IKKE SELG UTLEIEBOLIGEN: Eirik Hove, daglig leder i Utleiemegleren Bergen mener det er enkelt å få leid ut i dagens marked.

Kamp om utleieboliger for studentene i Bergen

Det nærmer seg studiestart, og studentene kan forvente få og dyre utleieobjekter.

Publisert Sist oppdatert

Leieprisene for alle boligtyper i Utleiemeglerens portefølje i Bergen økte med 6,4 prosent sammenlignet med forrige måned.

– Nå er høysesongen her og det er skikkelig trykk på leiemarkedet i Bergen! I juni leide vi ut 18 prosent flere boliger enn vi gjorde i mai. Etterspørselen er særlig stor etter boliger med sentral beliggenhet og høy standard, sier Eirik Hove, daglig leder i Utleiemegleren Bergen.

Press rundt studiestart

Han opplever at mange leietakere har vært tidlig ute med å skaffe seg bolig til studiestart. Og de som ikke har funnet seg et sted å bo ennå, må forvente å gå på en del visninger før de finner bolig.

– Det er normalt at utbudet av leieboliger øker fremover mot sommeren i Bergen. I år er det kun cirka 800 boliger til leie, mot 1.200 boliger som var vanlig på denne tiden av året. Slik leiemarkedet er nå, er det ingen grunn til å selge i frykt for å ikke få leid ut sier han og understreker at etterspørselen er skyhøy, og leieprisene stiger.

Hove forteller at leiemarkedet vanligvis roer seg om høsten når de fleste studentene har funnet bolig, og at sommerrushet avtar rundt september. Dette betyr imidlertid ikke at leiemarkedet stopper opp.

– Det pleier å være bra aktivitet gjennom høsten, gjerne med en roligere periode når vi nærmer oss jul, påpeker han, og understreker at spesielt for i år er det store antallet flyktninger fra Ukraina, som må ha et sted å bo.

– Det er dessverre liten grunn til å tro at grusomhetene i hjemlandet deres vil opphøre med det første og at behovet for boliger til flyktningene dermed vil avta i nær fremtid. I tillegg har vi sett ned en nedgang i antallet boliger til leie i tiden etter pandemien. En del valgte å selge utleieboligene sine da leiemarkedet var noe tungt og salgsmarkedet godt i siste halvdel av pandemien, forklarer han.

Færre boliger

I kombinasjon med økende renter og økt beskatning av sekundærboliger bidrar dette til at det er færre tilgjengelige boliger på leiemarkedet nå enn tidligere. Samtidig som det har blitt vanskeligere å få lån, og en del personer som tidligere typisk hadde valgt å kjøpe seg bolig, er nå litt mer avventende grunnet usikkerhet om hvordan boligmarkedet vil utvikle seg fremover, og om hvor mye rentene skal stige.

– En viktig faktor kan nok bli hvordan salgsmarkedet utvikler seg i høst. Dersom det blir enda vanskeligere å selge, vil nok en del boliger som ikke blir solgt ende opp på leiemarkedet isteden. Dette vil kunne kompensere for det frafallet som har vært og dermed jevne ut tilbud og etterspørsel en del, sier utleiesjefen.

De seneste månedene har Utleiemegleren sett en gradvis økning i antall henvendelser fra personer som ikke får solgt boligene sine, og derfor vurdere å leie ut en periode isteden.

– Dersom salgsmarkedet tar seg opp igjen, kan det imidlertid bli knapphet på leieboliger i Bergen til høsten også, avslutter Hove.

Powered by Labrador CMS