bred erfaring innen eiendom, bank og finans fra selskaper som Danske Bank, Union Gruppen og Cirkle K. Hun er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI.

Mot slutten av 2000 sto Sonja Horn og Entra i sentrum for en gigantisk kamp blant de tre svenske eiendomsgigantene Castellum, SBB og Balder. SBB ga etter hvert opp, men de to øvrige er begge blant Entras største aksjonærer, med over 30 prosent hver. Sonja Horn har manøvrert Entra gjennom frieriene og selskapet er fortsatt selvstendig, er fortatt notert på Oslo Børs og har kjøpt opp Oslo Areal. Entra har en betydelig utviklingsportefølje, og Sonja Horn leder et selskap med store utviklingsprosjekter i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

Greit å vite: Går ikke av veien for å håndtere motbakker på randonee-ski eller sykkel.

Tone Tellevik Dahl

Tone Tellevik Dahl er adm. direktør i Norsk Eiendom. Etter at hun tok over lederjobben, har hun fortsatt arbeidet med å gjøre Norsk Eiendom til en organisasjon med økt gjennomslag hos politikerne, med en rekke initiativ. Hennes bakgrunn fra politikken har gitt Tellevik Dahl gode forutsetninger for å lykkes og man merker allerede hvordan Norsk Eiendom har fått mer gehør og gjennomslag ute blant politikerne..

Hun har vært byråd i Oslo i fire år, og har hatt en rekke tillitsverv i Oslo Arbeiderparti siden 1992.

Verdt å vite: Har tatt Diplôme du Baccalauréat i 1989 ved Lycée Alain Chartier i Bayeux i Frankrike og er cand.mag. fra Universitetet i Oslo med fagene Vest-Europakunnskap, filosofi og fransk.

Truls Nergaard

Leder av Storebrand Asset Management siden 2016. Har betydelig ledererfaring fra finansnæringen, herunder som administrerende direktør i Storebrand Bank ASA fra 2010 til 2015 og leder av DNBs virksomhet i USA fra 2004 til 2007. Truls Nergaard er utdannet siviløkonom med en MBA fra Thunderbird, USA.

Storebrand har blant annet eid eiendommer i Vika i Oslo siden 1950-tallet.

Greit å vite: Har lange tradisjoner å ivareta: Storebrand har sin opprinnelse «Den almindelige Brand-Forsikrings-Anstalt», som ble opprettet i København i 1767.

Dersom du ikke har fått en e-post med spørsmål om undersøkelsen Eiendomsbarometeret og kåringen, kan du også stemme via denne linken: http://eiendomsbarometeret.no/vote

Stemmefrist er fredag 13. mai klokken 22.00.

Powered by Labrador CMS